Ügyintézés

Bejelentkezés – még mindig

Ahogy a múltkor leírtam, elsőre nem sikerült elintézni a bejelentkezést (azaz lakcímszerzést), így tehát újra próbálkoztunk. Ezúttal rutinosan telefonon kértünk időpontot, adtak is egy szombati napra. Összeszedtük az eddigi munkaszerződéseimet, illetve az ezek kifizetését igazoló dokumentumokat, a vonatkozó társadalombiztosítás-befizetéseket (a munkát adó szervezet részéről) meg a kismacskafarkát és felkerekedtünk.

Ahogy megérkeztünk, azonnal behívtak, még annyi időnk sem volt, hogy – a falon felfedezett kiírásnak megfelelően – elugorjunk az összes papírost fénymásoltatni. Beültünk tehát az illetékes hölgy elé, és előadtuk, mit szeretnénk (lakcímetJ). A hölgy úgy kezdte, hogy hangosan eltöprengett, vajon Magyarország az Unió tagja-e. Mondtuk, hogy az semmi, már Schengenen is belül vagyunk, de ő – jó hivatalnokként – nem hitte el bemondásra, tehát elment a kollégáknál listát keresni a tagállamokról. Amikor visszajött (meggyőződve, hogy igen, valóban bent vagyunk), kicsit szabadkozva azt mormolta, hogy hát kevés magyarral találkozik itt a hivatalban. Értjük, tehát nem vándorlunk tömegesen ide, ez biztos jó hír mindenkinek.  

Kiterítettük tehát lapjainkat, a szerződéseket, a kifizetéseket, amit ő elsőre nem tudott sehogy értelmezni. Ugyanis az ő rendszerében vannak az alkalmazottak, meg a vállalkozók. Én sem ez nem vagyok, sem az, tehát nem kapok minden hó végén fizetést, és cégem sincs, van ellenben sok projektre / feladatra szóló szerződésem, amit természetesen a munka teljesítésével fizetnek. Ez kicsit bonyolultabb rendszer, mint alkalmazottnak lenni, de itt -mint több más nyugati országban– az utóbbi években sok munkaadó ezt választja, ahelyett, hogy sokféle kötelezettséggel határozatlan időre alkalmazzon valakit, akitől aztán nehéz megszabadulni, ha kevés a munka, vagy nem tetszik az illető. Az olasz fiatalok egy nagyon nagy része (többsége) így dolgozik évekig, amíg idősödvén sikerül leakasztani egy biztosabb állást (ha minden jól megy). Mindezt csak azért mondtam el, hogy lássuk, ez nem egy kivételes eset, hanem –főleg a fiataloknak – napi valóság, nem így az állami alkalmazottaknak, akikhez ez a hír meg nem jutott el.

Csak a teljesség kedvéért még annyit tennék hozzá, hogy az én esetemben ez egy tudatosan választott munkaforma, ugyanis jobban lehet keresni ezekkel a megbízásokkal, mint alkalmazottként, meg hát pl. esélyegyenlőségi trénerként (ami itt az első munkám volt) nem nagyon alkalmaznak állandóra valakit, ez a dolog csak szabadúszó formában működik. Másrészt a szervezet, amelynek bedolgozom, a három adminisztratív dolgozó kivételével csak ilyen formában foglalkoztat embereket.

De térjünk vissza a szerződéses munkaformához: ha a szerződés tárgyául szolgáló munkát elvégeztem, kifizetnek, és olyankor az utánam fizetendő tb-járulékot is befizeti a cég/szervezet, persze nem az én nevemre egyedül, hanem havi összesítésben a kifizetések után egy F24 nevű nyomtatványon. Csak a krónika kedvéért, az EU-s projektek elszámolásánál minden munkaszerződés kifizetését ezzel az F24-essel (is) kell igazolni. 

Tehát ezekről a kifizetésekről vittem igazolásokat.

