Ügyintézés, Mindennapok

Az olasz egészségügyről

Az olaszok, mint sok másra, az egészségügyükre is büszkék, ugyanis ahogy mondják, „mindenkit ellátnak”, és – főleg északon – jó minőségben.

Azért a kép nem ilyen egyszerű…

Egyrészt itt már van ticket (vizitdíj), illetve hosszú-hosszú várólisták – meg még mi minden, pedig csakis állami kezelésű az egészségbiztosítás, de államilag megrendelésre „bedolgozhatnak” a privát egészségügyi szolgáltatók is.

Alapvetően ott van joga az embernek (majdnem ingyen) az ellátásra, ahol papír szerint lakik. Az intézmények kezelése, fenntartása régiós kompetencia, tehát régió szerint osztanak el mindenkit. Ha a régiómban megyek orvoshoz, akkor csak a ticketet kell fizetni, ennek összegéről a fenntartó dönt (azaz régióról régióra változik), átlagban 20 és 40 euró között mozog. Viszont az államilag finanszírozott ellátásra sokszor sokat kell várni. A páromnak vállproblémái vannak, és januárban, amikor megpróbált bejelentkezni egy ultrahangra, a legkorábbi időpont a június lett volna. Mivel ezt nem akartuk kivárni, elkezdtünk fizetős helyet keresni. Ott az az érdekes helyzet állt elő, hogy az állami kórházak folytathatnak magán-, azaz fizetős praxist is, tehát a nap egy részében jönnek a ticketes betegek, a másikban meg a fizetősök. Namost ennél butább törvény nem nagyon van, mert ugyan kinek nincs annyi esze, hogy ha hosszú várólistám van a nem fizetősöknek, akkor azok, akik megtehetik, úgyis eljönnek magánúton, tehát fizetni fognak. Egyetlen dolog ellensúlyozza ezt a tendenciát: az, hogy (mint mindenhol a világon) az állami szolgáltatás nagyjából kétszerannyiba kerül, mint a magánkórházban. Végülis lehet, hogy erre gondoltak azok a közgazdászok, akik szerint a piac meg a ki tudja mi, majd úgyis beszabályozza az árat, illetve ebben az esetben a páciensek számát.

Na de térjünk vissza az ominózus ultrahangra…

Firenze környékén a legolcsóbb ultrahang 60 euró volt, Bolognában találtunk negyvenkettőért. Ha egyébként nem járnánk állandóan Bolognába, akkor valószínűleg nem érné meg 200 km-t autózni oda-vissza, de mivel mi sokat megyünk, végül emellett döntöttünk. Ez már majdnem ticket-ár, ugyanis a magánszolgáltatóknak, hogy, hogy nem, még így is megéri a szolgáltatást nyújtani.

Egyébként, hogy bonyolítsuk az ügyet, ha az állami intézetnek nincsen elég kapacitása, vehet a magánintézményektől. Akik ebben az esetben ugyanannyiért látják el a beteget, mintha állami intézménybe ment volna (ticket), és az állam fizeti a többit. Így aztán meglehet, hogy két egymás mellett fekvő beteg közül az egyik csak a ticketet fizeti, mert az orvos úgy ítélte meg, hogy sürgősen szüksége volt az ellátásra, de nem volt hely az állami kórházban. A másik viszont jó sok pénzt leperkált, mert nem az orvosa, csak ő maga ítélte meg úgy, hogy azonnal kell az ellátás, így aztán magánúton intézi a dolgot.

Nekem egyébként nagyon igazságtalannak tűnik a rendszer, főleg az a része, hogy kint is vagyok, bent is vagyok, azaz nem kellene megengedni az állami fenntartású intézménynek és orvosnak, hogy az adózók pénzéből működtetett helyen magánpraxist folytasson. Ha magánzó akar lenni, hát legyen, de akkor teremtse meg a feltételeket és versenyezzen, hogy legyen elég betege. A pácienseknek valószínűleg jobb lenne, és az árak is lejjebb mennének.

