Mindennapok

Számok az olasz társadalomról

Van néhány meglepően magas szám, amivel Olaszország kevésbé ismert oldalát ismerhetjük meg.

Itt van például a Euròpàban a legtöbb vállalkozás, 60 millió lakosra jut 3 800 000 cég. Hogy megértsük ennek jelentősségét, a nagyjából azonos népességű Franciaországban egy millióval kevesebb a vállalkozások száma. Nemhiába mondják, hogy az ország a kis- és középvállalkozásokra épül. Még egy jelentős dolog, ha már a vállalkozásokról beszélünk: fontos előrelépés az itteni nőknek, hogy jelenleg egy nő, Emma Marcegaglia vezeti a Confindustria-t, a vállalkozások, cègek érdekvédelmi szervezetét. Mivel itt Olaszországban a szakszervezetek, munkaadói szervezetek sokkal nagyobb szerepet játszanak a politikai döntések meghozatalában, mint akár otthon, van ennek súlya, „vizibilitása”.

De hogy ne csak a munkáról beszéljünk: hivatalosan 9,9 millió önkéntest tartanak számon Olaszországban (és két éve még 2 millióval többen voltak), ebből katolikus szervezetekben 200 000 dolgoznak. 21 021 önkéntes szerveződés van, a non profit világ évente 40 milliárd eurót számláz. A 65-75 év közöttiek 11%-a vállal önkéntes munkát, így ők többen vannak, mint az ugyanilyen korú emberek közt azok, akik ilyen segítséget igénybe vesznek. Persze azért fontos tényező, hogy a jogi környezet is más, értékeli az önkéntes munkát. Ha például egy alkalmazott az állam által elismert szervezetben önkéntes, és az önkéntes munkája miatt nem dolgozik a munkahelyén, akkor is kap fizetést – azt az összeget az állam téríti meg a munkaadónak. Egy kolléganőm férje például évek óta egy fogyatékos emberekkel foglalkozó szervezetnek dolgozik, így gond nélkül mehetett el egy hétre segíteni az abruzzoi földrengés áldozatainak – természetesen jól szervezett munkarendben, adott feladatra, mert ezen a szinten az önkéntes világ is profin működik.

2 című bejegyzés “Számok az olasz társadalomról” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Utánanéztem és Magyarországon kb. 1.300.000 vállalkozás van, csak ha már a lakosság számával együtt említetted.

    1. Koszonom, en is kivancsi lettem volna a magyar adatra. Igy nezve nalunk Magyarorszagon nagyon sok a vallakozas. Csak magunk kozt kerdezem: ebbol mennyi fed tulajdonkeppeni munkaviszont adoelkerulesi cellal???? :))

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s