Ezt a rendszert a hivatalnok egyáltalán nem ismerte. Miután visszadobta az egészet, mondván, hogy akkor ezek szerint nekem nincs tb-befizetésem, mi elkezdtük elmagyarázni neki, hogy hogyan működik ez a dolog. Két perc után feladta, és elment, hogy egy kollégával konzultáljon. Amikor visszatért, bejelentette, hogy ezt ő nem fogadhatja el, mert nincs tb- befizetés igazolva, illetve beleolvasott a szerződésbe, és abban csak pár napra van munka (persze, egy adott tréning csak három napos, ès ez nem volt elég meggyőző). Ekkor már láttuk, hogy nem ütötte meg az ingerküszöbét a magyarázatunk, és nem képes szabadúszó munkaformában gondolkodni, hanem teljes falat képezve visszadobja az egészet. De nem adtuk fel. Épp arra járt egy főnök kinézetű hölgy, aki hőbörgésünkre odajött és végighallgatott (ekkor már negyedjére magyaráztuk el a rendszert), majd azt mondta, hogy hát az F24-esről már hallott, az tényleg a tb-befizetésekkel van kapcsolatban, tehát ő azt mondaná, hogy jogos a kérésünk.

Ekkor az eredeti ügyintéző feladta, és azt mondta, hogy jó, akkor most menünk el fénymásolni, aztán meglátjuk, hogyan tovább. Kimenet még elolvastuk a falra függesztett tájékoztatót, amely szerint lakcímre való bejelentkezéshez kötelező bemutatni egy tb-befizetést igazoló dokumentumot. Ekkor feltettük azt a költői kérdést, hogy mi van akkor, ha a hivatalnokok nincsenek tisztában azzal, mik lehetnek ezek az iratok, majd elmentünk fénymásolni – és lenyugodni.

Visszatérve egy másik alkalmazotthoz kerültünk, aki újból belekezdett volna a ”nem értem, mik ezek az iratok” monológba, de szerencsére a többiek szóltak, hogy nem törődjön vele, a főnök szerint el kell fogadnia.

Belekezdtünk tehát a regisztrációba. Miközben mindent gépre vitt, és kihámozta, hogy az én párom ugyan Firenzében lakik, és az ő bérelt lakásába akarok bejelentkezni, de az ő hivatalos lakcíme Bolognában van – hát, mit mondjak, nem könnyítettük meg a dolgukat J – egészen jól elmagyaráztuk neki a különböző szerződésfajtákat és a vonatkozó normatívákat. Ez is valami, a legközelebbi hasonló kliens miatt legalábbis J

Így tehát hivatalosan is lehet lakcímem itt, miután majd 4-6 hónapon belül kijönnek a városi rendőrségtől ellenőrizni, hogy valóban ott lakom, ahol, és nem csak kitaláltuk az egészet. Tiszta zöldkártya feeling J Kíváncsian várom, mit akarnak majd látni….

 

Reklámok

21 című bejegyzés “Bejelentkezés – még mindig” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Koszi Gabi a valaszt! En tavaly csinaltattam meg az allandolakos bejelentkezest, de tolem nem kertek munkavallaloi igazolast, es mast sem. Azt hiszem, hogy egyedul az itteni adoszamot kellett bemutatni. R. nagyon otthon van az europai unios torvenyekben, igy nalunk nem tudtak belekotni semmibe. Ha gondolod, nagyon szivesen megosztom veled eddigi tapasztalataimat, en is mostanaban estem tul a hivatalos ugyintezeseken.Ami a beilleszkedest illeti…hmmm en meg negy ev utan is ugy erzem magam, mintha egy idegen bolygora csoppentem volna, de errol sokat tudnek meselni…Ha van kedved, irj az e-mailemre.

