Kultúra, Mindennapok

Passione mediterranea

Közhelyszerű, ha azt mondom, hogy a passzionalitás, szenvedély az olaszoknak az a tulajdonsága, ami miatt sok külföldi szereti, vagy szeretné ezt az országot, minden problémája és utálatossága ellenére (ami, megjegyzem, minden orszàgnak van…).

Tehát a szenvedélyesség, mégpedig olyan értelemben, hogy itt valahogy mindenki tud örülni az élet alapvető történéseinek, és mindennek, aminek kellene és lehet örülni, és ugyanígy nem szégyellnek szomorkodni sem, ha arra van ok.

Alapvető örömforrás a gyerekek társasága. Teljesen természetes, hogy egy ötvenes, megrögzött agglegény lelkendezve babázik az ismerősei újszülöttjével, amint az is, hogy az utcán mindenki szóbaáll a gyerekekkel. Mert bár egyre kevesebb gyerek születik, azaz az emberek a személyes életdöntésekben nem feltétlen választják a hagyományos életpályákat, de ettől még annak értéke, az élet létrehozásának értéke nem kérdőjeleződik meg.

Másik ilyen alapvető élmény, hogy – tudom, fura a párhuzam, de mégis – minden kis állathoz lelkesen asszisztálnak. Kiskutya, kismacska, akármilyen cucciolo örömöt okoz. Valahogy az az érzésem, hogy általában örülnek, hogy élet születik, hogy a természet megy a maga útján, és ezt nem szégyellik kifejezni, nem bújnak amolyan ironikusan lekicsinylő, mindent relativizáló magatartás mögé, amilyennel Budapesten sokszor talàlkoztam.

De nem csak ilyen tekintetben szenvedélyesek, hanem úgy általában az a benyomásom, hogy valahogy megőrizték a gyermeki lelkesedést, éppúgy örülnek egy véletlen találkozásnak, mint egy közös pasta-vacsorának, vagy egy spontán összeruccanásnak a barátokkal. Pedig itt is krízis van, meg itt is begyűrűzött már a nagyvárosok anonimitása, és sok a barátságtalan, gondterhelt ember, de valahogy mégis, van egy íze az itteni életnek, amit nem tudok mással magyarázni, mint azzal a mediterrán életörömmel, amit tényleg közhelyesen, de a mai napig gondolunk az olaszokról.

Reklámok

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s