A másik igazságtalan dolog, hogy a régiók különbözősége miatt nagyon eltérő lehet az ellátás színvonala. Így aztán délről például tömegesen jönnek Bolognába (már aki megteheti), hogy ott lássák el őket. Ettől persze a bolognaiak várólistája jó hosszú, és aki nem bírja cérnával, az máshol fizet, hogy hamar meglegyen a vizsgálat, a műtét, meg a többi.

Még egy fontos dolog van: ha az ember a sürgősségi ellátásra megy, gyakorlatilag nem kérdeznek semmit, csak fizet egy ticketet és máris orvos elé kerül. Persze ez csak egy első ellátás, de sokszor azonnal megcsinálják a röntgent, vagy egyéb fontos vizsgálatot (tehát nem kell hónapokat várni, vagy sokat fizetni). Mivel ez nagyon olcsó, és nem kérdezősködnek sokat, sok külföldi (akinek joga sem lenne az ellátásra) így intézi az orvosi ügyeit.

Mondom, nem tűnik nagyon igazságosnak a rendszer…

 

21 című bejegyzés “Az olasz egészségügyről” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. hello, en 36€ert szoktam csinaltatni Firenzeben az UH-ot. erdemes a magan intezmenyeket felhivni es “in convenzione” kerni idopontot. sokkal rovidebb a varolista es csak ticketet fizetsz.

 2. Hát ez a rendszer szerintem is eléggé igazságtalan, sokan “spórolnak” az orvoshozmenéssel, mert drága. Ismerek olyan kislányt akinek szerintem már több, mint 1 dioptriás szemüveg kéne és alig látja a táblát az iskolában, de csak most fogják elvinni dokihoz, mert nem volt rá pénz. és ez ugye nem tartozik a “sürgős” dolgok közé. 2 hónap várakozás, és 36 Euro lesz, csak a vizsgálat…
  (ezt nálunk kb. bármelyik szemüvegboltban megcsinálják pár napon belül tök ingyen, jól felkészült szakemberek.)
  Pl. gyereket szülni tuti, hogy nem lenne itt bátorságom! 😮 🙂

  1. Igen, en ezen altalaban kiborulok, amikor azt ecsetelik, hogy milyen szuper az olasz egeszsegugy. Valoszinuleg igaz is, hogy ha egyszer eljutsz az adott szakemberhez, az sokkal jobban torodik veled es a betegsegeddel, mint egy atlag magyar orvos. Csak eppen mindent megtesznek azert, hogy ne juss el (legalabbis ne ingyen) odaig. En ezt nem hivnam azert kifogastalan ellatasnak.

 3. Sziasztok!

  Informáciot szeretnék kérni. Egyéni vállalkozóként élek Toscanaban, megkaptam az ASL-tól a kék betegségbiztosítási kártyát.
  Nem kell havi TB hozzájárulást fizetnem az egézségügyi pénztárnak?
  Magyarországon havonta fizettem, még akkor is ha nem volt munkám.
  Elég hihetetlennek tünik, hogy ingyen kapok EÜ szolgáltatást (illetve csak a ticket-et fizetem egy konkrét esetben)

  Üdvözlettel

  Zoltán

  1. Egeszen biztosanitt is neked kell kulon befizetni, es ugyanazt javaslom, mint anyugdijbefizetesnel. A prometeo3 informacios pontokon elmondjak neked, hogy mi a teendod.
   Sok udv
   Gabi