 2. Hogy mit akarnak làtni?? Lehet-e furdeni a furdoszobaban, van-e asztal, ahol esztek, es agy, ahol alszotok!! Es nem art, ha rendet raksz a fehernemus-szekrenyben!!! 🙂
  Egyebkent ha a varosi rendorseget varod mar, akkor jo ponton vagy! Itt Bolognaban a kuszobon alairatjak Veled az urlapot, be se jonnek, csak az a lenyeg, hogy otthon legy, de ha nem, arra is van megoldas, ne aggodj. Olaszorszagban mint tudjuk, mindig szabalyoznak, de az vagy nem vonatkozik mindenkire, vagy valahol mindig van egy kiskapu!!

 3. Bobojsza, lehet, hogy neked addigra mar volt egy olasz hazastarsad? :))) vagy valami nagyon megengedo szellemu comune-ban laksz 🙂 Azota megtudtam, hogy Firenze allitolag meg az idekoltozo olasz allampolgarokat is eloszeretettel dobja vissza elsore. Szoval lehet, hogy mas olasz varosba erdemesebb koltozni 🙂
  Szilvia, remelem, hogy igy lesz, ahogy mondod (marmint, hogy az ajtoban alairatjak, es ezzel meg is elegednek).
  Errol is beszamolok majd.

 4. Nem vagyok ferjnel, de minthogy elettarsi kapcsolatban elek, ezert a tarsam igazolni tud engem, aki irasban vallalja ertem a felelosseget. Ez “erdekesen” hangzik ilyen forman, de vmi olyasmi, mint, amikor hazassagban elsz vkivel. Ezen kivul az olasz jog szerint allando lakcimre akkor is joga van mindenkinek, ha nincs munkahelye vagy nem allando a munkaja. Ebben az esetben a lakcim kervenyhez csatolni kell egy nyilatkozatot arrol, hogy van sajat bankszamlad, amire havonta egy bizonyos osszeg erkezik, ergo el tudod magadat latni. Senki nem kerdezi meg, hogy honnan, kitol kerul ez az osszeg a szamladra, oket csak az erdekli, hogy vhogyan boldogulsz majd. Nagyjabol ugy muxik, mint az egeszsegbiztositas-kotes. Ott is eleg, ha a bankszamla-kivonatodat bemutatod.Ket evig Firenzeben laktam, most pedig Pistoiaban szinten ket eve mar. A “Vigili Urbaniktol”jonnek ki alt.-ban, akik nagyon kedvesek es egyaltalan nem tolakodoak. A firenzei lakasunkba be se jottek, az ajtoban megkerdeztek, hogy en vagyok-e Bobojsza, es hogy itt lakom-e. A pistoiai lakasunkba nem jottek el, hanem felhivtak Tel.-on egyik este es kedvesen meginterjuvoltak, hogy valoban itt lakom-e. Kokojszi szulei tavaly vettek Campiban egy lakast, amibe meg mindig nem koltoztek be, de ellenorzes azota sem vlt mèg. Gondolom comunenkènt valtozhat, hogy mennyire veszik a kerdest komolyan. A ’90-es evekben, mikor elkezdodtek a lakas- spekulaciok es bevezettek ezt az ellenorizosdit, komolyabb volt a dolog….Azt viszont en is tapasztaltam, hogy ha az ember nem eleg hatarozott, akkor visszaelnek vele a hivatalokban. Az pedig altalanos problema, hogy az eu unios ugyintezok nm tudjak mely orszagok a tagallamok, stb. Amikor az olasz szemelyimet inteztuk az ugyintezono nem ismerte a odavonatkozo jogszabalyokat, mire mi(Kokojszi)vilagositottuk fol, hogy ez mar az interneten is megjelent kozlemenyben. Eleg nagy a tudatlansag 😦 KITARTAS! 🙂

 5. Igen, itt van a kutya elasva… en elegansan a magam kontojara akartam bejelentkezni… csak ugy, mintha en egyedul eldontottem volna, hogy itt akarok elni. Igy mar mindjart nehezitett a palya.
  Aztan meg persze azt is mondtak, amit Te is, hogy igazoljam, hogy havonta erkezik penz a szamlamra illetve, hogy van valami biztositasom. De mivel en mar a szerzodesek utani kifizeteseket kapom, es igy fizetnek utanam az INPS-be is, egyszeruen csak ennek akartam ervenyt szerezni. Vegul is sikerult, csak nem olyan egyszeruen… :)))))
  A vigilikrol meg ugyis beszamolok majd 🙂
  Koszi :)))

