Zöld szemmel

Csak gyártjuk a szemetet, gyártjuk a szemetet….

Hallott már valaki olyanról, hogy a zöldségboltban, szupermarketben kesztyűt kell húzni, ha zöldséget, gyümölcsöt válogatunk? Én egészen Olaszországba érkeztemig sosem. Itt viszont mindenütt ott a nylon fóliakesztyű, rögtön a zacskótekercs mellett, így eltéveszteni sem lehet, meg hát nehéz is lenne nem tudomást venni róla, miközben mindenki zörgő zacskós kézzel szedegeti a zöldségárut. Merthogy kötelező kesztyűt húzni ehhez a művelethez. Nem tudom, hogy vajon miért olyan fontos ez mondjuk a krumpli vagy hagyma esetében, amikor egyébként is a földben voltak annak előtte, hogy szüretelték őket (és biztos, hogy a termelők kesztyűben szednek minden zöldséget és gyümölcsöt??). De félre eme apró kételyekkel, ne vesszünk el a részletekben, nézzük az egészet – az is kifogásolható természetvédelmi megfontolásokból. Miközben mindenütt arra kérnek minket, hogy csökkentsük a kidobott műanyag termékek mennyiségét, használjunk inkább (újrahasznosított) papírt, vajon hány tonna nylonkesztyűt használ el naponta a 60 millió olasz fogyasztó polgár?

 

Aztán menjünk beljebb a szupermarketbe, rögtön meglátjuk, hogy nem ez az egyetlen szeméttermelő gesztus. Általánosságban el lehet mondani, hogy minden legalább kétszer annyira van becsomagolva, mint kellene. A tubusos fogkrémen meg a mosóporos flakonon biztos van még egy papírdoboz borítás, a merenda (reggelire fogyasztott édesség, lehet croissant, rácsos sütemény, krémes piskóta) szigorúan kis adagokban, külön-külön nylonba csomagolva kerül hatosával – tízesével a papírdobozba, amit a biztonság kedvéért még egy külső nylonborítással is ellátnak. A négyes joghurt a szélek összeolvasztásán túl még egy vastag kartontetőt is visel, és a kedvencem, a formaggio fresco csomagolásánál sem bíztak semmit a véletlenre: a másfél decis poháron van egy leforrasztott alumíniumtető, ezen egy átlátszó műanyag tető, és az egészet koronázza egy vastag kartonborítás. Még jó, hogy valahol mindezek alatt a terméket is megtalálom……

 

A friss áruk pultjánál folytatódik a dolog: ha kimérten kérek felvágottat, sajtot, sok helyen a vízálló papír-celofán borításon túl még egy zacskóba is beleteszik a kért mennyiséget. Vagy ha már eleve kimérten árusítják – ahol nincs a friss áruknak külön pultja -, azt nem egyszerűen egy folpack fóliába teszik, hanem egy jó vastag hungarocell alapra, amit aztán becsomagolnak. Aztán ott vannak még a műanyag dobozok, minden méretben és formában. Abban is kimért friss termékeket árulnak, de ha visszatérünk a zöldégespulthoz, meglepődve tapasztaljuk, hogy adott árut ugyanazon az áron vehetjük meg ha magunk válogatjuk ki, vagy ha már előre kimérték, műanyagdobozba tették és lefóliázták. Azt csak az olasz lélek érti, hogy miért jobb egy agyoncsomagolt zöldségpakkot megvenni úgy, hogy a felét nem is látom, mint magam válogatta, nekem tetsző darabokat összeszedni – ugyanazon az áron. De lépjünk ki a szupermarketból, és nézzünk körül máshol is: az újságok nagy részét akkor is fóliázva árulják, ha semmi pótlapot, reklámot nem tartalmaznak, és ha netán elvitelre kérem a bárban az ebédre szánt szendvicset, biztosan papír- vagy hungarocelltálcán, becsomagolva, nylonszatyorba téve távozhatok vele.

 

Általában a többszörös csomagolásrétegek nem tartalmaznak új, más információt ahhoz képest, ami magán a terméken már szerepel – ez valószínűleg kötelező is, a több darabos termékek esetén is fel kell tüntetni minden információt minden darabon, hiszen ha „egyedül” maradnak, akkor is tudnunk kell, mit tartalmaznak és meddig állnak el. Tehát a sok réteg csak reklám- és/vagy vevőcsábító célokat szolgál (szép színes, jó kis szlogenek vannak rajta, esetleg a gyerekeknek csábító rajzok).