 4. … nem tűnik igazságosnak a rendszer… Lehet. … és aki itt Olaszországban kerül hátrányos helyzetbe, ha beteg, biztosan nagyon igazságtalannak érzi. Szerencsére nekünk még nem volt szükségünk itt ellátásra.
  De amin mi édesanyámmal átmentünk Magyarországon, a HAZÁNKBAN… Nos, azt sem nevezném igazságosnak, sőt emberbarátnak! Kicsit úgy éreztem magam az eltelt két év alatt, hogy ötvenéves kor felett és kis jövedelemmel jobb, ha nem létezel. Kicsit halálra vagy ítélve, főleg vidéken.
  Dióhéjban: anyukám súlyos gerincfájdalommal küzdött éveken át, ami olyan szintig fokozódott, hogy már a legerősebb, “kábító” hatású gyógyszerek, injekciók, kezelések sem használtak. Járni kb. 3-4 lépést tudott, rogyott össze, éjszakánként egy-két órát aludt, ha aludt. Az idegei teljesen felmondták a szolgálatot, személyisége megváltozott. Végigjártuk az összes megyei kórházat, szakrendelést, ami ezzel a területtel foglalkozott, felkerestünk orvosokat magánúton… amíg volt miből… Próbálkoztak ezzel, azzal, időhúzás… aztán amikor már nem tudtunk fizetni, közölték, nincs teendő, ezzel együtt kell élnie!
  Nos, sokadik alkalommal felmentünk Pestre, az OGK-ra, ahol teljesen ingyen elvégeztek minden vizsgálatot – az intézmény főorvosa, igazgatója – és kitűzték a SÜRGŐS műtét időpontját. A főorvos nem értette, miért nem foglalkoztak a problémájával?! Miért nem irányították hozzájuk?
  Sajnos túl sokáig jártunk orvostól, orvosig (mivel nem tudtunk róla, hogy van ilyen intézmény) – telt el a drága idő-, így már nem lesz 100 százalékos a gyógyulás. De most már legalább fájdalma nincs és talán egyszer érzelmileg is rendben lesz.
  … és még annyit, hogy mivel járóképtelen volt, így a Budapestre, vagy akár csak az otthoni háziorvosi szakrendelésre való feljutását is önerőből kellett megoldanunk, mert nem jár betegszállítás…
  Hiába Budapesten feküdt kórházban, kezelték, műtötték, mert otthon nálunk nem csináltak semmit. Mivel nem irányították tovább a nevezett intézménybe a szakorvosok, így nem kaptunk sem mentőt, sem betegszállítót. … csak pénzért… (Kb. 40.000 – 70.000 ft.) Kölcsönökből, de megoldottuk.
  Szóval nincs miről beszélni, mert már Magyarországon sem állnak a helyzet magaslatán az egészségügyi ellátás terén. Kivételek persze mindenütt vannak.
  Ja és még azt kihagytam, hogy én is egészségügyi dolgozó vagyok már 14 éve és megpróbáltam kihasználni legalább ezt az előnyömet… nos, no komment. Sok-sok dolgot láttam, hallottam, amit nem kellett volna.
  Jelenleg itt élünk Olaszországban. Itteni tapasztalataim nincsenek, még nem voltunk betegek, úgyhogy nem mondhatok véleményt. De azt tudom, hogy otthon időpontot kértem egy fogorvosi vizsgálatra és kezelésre… és 4 hónap múlva szólt az időpont, így ez elmaradt… 😦 Pedig csak részben volt ingyenes a fogászat.

  Elnézést, ha untattam valakit a történetemmel, nem állt szándékomban, de ezek után ebben az országban már más oldalról közelítem meg itt a dolgokat.

 5. Anita, ez nálunk úgy működik, ha van protekciód vagy magánorvoshoz mész és fizetsz,(ez főleg a nőgyógyászra, és fogászatra jellemző) a lehető legkiválóbb ellátásban részesülsz, sokkal de sokkal tehetségesebb orvosok vannak a mi kis szerény Magyarországunkon, mint a O.o-ban.

  Én speciel hazajöttem szülni, és normálisan még a fogamat sem sikerült kezelni (persze súlyos pénzekért sem…)

  a páromnak gyomortükrözése volt Civitavecchiában, hát a körülmények, ahogy ő fogalmazott, kb. mint Szarajevóban…

  egy barátunkat nem vizsgálták rendszeresen tumorműtétet követően, egy éven belül fiatalon meghalt…

  nem sorolom…
  inkább hazajövök bármilyen komolyabb beavatkozásra van szükség..tisztelet a kivételnek, de a kinti orvosokban semmiféle bizodalmam nincsen.inkább fizetek itthon, hamár.

