Mindennapok

Régiók és Megyék

Nekünk magyaroknak ismerős a képlet, voltak hagyományosan a megyéink, aztán hatékonysági (és olcsósági, és nem kevésbé EU-konform meggondolások) okán megteremtettük a régiókat. Aztán a megyék (meg kapcsolódó politikusok) nem hagyták magukat, és most ott állunk egy párhuzamos szervezetrendszerrel, ahol a kompetenciák leosztása nem mindig logikus, de az biztos, hogy mindez jóval többe kerül, mint az egyszeres adminisztráció.

Nohát éppen ez történt Olaszországban, és nem is most. A sok, szétaprózott provincia helyett 1973-ban létrehozták a régiókat (20), amelyeknek lassacskán át kellett volna venniük a megyék feladatköreit, sokkal hatékonyabbá és olcsóbbá téve a dolgok kezelését. Csak sajnos ez végül nem így történt, a provinciak maradtak, így most minden ügynek van minden szinten kinevezett felelőse. Azt ne firtassuk, mennyibe kerül ez az olasz államnak….

Például az oktatási ügyeknek van assessore-ja a faluban/városban, a provinciaban, a régióban, és persze országos szinten (csak azt már miniszternek hívják). A feladathoz kapcsolódó és szétosztható pénz a régióknál van, meg persze a helyi kezelésben levő iskoláknál. De akkor miért is van a rengeteg provincia? Jó kérdés, valószínűleg még egyik kormány sem merte felvállalni a megyei alkalmazottak elbocsátását.

De a kép még bonyolítható. Ahol sok kistelepülés van, ott sokszor már több falunak együtt van egy iskolája, polgármestere, orvosa. Ezzel nagy baj nincs is, mindenki elfogadja, normálisnak tartja az effajta működést. Ám, ha például egy hegyi faluról van szó, lehet, hogy egy communitá montana-ban is tag. Megeshet, hogy egy ilyen hegyi falunak van mondjuk egy faluszintű, egy communitá montana-szintű, egy provincia-szintű és egy regionális felelőse az adott ügyben. Na most, ha egy 500 fős faluról van szó, nem sok ez egy kicsit? Szinte garantált, hogy a sok bába közt elvész a gyerek.

2 című bejegyzés “Régiók és Megyék” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s