 6. sziasztok,

  kicsit megrémítetek bár lehet én vagyok csak naiv hogy azt hittem nem lesz bonyolult bejelentkezni…. én jövő hónapban költözöm Bolognába… gondoltam már most el kezdem a bejelentkezést (ott leszek most egy hosszú hétvégére) de a barátom azt mondta hogy elég ha akkor kezdjük mikor ténylegesen ott leszek mert ha kijönnek ellenőrízni és nem vagyok otthon akkor abból gubanc lehet… muszáj állandó átutalást felmutatni vagy elég ha bemutatok pár ezer eurós bankszámlaszámot? van egyéb “tanácsotok” ebben a témakörben?

 7. Szia Barbi,
  azt hiszem, eleg egy parezer euros bankszamlat felmutatni. Nem tudom pontosan, mennyi penz kell, hogy legyen rajta, de ezt meg tudjak mondani, ha betelefonaltok a hivatalba. De ha nincs munkad, akkor kernek majd egeszsegbiztositast is, ami szinten borsos osszeg lehet kotni – nekunk itt Firenzeben elore meg is mondtak, hogy melyik az a biztosito, amelyiknek a biztositasat ugymond “problema” nelkul elfogadjak (erre nem is mondok semmit. Csak szeretnem tudni, hogy ki mennyi reszesedest kap az ott kotott biztositasokbol…) Szoval erdeklodjetek meg elore… Masreszt a rendorok Firenzeben 6 honapon belul jonnek ki. Addig boven kiersz 🙂