  1. orvos lètemre èn is hazajàrok minden szakteruletre:.fogorvos, sebèsz stb-egyedul a nogyàgyàsznom van itt, akinek a rokonai a pàcienseim…tehàt protekciòs vagyok…
   èn 19 ève hazamentem szulni az akkor nagymeno” miniszteri Kùtvolgyi kòrhàzba kemèny hàlapènzèrt /kollegàk kozott elmèletileg nem etikus elfogadni…/, 36 òra vajùdàs utàn vègre bekotottèk az oxitocin infùziòt, ami 4 òràn keresztul vènàn kìvul folydogàlt…mire kitoltam fiamat, a magàndokim megèrkezett..vàgàsra se volt ido”..
   a 2. fiamat itt szultem programozott csàszàrral, az itteni no”dokim elfelejtette megmondani, hogy a Maldivra megy akkor nyaralni, ùgyhogy a foorvosnak kellett helyette àtvenni a mutètet..
   .na hol jobb a helyzet?? ahol szerencsèd van, mert bèkebeli orvos foglalkozik veled ès fontos vagy neki , mert ahogy a reklàm mondja : mert megèrdemled!(L’Oreal)

   1. sokaktol hallottam, hogy hazamentek szulni. Alapvetoen nem tudom ertelmezni a dolgot, mert elmeletileg a 7. honap utan mar nem javasoljak sem a repulos, sem a hosszu autosutat. En meg – mivel itt dolgozom – nem tudnek ket honappal a szules elott hazamenni es ott varni, hogy legyen valami. Arrol nem beszelve, hogy az (olasz) apa ilyenkor nincs sehol? Vagy utolag odautazik? Vagy o sem dolgozik es raer ott lenni, mikor ki van irva a szules???
    Ezen kivul meg: a magyar baratnoim minden egyes szulesukrol horrortortenetenket meseltek (senki nem foglalkozik veluk, vagnak ha kell, ha nem, rengeteg csuszopenzt var az orvos, es egyaltalan az anya nem tenyezo az egesz folyamatban, a szivelegtelenseggel szuletett gyereknel nem vettek eszre a problemat stb stb), ami egyaltalan nem kesztet arra, hogy hazamenjek szulni. Most mar egyebkent kulon tb-t is kell fizetni, kulonben nem jar otthon az ellatas (mivel ugye itt dolgozom, otthon nem).
    Es valoszinuleg Kinganak van igaza, ha szerencsed van, kifogsz egy odafigyelos nogyogyaszt, ha nem, akkor meg ugyis mindegy. Viszont itt legalabb a parom tud reklamalni (olaszul, o az a tipus, hogy meg is teszi), otthon meg ezt sem…

   2. Szerintem nem lehet àltalànosìtani, h hol jobb itt vagy ott. Mindenesetre èn mindkèt gyerekemet itt Olaszo-ban szultem, pubblikus korhàzban, egy cent koltsèg nelkul (magyarorszàgon ugye ha nem adja az ember a borìtèkokat rendszeresen az orvosoknak, nòvèreknek, rànk sem nèznek) ès teljesen jò ellàtàssal. Az orvosomat bàrmikor felhivhattam, mobilszàmon. A szulèskor termèszetesen nem garantàlt, h a te orvosod lesz èppen beosztva, de igy utolag szerintem nem az a a lènyeg. En sem tudom, mièrt jò az, h vki a terhessèget letolti Olaszo-ban, ès aztan hazamegy szulni – speciell azt sem tudod, h aztan mit kezdenek ott az olasz nyelvù leletekkel stb..

   3. Szerintem annak, hogy az itt èlò magyarok nagyrèsze Magyaro-ra jàr vissza orvoshoz (màrmint a programozhatò beavatkozàsokra) szerintem elsòsorban anyagi oka van, hiszen kb fele annyièrt vagy mèg kevesebbèrt meg lehet oldani mindent…èn is ezt tettem amìg lehetett.

 6. én a 3. hónapban mentem haza…

  az én nőgyógyászom (magán) fiatal lány korom óta követ, és benne maximálisan megbízom. persze fizetek neki, és a szülésznőnek is fizettem, de olyan példás ellátásban részesítettek, hogy a családban azóta is beszédtéma. és nem csak ők foglalkoztak velem sokat, volt ott egy arab doki is, meg egy másik szülésznő ügyeletben, ők nem kaptak semmit és mégis sokat segítettek…szóval őket nem cserélném le semmilyen orvosra olaszo.ban.
  a leleteket megértették itthon,(latin) sőt az igaz, el is csodálkozott a dokim, amikor egy füzetnyi anyag volt a vérképem..annyira részletes volt..
  az hogy külön töltöttem a terhességem nagy részét annak más oka is volt..

  végül is az apa is megérkezett, kicsit későn de az a védőnő hibája volt: azt mondta még hetek vannak a szülésig, erre aznap éjjel elment a magzatvíz…
  hetekig egyeztettünk előtte a párommal, mert a 40 napos(!) apasági szabadságából minél többet akart velünk (már hármunkkal) magyaro.-n tölteni, ezért az utolsó pillanatban akart indulni..sikerült..

  tudom furán oldottuk meg..de hát mindenkinek más az élete, másképp oldja meg a dolgokat..

