Kultúra

Különböző szokások

Amikor a párom még kapcsolatunk elején egyszer nálam járt Magyarországon, beugrott hozzám egy haverom. Tél meg latyak lévén az előszobában nekiállt levenni a cipőjét. Láttam én, hogy a párom furán méregeti, de nem foglalkoztam vele különösebben. A haverom ott volt egy fél órát, majd vette a cipőjét és elment. Alighogy becsuktuk mögötte az ajtót, a párom megkönnyebbülten azt mondta: de jó, azt hittem, ideköltözik, amikor levette a cipőjét…. A helyzet azóta is eszünkbe jut néha, ugyanis itt Olaszországban nem szokás a cipőt levenni, sokszor  a saját otthonodban sem (hazaérvén még órákig abban jönnek-mennek otthon is), de vendégként sosem. Persze, hogy nem értette, hogyan alakulnak a cipőlevétellel a dolgok… J

Azòta gondolkoztunk az okokon, ès arra jutottunk, hogy valòszìnuleg otthon (Mo-n) tobbszor van latyakos, saros ido, es persze nagyobb aranyban hasznaljuk a szomyegeket, mig itt inkabb marvany, greslap, es egyeb konnyen tisztithato burkolat van mindenfele.

7 című bejegyzés “Különböző szokások” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Szerintem nem az idòjàràssal hanem inkàbb az olaszok “termèszetèvel” van òsszefuggèsben a dolog, hiszen nagyon is odafigyelnek hogy mindìg rendesen nèzzenek ki, minden ruhadarabjuk es a kiegèszìtòk is passzoljanak egymàshoz stb….nehezen tudnàm òket elkèpzelni szèpen felòltòzve ès valami olcso ikea-vendegpapucsba….

  2. 🙂 igen, ertem, mire gondolsz… Es igaz, valahogy sokkal maniakusabban kotodnek a kulsosegekhez, a kinezethez, a “felszinhez”, mint mi, magyarok. Persze azutan egyenfuggo a dolog. Szoval igen, vicces elkepzelni egy olaszt vendegsegben zokniban, vagy vendegpapucsban :)))

  3. en ugy tudom, hogy torok gyokerei vannak a magyar szokasnak, mar ami a cipotlenseget illeti. A magyar, torok es sok mas kulturaban, ahol szonyeg boritja a lakasokat, ez a szokas alakult ki. Magyaro-ra, allitolag, a torokok hoztak ezt a szokast.

  4. Elkepzelheto, sot, valoszinu hogy nalunk otthon torok gyokerei vannak, de pl Svajcban?? Ket evet eltem Svajcban, es tapasztalataim szerint ott is leveszik a cipot, ha vendegsegbe mennek. Es ott biztos nem jartak a torokok :)))

  5. A törököknél meg inkább olaszos mint magyaros vagy svájcias idő van 🙂
    Szerintem a különböző tényezők szinergiáját figyelhetjük itt meg :-). Szóval szőnyegek+latyak(+törökök) vs. márványpadló+száraz idő+piperkőcség.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s