  1. Szia Gabi! Igaz, kicsit régi ez a bejegyzés, de ezt találtam a residenzával kapcsolatos írnivalómhoz legillőbbnek. Általában mindennek igyekszem önállóan utánajárni, nem másokat “bombázni” az ügyintézési kérdésekkel, de most egy specifikus esetbe kerültem, és mivel látom, te elég jól otthon vagy a lakcímet érintő témákban, kíváncsi vagyok, mi a véleményed.
   Szóval: jelenleg a barátommal és a barátom szüleivel lakom. A bonyolító körülmény az, h ez a lakás se nem saját tulajdon, se nem egyszerű affitto, hanem casa popolare (a barátom és családja évtizedek óta itt laknak). Ezért, amikor ideköltöztem, igényelni kellett az A.T.E.R. (újabb nevén Casa SpA) engedélyét az itt tartózkodáshoz. Ez úgy történt, h a barátom édesanyjával (a szülők az assegnatariók) elmentünk egy sindacato di inquilini-hez (Sunia), akik kommunikálják a kérelmeket az A.T.E.R. felé. Azt mondták, ospite státuszban lehetek, és hogy 6 hónap elteltével vissza kell mennünk a Suniához (azt mondták, az ospitalita’ megújítható 2 vagy 4 évig). A bejelentkezési engedély megkapásával el is mentünk a comunéra, ahol regisztráltuk a domiciliót.
   Most letelt a 6 hónap, és tegnap visszamentünk a Suniába anyósommal, ahol kissé meglepetés ért minket. Az ügyintéző ugyanis azt mondta, nem hosszabbítható meg az ospitalita’, mivel az egyik residente élettársa vagyok (a convivente nem lehet vendég), hanem emissionézni kell engem a nucleo familiaréba. Ki is állította a papírt az összes adattal, ráírva, h “Si chiede emissione di [én nevem] CV. more uxorio di [barátom neve].” A bökkenő az, h közölte, h akkor el kéne menni az anagraféba, és kérni a residenzát, és ha megvan, akkor menjek vissza ezzel a papírral, és akkor rendben vagyok, beraknak a nucleo familiaréba. Én jelenleg nem dolgozom, így felvetettem a problémát az ügyintézőnek, h a residenzához nekem vagy munkaszerződés kell vagy 1 éves egészségbiztosítás, ötezervmennyi € stb. Az ügyintéző (az olasz adminisztrációban nyilvánvalóan nem meglepő módon) ilyenről még nem is hallott, és kételkedve fel is hívott vkit, aki megkérdezte, h nem kevertem én-e össze ezeket a feltételeket a nem-EUsoknak szükséges permesso di soggiornoéval, és hogy biztos az anagraféban nem tudják jól… Azzal zárult a társalgás, h nekik végülis fogalmuk sincs, hogy mennek a dolgok az anagraféban (miért is kéne, h legyen, elvégre az a munkájuk, h lakásbérléssel foglalkoznak…), és h menjek oda, szerintük el lehet intézni. (Rákérdeztem, muszáj a residenza, domicilióval nem lehet a nucleo familiare részévé tenni.)
   Szóval szombat reggel megyünk barátommal az anagraféba. Szeretnék jól felkészülni. Ahogy fentebb írta egy hozzászóló, a barátja igazolta anno, h ők convivente more uxorio-k,és így elfogadták őt familiarénak, megcsinálták a residenzát. Próbáltam utánanézni neten, h hogyan lehet ezt igazolni, de nem találtam, h mi a konkrét módja, milyen intézményben lehet megtenni. (Olyan modult is találtam, ahol az élettársi közösséghez ki kell nyilvánítani, h a felek közös residenzán laknak… de hogyan igazoljuk, ha nekem nincs residenzám? 22-es csapdája :P)
   Ha valakinek lenne ezzel kapcsolatban tapasztalata, szívesen olvasnám.
   Az egész hercehurca nem létezne, ha nem casa popolare lenne…
   A másik dolog, h arra gondoltunk, h ha így nem csinálják meg a residenzát, akkor kötünk 1 éves egészségbiztosítást + barátom rátesz a számlámra ötezervmennyi eurót (5577€-t olvastam vhol). A kérdésem hozzád, h milyen módon tudom azt igazolni, h ez az összeg valóban rendelkezésemre áll? Bankszámlakivonattal, esetleg kell hozzá vmi hivatalos banki vagy egyéb igazolás is?
   Előre is nagyon köszönöm, ha tudsz/tudtok infóval szolgálni, szép estét!

   1. Ajajj, tipikus olasz ugyintezes… Szoval sztem is a legegyszerubb modja, hogy residenzad legyen, hogy kotsz egy biztositast (egy evest) es egy szlara ratitek a kert osszeget. Tobb problema is felmerul: sajat szlat elmeletileg nem nyithatsz, ha nincs residenzad. De mi pl. ezt ugy oldottuk meg, hogy a parommal bementem az o bankjaba, es ott megkerte a parom oket, hogy kivetelesen nyissanak nekem egy szlat. (Egyebkent nem tudom, mi a megoldas…). A biztositasnal is vigyazz: nekunk nem hivatalosan azt mondtak a firenzei anagrafeban, hogy csak egy adott biztositonal kotott bizt.-t fogadnak el (ja, biztos nem jut nekik is belole valamilyen modon, a dehogy). Tehat, sztem most menjetek el szombaton az anagrafeba es konkretan kerdezzetek meg, hogy pontosan mit kernek ahhoz, hogy neked residenzad legyen (melyik biztositot ajanljak, hogy lehet sajat szamlad stb). Illetve, hogy a parod valamilyen modon nem tudja-e bizonyitani, hogy o tart el teged. A kettobol az egyikre csak tudnak olyat javasolni, amit meg tudok valositani…..
    Hozzateszem, hogy nekem volt sajat kerestem es munkaszerzodeseim es igy sem akartak megadnia residenzat… Ennyit a szakmai tudasukrol (nulla. Semmit nem tudnak, hogy mi a szabaly, mik a jogaim, semmit. Mi citaltuk nekik a vonatkozo dolgokat. Es meg fizetik is ezert oket, felhaborito.). A vegen a parom kozbelepett, kihivatta a fonokot meg annak a fonoket es pontrol pontra vegigment azon, mi a szabaly es hogy mi azt figyelembeveve jogosultak vagyunk. Szerintem egyebkent per sfinimento adtak meg a residenzat. Azaz ha eleg hangos es magabiztos valaki (persze olasz, nem kulfoldi), akkor inkabb megadjak. Sajnos ez az egyetlen tutibiztos intezkedesi mod.