 7. Szerintem az orvoshoz menés legalább annyira (sőt, jobban) bizalmi kérdés, mint anyagi, úgyhogy kevésbé magyarázható meg logikával. Én sem csináltatnék itt semmi fontos beavatkozást. Persze mindenhol csalódhat az ember, de otthon legalább nagyobb biztonságban érzi magát.

  1. Igazad van, valóban bizalom kérdése. Valamit tapasztalatok kérdése is. Én Mo-n valahanyszor orvoshoz kerültem (ami nem magán és nem ismerős volt) mindannyiszor megalázóan, lekezelően bántak velem (nem vagyok hülye, általában pontosan megértem, mi a probléma, és pontos kérdéseket tezsek fel, ehhez képest ógy bűnnak velem, mintha nem is az én porblémám, az én életem lenne), illetve órákat várakoztattak (amikor pl. egy vérvételre reggel odamentem, es fél 2-kor ejtették meg, addig persze sem enni, sem inni nem lehetett, ellenben többször telefonáltam a mh-re, és végül aznapra szabit kellett kivennem), amiatt abszolút kerülöm a magyar orvosokat. Anyukámnak viszont gyakran kell járnia, és az utóbbi időben egyre kevesebb vizsgálatot (még indokolt esetben is) végeznek nála, egyre rosszabb az ellátás színvonala (pedig neheéz lefele menni, már sok éve is csak azt a gyógyszert vehette be a kórházban, amit megvettünk neki a fsz-i patikában saját pénzen). Szóval nincs pénz és lassan nincsenek már orvosok sem. Ezzel együtt állandó “hálapénzlesés” azért a minimumért is, amit ímmel-ámmal megcsinálnak. Semmilyen értelemben nem tudok jót mondani a mai magyar egészségügyről. A magánorvos más, bajáratott fogászom és nőgyógyászom van, Mo-n, és amíg lehet, meg is tartom őket.

 8. Nekem spec. az otthoni èvtizedes fogorvosom felejtett el a gyokèrkezelt fogamra vèdòkoronàt tenni, termèszetesen emiatt a fogam pàr èv alatt szèt is tòrt…..Olaszorszàgban tul vagyok màr egyèb mùtèteken is (pajzsmirigykivètel ès egyebek) àllami korhàzakban, mind pozitìv tapasztalattal. Talàòn szerencse kèrdèse, nem tudom.

 9. Viszont Magyarorszagon jobbnak tùnik a szolgàltatàsok hozzàfèrhetòsège (gyorsabban kap az ember idòpontot ès nem kell mindenhova hàziorvosi beutalò) ès csalàdi szinten vannak nagyon jò tapasztalataim komolyabb betegsègek korhàzi kezelèsèvel kapcsolatosan.

 10. Nem az motivàlt, hogy otthon olcsòbb..(tolem itt se fogadnak el pènzt a kollegàk) de otthon tobb “jò, bèkebeli” specialistàt ismerek-igen ,bizalmi kèrdès…nem mindegy pl, hogy egy aranyeret kinek mutatok meg…
  A terhessèg nem betegsèg-alapon 2 db ultrahangot csinàltattam ( MO -on, van 20 ève) az elso terhessègem alatt, (akkor èpp a kulonbozeti vizsgàkra kèszultem a milànòi egyetemen, ezèrt nem volt problèma hazajàrni MOra nogyògyàszhoz ,de csak 2x), fèrjem csak szulès utàn jott /de èn nem szerettem volna apàs szulèst/
  A màsodikkal itt voltam no”dokinàl-szintèn 2x…az èjszakai ugyeleti turnusom utàn mentem fel az osztàlyra szulni programozott csàszàrral-klassz volt a szulèszet-rooming-in-es, de jòl ismertem mindenkit .
  Vègeredmènyben aki ràszorul itt is,otthon is megszenved az egèszsèguggyel-ez a tapasztalatom.(betegsèg tìpusa meghatàrozò, osszekottetès a vàròlistàk àtugràsàhoz Lombardiàban elengedhetetlen..)
  Nekunk a kornyèken nagy magyar baràti korunk van-ìgy osszehasonlìtàs-vèlemènycsere is èlènken zajlik.

