Országjárás

Nézzetek be Urbinoba….

… ahogy a tegnapi képeken is látszik, érdemes J Urbino egy kisváros nem messze San Marinotól, és első látásra egészen lenyűgöző. Ha a városfalnál parkolunk, majd bemegyünk a fal egyik bejáratán, hirtelen egy park közepén találjuk magunkat, ahol főleg a délutáni időszakban rengeteg ember jön-megy, játszik és ücsörög. Már ez nagyon szimpatikus, de a kilátás is remek, teljes egészében rálátunk az óvárosra, ami egy kicsit alacsonyabban található.

 

Aztán elindulunk közelebbről is megnézni a várost, egy hosszú és meredek utcán kell leereszkednünk, – jobbról Raffaello szülőháza – míg elérünk a főtérre. A városban van egyetem, ezért aztán nyüzsgő, fiatalokkal teli minden, jó időben tele a főtér a kávézók elé kitett székeken trécselő emberekkel.

 

A főtértől ismét emelkedik az utca, és nem sokkal távolabb a palazzonál találjuk magunkat (Federico di Montefeltro építtette a 15. században). A belépő 8 euró, de nagyon megéri az árát, a klasszikus reneszánsz palotán túl azért is, mert van egy gyönyörű intarziával borított szoba – hihetetlen, 3D-s minőségben J, és a palota alsó fertályát meglátogatva (le kell ereszkedni a sok lépcsőn) a labirintusszerű cselédrészből kiderül, hogyan működött egy ekkora intézmény konyhája, ellátása. De ami még ennél is érdekesebb, az a korabeli fűtés és légkondicionálás technikája –bizony, bizony, már a 15. században létezett. A palazzo az egyik legszebb reneszánsz palota, a korabeli „palota-város” építészeti koncepció megvalósítása.

 

Ha a palota emeletéről kinézünk a kertre, egyben látjuk a domboldalra épült, a középkortól meglévő házak egymást érő tetejét.

 

Aztán ereszkedjünk le a palota alá, hiszen csak így látjuk az impozáns façade-ot – hatalmas és lenyűgöző, érdekes belegondolni, hogy ha ránk ilyen hatással van, milyennek láthatták a középkori városlakók…

 

Nem marad más hátra, mint kalandozni egy kicsit, csak úgy, a városban, a sok kis utcában, megnézni a többi múzeumot, enni valahol egy fagyis focacciat, jó időben kiülni a térre, inni egy kávét….  az összhatás garantáltan jó lesz 🙂

Info ès mèg tobb kèp: a wikipediaban,  vagy Urbino turista honlapjàn.

J

 

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s