Infrastruktúra

Hány napig dolgozunk az államnak?

Most az adóbevallások idején aktuális a kérdés: hány napig dolgozunk az államnak és vajon megéri-e az ezért nyújtott szolgáltatások sora azt az összeget?

Magyarországon egy átlagos fizetésű ember 140 napot dolgozik azért, hogy az adóját megfizesse, azaz május 20-ig gyakorlatilag csak ezért hajtunk. Pontos adatokat nem talàltam Olaszországròl, de nagyjàbòl hasonló a helyzet itt is, az èv majdnem felèben az adóra keresünk.

Ezzel önmagában nem lenne olyan nagy baj, a skandináv országokban több mint 200 napot töltenek ezzel, na de ott az ellátások színvonala híven tükrözi is a befizetèseket. Ami Olasz- és Magyarországot illeti, talán az egészségügyet kivéve – ahol a magyarországi helyzetet nehéz alulmúlni, és nemcsak a finanszírozási problémák miatt, hanem főleg mondjuk az orvosok arroganciája, a kiszolgáltatottság, a minősíthetetlen eljárások miatt -, a közszolgáltatások minőségében nincs sok különbség. Arányaiban ugyanolyan sok képviselőt és minden rendű és rangú közszolgát tartunk fenn, az átlagpolgárnak mégis az az érzése, hogy nem érte van a rendszer (lásd az eddigi hivatalos ügyintézésekről írt bejegyzéseket az ügyintézés rovatban).

Az adóelkerülők mindkét országban nagyon sokan vannak, a feketegazdaságról nem is szólva. Persze erről csak becslések állnak rendelkezésre, de azok mindkét esetben megegyeznek abban, hogy ha sikerülne kifehéríteni a gazdaságot, akkor nagyon gazdag ország kerekedne mindkettőből. Olaszországból a különböző szàmìtàsok szerint Euròpa első hàrom leggazdagabb orszàga közt lenne.

Addig meg vigasztaljon az a tény, hogy idén már túlléptük azt a határt, amíg az adóra kerestünk, most jöhet a mi részünk.

2 című bejegyzés “Hány napig dolgozunk az államnak?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Ebben már benne vannak a munkáltató által fizetett járulékok? Mert szerintem nem. És ugye az sem mindegy, hogy minimálbért kapsz-e, vagy jobban keresel – minél jobban keresel ui., annál több napot dolgozol az államnak (persze feltéve, hogy nem feketén…).

    1. Persze ez amolyan “atlagember atlagbere” ami ugye nem letezik. A munkaltato jarulekok szerintem sincsenek benne. Akkor meg rosszabbul allunk, ajajj…. 😦

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s