Étel - ital

Egy másik klasszikus: a paradicsom – mozzarella

Idényrecepteket adok mostanában, mert amióta kitört a nyár, egyre kevésbé van kedvünk hosszas főzőcskézéssel, meleg sütővel súlyosbítani a helyzetet. Lévén, hogy az amerikai konyha nagyon is napi valóság, még csak elkülöníteni sem tudjuk a működő sütőt a nappali többi részétől. Az olaszok egyébként is sokkal érzékenyebben reagálnak az étkezésükkel az évszakokra, csak semmi leves és pörkölt nyár közepén….

Marad tehát a nem főzött, gyorsan összedobott ételek hosszú sora.

Egyik klasszikus a paradicsom-mozzarella „saláta”. Azért tartom fontosnak leírni, mert találkoztam már ecettel készített változatával, ami olasz szemmel a lehető legnagyobb szentségtörés, ezért egyszer és mindenkorra tisztázzuk tehát az alapokat 🙂

Vegyünk jóféle mozzarellát – és itt máris elkezdődnek a gondok. Ugyanis Magyarországon mozzarellaként árult műgolyóbisoknak kevés közük van az eredetihez. A friss mozzarella ugyanis nem gumiállagú, valamint van íze (olyan finom „tejíz”). Szerintem érdemes a piacokon tejterméket áruló standokon nézelődni, vagy – tudom, hogy drága, de – rászánni a pénzt egy Olaszországból importált darabra.

A másik alapprobléma a paradicsom. Ebből is azt az igazi ízes fajtát kellene kifogni. Erre nyáron a helyben termelt paradicsomnál talán van esély.

Felszeletelünk tehát mindent, paradicsomot, mozzarellát, és egy tálra rendezzük. Extraszűz olívaolajjal megöntözzük, nagyon enyhén sózzuk, és bazsalikomlevelekkel megtűzdeljük.

Ez utóbbira is érdemes pár szót vesztegetni: ha rászánunk párszáz forintot és veszünk egy cserepes fajtát, az egészen jól eláll a konyhában (megfelelő locsolással) és egy ideig tuti lesz friss bazsalikomunk, ami nem elhanyagolandó szempont 🙂

Ennyi az egész, öt percet vesz igénybe, de nagyon frissítő a melegben.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s