Országjárás

A feladvány megfejtése Matera.

A hatvanezres lakosságú Matera az ugyanilyen nevű megye székhelye, Basilicata régió második legnagyobb városa (Basilicata és Puglia régiók határán). De leginkább a sziklába vájt óvárosa miatt ismert, ami 1993 óta a villágörökség része (Dél-Olaszország első nevezetessége, amit felvettek a világörökség védendő értékei közé).

A Gravina nevű patak abban a sziklahasadékban folyik, amelyben a Sasso Barisano és a Sasso Caveoso található, a két sziklába vájt antik város maradványa.

Risultati immagini per matera

Matera területén már az őskor óta éltek – ennek nyomai a környeső barlangokban megtalálhatók. A vaskorban pedig kialakult az első városmag is.

Jártak erre és ideig-óráig birtokolták Materát a longobárdok, a szaracénok, a bizánciak és a normannok. És még egy kis történelem: Matera volt az első déli város,amely fellázadt a nácik ellen.

Felülről is impozáns látványt nyújt a sziklahasadék, de ha leereszkedünk a sziklavölgybe, hirtelen mintha egy szellemvárosban találnánk magunkat, minden épületet a sziklába vájtak, és végtelen hosszan el lehet bolyongani a szűk utcácskákban, be-betévedve egy-egy sziklaházba. Turistaszezonban, napközben persze tömve vannak az utcák, de ha kicsit tovább maradunk, megnézhetjük Matera nyugodtabb arcát is.

Risultati immagini per matera

Érdemes betévedni a sziklaházakba (ahol nem zárták le), sőt, ha akad valaki, aki egy kicsit bevezet a házba, hihetetlen élmenyben lesz részük, mivel amit kívülről látunk, az a legkevesebb, bent egymásból nyílnak egyre az újabb és újabb hatalmas termek, így megyünk egyre beljebb a sziklába. Minket egy helyi öreg bácsi vitt be a saját házába, és persze a negyedét sem értettük annak, amit a dialektusában magyarázott, de lélegzetelállító volt a látvány. Villany persze nincs, csak fáklyákkal látunk valamit, az öt-hatméteres belmagasság miatt minden visszhangzik, de valahogy mégsem félelmetes az egész.

Ugyanakkor jó néhány épületet felújítottak és ma hotelként üzemeltetnek, ezeknek is megvan a varázsuk, csakúgy mint a helyi kézművesek termékeit (persze méregdrágán) árusító boltocskáknak.

Risultati immagini per matera

A hely tehát nagyon különleges, hihetetlen és irreális hangulata van. Csodálom és kicsit sajnálom, hogy az Olaszországba látogatóknál nem sokszor szerepel a megnézendők közt.

2 című bejegyzés “A feladvány megfejtése Matera.” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s