 11. ..végül is én arra a következtetésre jutottam, hogy M.o.-n csak is ismerős, vagy ajánlott dokihoz, pláne nagyműtétekre+szűlni. Ha nem vagy protekciós, valóban véged van mint a botnak a magyar egészségügyben…bár van ellenkező tapasztalat ebben is.

  mégis azt gondolom hogy a magyar orvosok “zsigerből” tehetségesebbek mint az mondjuk olasz dokik, (talán mert itt is megmutatkozik a felszínességük, csilivili korházak, dokinénik talpig aranyban, sminkben…de gyomortükrözéskor biopsziát “elfelejtünk” vételezni…persze van kivétel bőven..)de ide (a jókhoz..)sorolnám, az arab, a kínai, az orosz orvosokat is..a keleti népeket.nem tudom miért…megérzés..tapasztalat..

  nem véletlen, hogy a magyar orvosokat tárt karokkal várják nyugaton, és sajnos mennek is.
  meg az sem hogy nyugatról is egyre többen jönnek ide kezeltetni magukat, és nem csak az “olcsóságunk” miatt…

 12. még valami…
  a hálapénz létjogosultságán nincs mit csodálkozni, amíg egy magyar orvos fizetése brutto 120.000 forint körül mozog addig volt,van, lesz…
  legalább a 2/3-át meg kellene keresniük egy olaszországi doki fizetéséhet képest.
  ez hatalmas szégyene m.o.-nak, és nem sikerül soha olyan kormányra szavaznunk akik megoldják ezt a problémát, gyanítom nem is fog soha megoldódni..

  1. alapvetően igazad van, de én attól félek, nem is kormányfüggő a dolog, egyszerűen rengeteg pénzt kellene belerakni a rendszerbe, hogy működjön. Erre az elmúlt pár évtizedben sosem volt pénz Mo-n, és őszintén mostanában (válság, öregedő társadalmak – ezzel párhuzamosan gyors fejlesztések, újabb és újabb drága eszközök és fejlesztések stb) már a gazdag társadalmak (pl az olasz, francia, angol) is arra kényszerülnek, hogy vágjanak a ráköltött pénzekből (ezért van a hatalmas várakozólista, a közbeszerzett nyomott árú szolgáltatások, nem mindig megfelelő színvonallal…). Szóval most megint abba a helyzetbe kerülünk mi magyarok, hogy mire utánaerednénk egy adott színvonalnak (nem utolérésről van szó, hanem csak utánaeredésről), addigra máshol is megszűnik a jólét…. Nem ez történik a rendes életszínvonallal is???
   Persze talán ez nem látszik kívülről, amennyiben itt még vannak tartalékok meg eleve magasabb a színvonal, míg otthon sem tartalékok, sem jó színvonal nincs… de közeledünk egymáshoz minden tekintetben… 😦

   1. …sajnos milyen igaz…..kinai reagensek pl. a laborokban…de a kulisszàk mogè nem mindenki làt….
    A PC m sofwerje igen- nekem elobb most màr sajnos meg kell nèznem a gyògyszerek ès a vizsgàlatok TELJES àràt, nem amit a beteg fizet a beutalòèrt /ticket/ ès nem az eszem-szìvem alapjàn donthetek mindig , hanem az ASL-om pèztàrcàja szerint.
    Ha nem igy teszem jon a bu:nti!!
    De ha valaki a Google-bòl màsol ki fantasztikus modern genetikus felfedezèseket ès azt alanyi jogon koveteli beutalòra: na akkor vège.-mert nap mint nap ilyen is van!

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s