 

Az első itt töltött hónapban bevezettem otthon a szelektív gyűjtést – a városban (Firenze) ez nem probléma, épp a lakásunk előtt vannak a kukák -, és meglepve tapasztaltam, hogy kétnaponta összegyűlik egy hatalmas zacskó papírhulladék, és legalább ugyanannyi műanyag doboz, flakon, üveg és konzervdoboz. Ez utóbbiakat egyébként ugyanabba a kukába lehet bedobni, és remélhetőleg utólag szétválogatják őket – végülis ez munkahelyteremtésnek sem rossz…

 

Elkezdtem tehát érdeklődni, hogy hogy is van ez a szelektív gyűjtéses dolog? Észak-Olaszországban szinte már mindenütt elérhető a szelektív kuka. Városokban mindenképp, de falun is egyre inkább: a Marche régióbeli, 1300 lakosú Carpegnában kuka már van, most azon gondolkoznak, hogy háztartásonként a megtermelt szemét mennyisége után fizessenek – ezt a bedobáshoz szükséges kártyával ellenőriznék-, vagy hagyják a régi átalányos rendszert. De van remény talán délebbre is: sógornőm a puglia-i Nardó-ba való (délen, egészen délen), és legutóbb azt mesélte, már ott is megjelentek a szelektìv kukák. Az is igaz, hogy egyre többen gyűjtik szelektíven a szemetet: a legújabb statisztikákban meglepve láttam, hogy Olaszország a második a papírújrahasznosításban Európában (éppen van mit J).

Ami pedig Nápolyban volt és van: hát mit mondjunk, majd legfeljebb időről időre kitakarítják a katonák…

 

12 című bejegyzés “Csak gyártjuk a szemetet, gyártjuk a szemetet….” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Kedves Gabi !

  Nagyon érdekes, amit írtál, biztos, hogy lelkes olvasója leszek a blogodnak ! A szemétgyűjtéssel kapcsolatban az jutott eszembe, hogy Franciaországban van már egy olyan tapasztalat, hogy megmérik a kukák súlyát. Egy Manspach nevű településen vezették be néhány éve, Elzászban. (Elzászban valószínűleg a német hatás miatt sok tekintetben előrébb járnak az efféle környezetvédő dolgokban) A kukában van egy chip, azzal azonosítják be a szemétszállítók. A szemétmennyiség pár év alatt negyedére csökkent. Ja, viszont a kukát kulcsra kell zárni, hogy a szomszéd ne csempésszen bele semmit. És ami nem a kukába kerül, az remélhetőleg nem budapesti módra a kiserdőben végzi.

  Puszi :
  Melinda

 2. Igen, a dilemma itt is ez: ha kilora merjuk, akkor sokan nem a rendes lerakohelyre viszik (sot, nemreg olvastam, hogy egy angol kisvarosban konkretan haborus helyzet allt elo a szomszedok kozt, es mindenfele nemtelen eszkozzel csempeszik bele a maguk szemetet a masik kukajaba :), ha viszont semmivel nem szankcionaljuk a szemet-tultermelest, vajon mi fogja ravinni az embereket a tudatos vasarlasra, szemetvalogatasra? Eddig a legjobb gyakorlat a svajci, ahol kulonbozo szinu zacskokat kotelezo vasarolni a kulonbozo tipusu szemethez. A legdragabb persze a “maradek”, azaz az ujra nem hasznosithato szemethez valo, igy aztan mindenki abban erdekelt, hogy abbol a leheto legkevesebb legyen. A konzervdobozt meg ugyanugy vissza lehet vinni a boltba,mint az uvegeket (miutan leoperaltad rola a papirfeliratot). Persze kell ehhez egy olyan kulturaszinvonal is, amiben nem viszik ki a kiserdobe a maradekot, illetve a szomszedok eberen figyelik, hogy biztos jo zacskokat hasznalsz-e 🙂

 3. emlékszem, hogy “tudatlanként” nem vettem észre a kesztyűt és a saját almámat a kezemmel raktam bele a zacskóba, mást nem érintve.. az akkori olasz barátom úgy nézett rám mint aki szentségtörést követett el és mondta hogy jobb ha felveszem mert a végén rám fognak szólni… bbbooohhh a nagy higiénia 🙂

