Munka-tapasztalat, Munkakeresès

Nyári munkák Olaszországban – 1

Nyár közeledtén sokan vannak (diákok, fiatalok, nyelvet tanulni vagy gyakorolni szándékozók), akik néhány hónapos szezonmunkát keresnek Olaszországban. Ha például sikerül megcsípni egy animátori munkát valamelyik tengerparti nyaralóhelyen, akkor egyben a nyaralást is megoldja az ember – bár ehhez némi szerencse is kell. Nem árt résen lenni már az elején, és figyelni arra, hogy milyen feltételekkel, milyen munkakörülmények közt lesz az adott munka, tisztázzák-e mikor és hogyan lesz a szabadidő, mikor és hogyan fizetnek. Sajnos sokaknak vannak rossz tapasztalataik, mert ahogy az már lenni szokott, a rövid nyári szezonra felduzzadt turista- és munkatömeg nehezen ellenőrizhető, sok a feketemunka és ilyenkor nehéz számonkérni a járandóságokat.

Azt javaslom tehát, hogy mielőtt végleg jelentkeznél egy adott munkára, olvass el minden információt, minden “apróbetűt”, és ne félj rákérdezni a homályos részletekre. Inkább azt az ajánlatot válaszd, ami részletesen körbejárja a jogokat és kötelességeket, és legyen mindig egy hazaútra szóló jegyed J Alább olyan internetes oldalakat találsz, ahonnan érdemes a keresést elkezdeni.

Mindenekelőtt tudakozódj általánosságban – nem árt, ha tudod, pontosan mire jelentkezel:

  • www.animazione-turistica.it Segítség és tájékoztatás az animátori tevékenységről. Segítség az önéletrajz megírásától kezdve a munkainterjúig, információ a munkához szükséges dokumentumokról, a szerződésfajtákról, és nem utolsósorban olyan ügynökségek elérhetősége, akik munkaközvetítéssel foglalkoznak.

  • http://www.lavoroturismo.it Itt a különböző cégek hirdethetnek, állást ajánlhatnak. A munkakeresők is bejelentkezhetnek a saját önéletrajzukkal, miután regisztráltak, de a hírdetések közti keresés szabadon hozzáférhető.
  • http://www.riminimpiego.it/
    Az Adria az egyik leglátogatottabb tengerpart, így Rimini és Riccione munkaügyi központja kialakított egy adatbázist, ahol a kereslet és kínálat találkozhat.

A sorozat többi része:

https://olaszorszagbajottem.wordpress.com/2009/04/27/nyari-munka-olaszorszagban-%E2%80%93-4-alapveto-tudnivalok-es-cimek-az-elindulashoz/

https://olaszorszagbajottem.wordpress.com/2009/04/22/munka-olaszorszagban-3-munka-az-adrian/

https://olaszorszagbajottem.wordpress.com/2009/04/20/onkentes-munka/

1 című bejegyzés “Nyári munkák Olaszországban – 1” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s