   2. Gabi, a te hozzászólásod után akartam írni, de nincs alatta a “válasz” gomb… így úgy tűnik, mintha magamnak válaszolnék, de sebaj 😀 Szóval köszönöm a válaszod; már nagyon szeretném, h holnap legyen és tisztábban lássak. Majd beszámolok, hogy ment 😉 Vmi elintézési módnak csak kell lennie. Jó 7végét!

   3. Szia Gabi! Na, ígéretemhez híven beszámolok, hogyan ment (főleg azért, hátha másoknak is segítségül szolgálnak az információk); csak már akkor akartam ismét jelentkezni, amikor minden kész van.:)
    Szóval az említett szombaton elmentünk az anagraféba. Úgy történt, ahogyan írtam, ill. írtad: 1 éves egészségbiztosítás, ill. a barátomnak alá kellett írnia egy eltartási nyilatkozatot. Plusz adtak még egy papírt, amelyet a szülőknek kellett kitölteniük, h igazolják, h valóban a lakásban tartózkodom. Az egészségbiztosítással kapcsolatban megkérdeztünk 2 dolgozót is, milyen biztosítót javasolnak, paraméterek stb. A válasz az volt, h mindegy, mondták a barátomnak, h esetleg forduljunk ahhoz a biztosítóhoz, ahol egyéb biztosítási ügyeit (pl. autó) intézi; a lényeg, h 1 évig érvényes legyen. Így hát felhívtuk azt a személyt, aki már hosszú évek óta intézi a barátom biztosításait, aki el is készített egy preventivót. Közösen úgy döntöttünk, mielőtt kifizetnénk x száz €-t, a biztonság kedvéért bemutatjuk a preventivót a comune-n, h akkor ezt elfogadják-e. Megnézték, és azt mondták, h igen, jó ez, de miért költünk ennyi pénzt, amikor az ASL-nál olcsóbban meg lehet úszni? (érdekes módon korábban senki nem mondott ott semmit az ASL-ról, dehát ez természetes, h ahányszor visszamész, mindig vmi új infó ér). Egy bizonyos 180 €-s biztosításról beszéltek. Így elmentünk az ASL-ba, ahol kiderült, h a comune-n rosszul tudják, az a bizonyos biztosítás nem 180 €-ba kerül, hanem 387 €-nál kezdődik, és a csavar benne az, h az “éves díj” fogalom a jan.1-dec.31. közötti időszakra értendő, és ha most megkötnénk, akkor erre a másfél hónapra is ki kellene fizetni 387 €-t, plusz további 387-et a 2013-as évre. Az egész éves 387 €-s ár vonzó volt, és biztosan ezt a megoldást választottuk volna, ha nekem nem azonnal kellene a residenza; így viszont privát biztosítónál jobban megérte (főleg, h időközben a biztosítós ügynökünk talált egy kedvezőbb árú konstrukciót, amely magasabb szolgáltatást is foglal magába). Így elmentünk a biztosító társasághoz, ahol ismét kinyomtatták nekünk a preventivót (a 2.megoldásról), és ismét megbeszéltük, h visszamegyek és bemutatom azt a comune-n, h elfogadják-e, mielőtt fizetnénk. Ez ma reggel meg is történt, ahol teljesen abszurd és váratlan reakció fogadott. Az ügyintézőnő az ablaknál azonnal elirányított egy szobába, h kérdezzem meg ott, ő ezzel abszolút nem foglalkozik. Ott volt egy másik nő (vmi főnökféle), aki szinte végig se hallgatta a mondandómat, közölte, h ők nem foglalkoznak ilyen consulenzával, menjek el az ASL-hoz, és hogy különben is, miért nem az ASL biztosítását választottam. Persze agyamba futott a vér, h képtelenség, h az ember megjárja az ASL-t, a biztosítótársaságokat, többször egyeztet a comune-val, és hajlandó kifizetni x száz €-t, még itt szórakoznak. Elmagyaráztam türelmesen mindent, h már voltunk az ASL-nál, miért nem megfelelő nekünk az a biztosítás, miért is kell nekem azonnal a residenza stb. A nő csak szajkózta, h de csak menjek el ezzel a preventivóval az ASL-hoz, mert bármi bajom történik, mi van, ha ez a biztosítás azt nem fedi le, és ők a comune-n aztán nem vállalják a felelősséget, és h az ASL épp az ilyen ügyek miatt telefonált a comune-ra. Megkérdeztem, h de akkor most mi van: ezzel a biztosítással megadják a residenzát, vagy sem? Közölte, h igen, de a biztonság kedvéért érdeklődjek az ASL-nál, és h ő tkp. csakis az én érdekemben, az én eü. ellátásomért aggódik. Kedves tőle, gondoltam magamban, és h minden annak rendje és módja szerint legyen, elzarándokoltam az ASL-ba. Ott szerencsére egy nagyon kompetens és intelligens ügyintéző hölgyet fogtam ki, aki közölte kb., h a comune-n nincsenek eszüknél, ilyen ügyben 100%, h nem telefonált az ASL, és h nem is érti, miért küldtek engem oda, a privát biztosítás az magánügy, és h ő honnan tudhatná így ránézésre, h az mit foglal magába, bizonyára elolvastam, ill. részletes tájékoztatást kértem a biztosítótól, h mit írok alá. Ezen viszontagságok után megkötöttem a végleges biztosítást, visszatértem a comune-ra a kötvénnyel, ahol végre-valahára megcsinálták a residenzát 🙂
    Az jutott eszembe arról, h nektek még azt is megmták, h melyik biztosítót “fogadják el”: tutira, h nem ezt az ASL-os dolgot mondták? (Tényleg az a legkedvezőbb amúgy olyan esetben, ha az ember nem tud elfogadható munkaszerződést felmutatni, csak sajnos nekem ugye egyéb okokból azonnal kellett a residenza…) Bár te pár évvel korábban csináltad a procedúrát, más comunéban, szóval lehet, h ott, akkor más volt a helyzet.

