Infrastruktúra

A carsharing

Olaszországban van egy remek intézmény (mint sok más nyugat-európai országban is), amit az autójukhoz mániákusan ragaszkodó olaszok nem nagyon használnak, de egy idetévedt idegennek nagyon jól jön: a carsharing, azaz az „autómegosztás”.

Ha nincs elengedhetetlenül szükségem autóra, de néhanapján jó lenne, ha mégis bepattanhatnék egybe, hogy elintézzem az ügyeimet, akkor nem kell feltétlenül méregdrágán fenntartani egyet. Elég, ha beiratkozom a carsharing klubba. Évente 100 euró a tagdíj, és onnantól jogom van arra, hogy a klub bármelyik parkolójából (sok helyen van a városban) elvigyek egy autót, amikor szükségem van rá. Sms-ben lehet jelezni, hogy vinném az autót, amire ők visszaírják a kiválasztott autó ajtónyitó kódját, és már mehetek is. Az ilyen autókölcsönzés rövid távra éri meg, arra is van kitalálva, hogy egy délutáni bevásárlást, esetleg rövid kiruccanást tegyek vele, mert az árai az első órákban minimálisak. Ha ellenben napokig magamnál akarom tartani, akkor már többe kerül.

Előnye, hogy nekem nem kell autót fenntartani, biztosítást fizetni, garázst bérelni (nem elhanyagolható a firenzei garázsáraknál). Továbbá behajthatok vele mindenhova, ahová a buszok és a taxik (a többi autós meg nem) mehetnek, ingyen parkolhatok, és ha esetleg balesetet okozok, akkor a biztosítás fizeti. 

Érdeklődni a feltételekről és az árakról az autóklub kirendeltségeinél lehet.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s