  1. Amikor valaki előtte túrta az orrát, vagy wc után nem mosott kezet, nekem ne fogja meg a “tiszta” kis kezével a zöldségeket-gyümölcsöket 😛

 4. Én is ledöbbentem a nejlonkesztyűn az Esselungában. Az én barátom “viccesen” a kezemre csapott, amikor szűzi kezeimmel, kesztyű nélkül mertem illetni a zöldséget. Néha azért most is megkockáztatom az ananásszal, és kézi érintés és kesztyű nélkül, kifordítós technikát alkalmazva, arcomon diadalmas mosollyal választom ki a nekem tetsző gyümölcsöt.

  1. en is igy szoktam – kiforditott zacskoval felmarkolom a zoldseget :))) Szoktak is ram csunyan nezni :))) Ami a vicces, hogy ezt a teljesen abszurd szokast mar ugy megszoktam, hogy amikor nemreg Franciaorszagban jartam, csipobol furcsanak talaltam, hogy megfognak mindent szabad kezzel (ahogy otthon is persze, meg mindenhol :)) Jo peldaja ez annak, hogy hozza lehet az agyament dolgokhoz is szokni:)

 5. Remek az ötlet, amikor olvastam, nekem is egyből a kifordítós módszer jutott eszembe! 🙂 De tényleg elég agyament és értelmetlen dolog… szerencsére én már elég délen lakom ahhoz, hogy az emberek lazán átnéznek a kikészített nejlonkesztyűk felett. 🙂 (igazából eddig nem is voltam benne biztos, hogy mi a fenéért vannak oda kitéve :))
  Amúgy meg tök igazad van, tényleg mindenen 3x annyi csomagolás van mint kéne, ez naponta több tonna felesleg is lehet…

 6. Én csak annyit tennék hozzá, hogy higiénai szempontból azért mégsem olyan rossz ez a kesztyűs módszer: nem nagyon szeretnék szemölcsöt vagy gombát elkapni valaki után…. bár ez csak akkor működne tényleg hatékonyan, ha MINDENKI használná a kesztyűt, a termelőktől kezdve a bolti eladókon át a vásárlókig.

  Nekem például az teljesen megdöbbentő, amikor Magyarországon -annak ellenére, hogy ott a csipesz- puszta kézzel válogatják, aztán ha nem tetszik, lazán visszateszik a péksüteményt a polcra…. Nekem ez visszataszító.
  Azt sem szeretem, ha a báros puszta kézzel fogja meg a briósomat, vagy ha a fagyizóban úgy szolgálnak ki, hogy előtte -a szemem láttára- a lány vagy elszív egy cigit, vagy visszaadja az aprót, és nem mos kezet. Na szóval ilyenkor is kicsit elmegy a kedvem a fagyizástól…. Ezek lehet, hogy apróságnak tűnnek, de nekem nagyon fontosak.

 7. Ja és még annyit, hogy Bergamo környékén nincsenek kihelyezett konténerek, úgyhogy a lakóknak a lakásban kell gyűjteniük a szemetet (és ha egy szerencsétlen lakónak nincs kertje, garázsa vagy terasz?!)!!! A szelektív szemétgyűjtés kötelező, ha rákapnak, hogy nem úgy csinálod, megbüntetnek. Meghatározott napokon viszik el a szemetet, pl. egy héten egyszer: hétfőn szerves, csütörtökön vegyes; kéthetente: kedden üveg-konzerv, szerdán papír. Ilyenkor nagy szemétdombok vannak az utcákon, tök gáz…. A vegyes szemetet csak átlátszó zsákba rakhatod, hogy lehessen látni, hogy nem-e raktá bele üveget, papír, konzervet vagy szerveset. Ha igen, nem viszik el a szemetedet, szét kell válogatnod és még egy jó kis büntetésre is számíthatsz. Nos ennek a rendszernek az a szépséghibája, hogy nem túl szívderítő egy-két hétig gyűjtögetni a lakásban a szemetet, a csótány-rágcsálóveszélyről nem is beszélve…. 😛 😛
  Szerencsére Bresciában vannak konténerek, minden utcában a szelektív hulladékgyűjtésnek megfelelően, amit naponta ürítenek.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s