 8. Hello(sztok)!
  Ez a téma nekem most aktuális, remélem, van valaki, aki tud válaszolni! Én a párommal élek (se élettárs, se férj – csak “fidanzato” egyenlőre :)) és nincs munkám! Már fél éve vagyok itt, de max 1,5-2 évet akarunk még itt lenni, utána hazamegyünk. (BP) Én simán ellennék addig olasz lakcím nélkül, otthoni TB fizetéssel és EU-s egészségügyi kártyával (állítólg az olaszok ezt gyakran nem fogadják el, de azt a verziót választom, hogy nem betegszem meg 🙂 már ezelőtt is kihúztam 1 évet orvos nélkül)
  Egyszer amúgy voltam a comunéban, de ott azt mondták, hogy az EU-s biztosítás nem jó (mi van, Olaszo. nem EU tag? :)) és fizessek be valahol inkább párszáz eurót, meg olyat is hallottam, h anyakönyvi kivonat kell hiteles fordítással…? (ami szintén nincs nálam, ki a fene gondol arra, hogy valahol kellene? – vagy innyoránte vagyok?)
  De tegnap valaki beparáztatott, hogy ez gáz, ha jön a rendőr és nincs itteni lakcímem akkor hűűűha, baj lesz, stb… hm lehet, hogy EU-ban felnőtt fiatalként túl szabad a gondolkodásom… de azt sem tudja, mióta vagyok itt… Eu, Schengen, stb… ha nem repcsivel jövök, akkor meg pláne… akár turista is lehetnék, aki tegnap érkezett nem???
  A munkaközvetítők (Adecco, stb.) sem szóltak egy szót sem eddig, hogy kéne olasz cím. Codice fiscalem az van, mivel nincs hozzá kártya, (mert ahhoz ugye itteni biztosítás kell) egy kinyomtatott lapon hurcolom…
  Szerintetek, kihúzom még 1-2 évig letartóztatás nélkül, vagy fussak pár kört lakcímért…?
  ps.: bankszámlám sincs több 1000 euróval, illetve van de magyar, és az nekik nem jó.
  Köszi a választ ha ír valaki
  és napsütéses szép napot! (itt most süt a Naaaaap :D)

