Országjárás

Alberobello

Eddig nagyrészt északi részeken található, érdekes, de kevésbé ismert helyekről írtam, most viszont messzebbre mennék, Puglia-ba, a csizma sarkába. Messze van, majdnem olyan messze Firenzétől, mintha Budapestre mennénk, de Puglia mindenképp megér egy utazást.

Elsőként Alberobelloról mesélnék. Nagyjából Bari és Brindisi között található, beljebb, a szárazföld felé. Egyike annak a néhány településnek, ahol Olaszországban egyedülálló, fehérre meszelt házakon ülő, jellegzetes kúp alakú tetőket láthatunk. Eredete a homályba vész, úgy tűnik, hogy a környező feudális birtokokról idemenekült gaztevők, üldözöttek, adósságukkal nem boldoguló emberek hozták létre, az írásos emlékek szerint 14-15 században. Ezzel együtt több kutató állítja, hogy az egyedülálló házformának ennél jóval régebbi az eredete, és az archaikus tholos épületformából erednek a „trullik” (trullinak nevezik a kerek, kúptetős házat).

A trulli két részből áll: 1) egy négyzet alapú központi részből, amin álkupola van, ezt látjuk kívülről kúp alaknak, 2) az ezt körülvevő meghatározott funkciójú helységekből (konyha, alvóhely), amelyek mindegyike kisebb, mint az a belső rész, amelyre befelé valamennyi nyílik.

Kívülről egymást érintik az épületek, de sosem képeznek egy folyamatos falat, így a turista girbe-gurba utcácskákban bolyonghat kedvére.

Ma már a legtöbb épületben nem laknak, hanem valamilyen, a turizmushoz köthető funkciójuk van (bolt, múzeum stb), és egyik-másikban (a nagyobbakban) fel lehet menni a tetőre, ahonnét felülről is megtekinthetjük a hófehér tetőrengeteget.

A helyi, természetesen trulliban működő pékségben nagyon finom a pizza, meg az egyéb termékek, Altamura közelsége kötelez (a kenyér, a speciális lisztőrlemény). Nyáron, a tűző nappal a fehér falak közt teljesen a mediterráneumban vagyunk…

 

1 című bejegyzés “Alberobello” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s