Országjárás

Omlik Pompei

Pompei

Abban nincs vita, hogy Olaszország a világ egyik (ha nem a) legtöbb turistát fogadó országa (lakosai szàmàt tekintve plàne). Különféle számítások vannak arra is, hogy a világ műemlékeinek hány százaléka található itt. Magunk közt szólva én az ilyen számítgatásoknak nem sok értelmét látom, de ha muszáj valamivel megtámogatni a turisták hadát állandóan nyögő helyieket, hát legyen. Ugyanakkor a válság miatt, vagy csak úgy egyébként, az elmúlt két évben csökken az idelátogató turisták száma: 2007-ben 2,6%-kal, 2008-ban 3,8%-kal csökkent az olasz múzeumokat és régészeti helyszíneket felkereső turisták száma. Az egyetlen helyszín, amelyik növekvő turistaszámmal számolhat, nem olasz: a vatikáni múzeum-együttesről van szó.

Ezzel párhuzamosan egyre több cikk jelenik meg a külföldi sajtóban (méghozzá a legtöbb turistát küldő országok sajtójában) arról, hogy az olaszok rosszul kezelik a kérdést, és a túlzott bürokrácia csak akadályozza a problémák megoldását. Ezt is megszámolták, 2008. januárja óta 3850, az olaszországi művészetekkel kapcsolatos tartalmú külföldi cikket tartanak számon (ami ezek szerint az összes ilyen tartalmú cikk 12,5%-a lenne), ezek nagy része a túlzott bürokráciát, a pénzügyi megszorításokat okolja, de szólnak még gondatlanságról, vandalizmusról, és nem megfelelő nyitvatartási időkről is.

Tény, hogy a 6500 múzeum és ásatási helyszín, meg az azokat látogató turista is nagyon sok, és egyelőre átfogó intézkedést nem terveznek. Három szimbolikus, kezdő lépést azonban készek megtenni, és ez talán nem is érdektelen, lévén, hogy fontos helyszíneket érint.

Pompeiben szeretnének tenni valamit, ahol naponta 10 cm erodálodik az ókori vulkánkitörés által megőrzött területen.

A Colosseum-Forum Romanum helyszínt talán a mostani 16 órai zárásnál tovább fogják nyitva tartani, ami nem hátrány, mert a legnagyobb turistatömegeket számon tartó nyári hónapokban éppen a nappali órákban arra sétálgatni felér egy hőgutával – tudom, tavaly én is próbáltam-, míg az esti enyhébb időben sokkal kellemesebb lenne (már amennyiben a többi párezer turistát feledni tudjuk valahogy). 

A harmadik ilyen intézkedés pedig a Brera-t illeti, ahol megpróbálják átgondolni az épületegyüttes (Pinacoteca, Academia stb.) működési politikáját, javítani a szolgáltatásokon, amelyek mostanra már elévültek, főleg a nagyobb külföldi múzeumok (pl. Louvre) újításaihoz képest (nyitott múzeum, interaktív tevékenységek stb).

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s