  1. Szia, azt vegkepp nem hiszem, hogy letartoztatnak, mert ki tudja bebizonyitani, hogy mikor erkeztel. Meg kulonben is (es gondolom a fidanzato-d csak kozbelepne es elmagyarazna, hogy az o meghivasara jottel:). A hazai tb kartya elmeletileg ervenyes (ha otthon fizeted a havi hozzajarulast – ez alapveto:)), es ha surgossegi ellatas van, akkor nem is igen kerik (sajat tapasztalat). Ha valami nem surgos betegseg jon kozbe, es nem fogadjak el (bar en biztos eroskodnek az eu-s direktivat lobogtatva), akkor meg hazamesz kezeltetni magad.
   En egyebkent nem vagyok annak hive, hogy fuggjek valakitol, es ne sajat jogon legyek itt, de ha biztosan tudod, hogy meg adott ideig vagy itt, aztan mentek haza, akkor szerintem nincs olyan erv, ami miatt ezeket a koroket meg kell futnod.

  2. Szia Anna

   Én már 2 éve élek Milánotol nem messze és még nics residenz-em senki még a kutya se érdeklődik hogy miota vagyok itt és a korházban(sürgösségi) elláttak minden papír nélkül, szóval én sem látok rá okot hogy lefuss ilyen fölösleges köröket ha ugyis hazamész.

 9. Hello, köszi a választ, akkor örülök, hogy más is így látja, főleg, hogy az is lehet, hogy fél év múlva még Olaszországon belül várost váltunk, abszolút nem hiányzik ez a residenziás mizéria… csak gyanús volt, hogy már a második emberrel találkoztam, aki ezen kiakadt. De akkor ezek szerint ők parázzák túl, és nem én könnyelműsködöm el.
  Amúgy meg köszi az online corso-s oldalt, tök jó kurzusok vannak! Én építészmérnökin végeztem tavaly és találtam 4-5 tanfolyamot is, ami még jól jöhet. …szabadidőm egyenlőre van 🙂
  Üdv mindenkinek!

 10. Szia Gabriella.Z vagyok a hangya.
  Egy tipikus _Magyar gondolatot szeretnék megosztani veled illetve egyben kérdezném is..
  Ma reggel gondolkoztam rajta(tudom nagyképűnek hangzik)hogy ha én Magyarországon lemondanék az Állampolgárságomról és Én mint Hontalan megérkeznék Italya földjére,akkor szerinted mekkora eséllyel tudnék letelepedni?Mennyivel volna könnyebb a letelepedés?Kérlek válaszolj nekem légy szíves a következő e-mail címre pintpoin@freemail.hu vagy írj ide vissza..

  1. Ez jo kerdes. A valasz engem is erdekelne.
   Egyebkent uj vagyok itt. Rengeteg kerdesem lesz majd mindenfele temahoz. Gratulalok Gabi a bloghoz! 🙂

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s