Mindennapok

G8 Aquilaban

Most, hogy nemsokára beáll a teljes hadiállapot, és Aquilába jön a fél világ vezetősége, észbekapott Olaszország.

Nem mintha nagy elégtétel lenne, de amikor Berlusconiból kipattant ez a „zseniális” ötlet, én eléggé fel voltam háborodva. Mert szerintem nem normális dolog az, hogy ha leégett a házam / beomlott a tető / vagy történetesen földrengésben összeomlott a hajlék, akkor mondjuk a polgármester vendégeket hívjon a romokra. A vendégek is figyelmeztethetik a polgármestert, ha az valamiért elvesztette a józan ítélőképességét. De nem, itt az első időszakban pont az ellenkezője történt. Itt és külföldön mindenki dicsérte a remek ötletet. Egyszerűen nem értettem, miért, hát senki nem lát tovább az orránál?

És íme, végre, az esemény előestéjén mindenki észbekap. Merthogy azoknak a szerencsétleneknek egy része még mindig sátrakban, vagy a rendelkezésükre bocsátott tengerparti szállodákban lakik, folyamatosan hadban állva az időjárással, a rendelkezésre álló forrásokkal, a sosem elég segítséggel. Akinek a munkája is odaveszett, az 3 hónapja nem kap fizetést, és a feje felett lebeg az esetleg már nem is létező lakására felvett kölcsön havi részlete, amit ugyan felfüggesztettek, de senki sem garantálja meddig. Ismerjük ugye ezeknek a dolgoknak a természetét, első nekibuzdulásunkban mindent biztosítunk, aztán ahogy az idő halad, szép lassan mindenki kéri a magáét (a bank, az állam – adó formájában), mert hát senkitől nem lehet elvárni, hogy a végletekig lemondjon arról, ami az övé.

Erre a helyzetre telepedik rá a G8. Az senkinek nem jutott eszébe, hogy ennek a sok potentátnak megfelelő helyet biztosítani, garantálni a biztonságát, megszervezni az itt tartózkodását, az bizony forrásokat von el, pénzt, embereket, figyelmet. Miközben az itteniek versenyt futnak az idővel, mert az ősz a hegyekben hamar megérkezik (ahogy a tavasz is sokáig tartott), és bőven elég volt az első sátras hónapban az a pár éjszaka, amikor nulla fok alá süllyedt a hőmérséklet.

Jönnek tehát holnap a nagyok. Külön falut építettek fel Merkelnek, aki kérte, hogy programon kívül mutassák meg neki Onna-t. Ez az érthető érdeklődés és jó szándék ellenére biztos, hogy pár nap teljes felfordulást jelent az ottaniaknak. Kirendeltek 2500 katonát, rendőrt, polgári védelmi dolgozót, hogy folyamatosan ellenőrizzék a területet, ahová már pár napja senki sem teheti be a lábát, és ez azt is jelenti nagy valószínűséggel, hogy az önkéntesek, a szállítókamionok mozgása, hát legalábbis nagyon lelassul.

Mindezt miért is? A Berlusconi nevű ötletember szerint ez majd pénz hoz a konyhára. Azt ugyan nehéz kitalálni, miért. Azok az országok, amelyek adakozni akartak, már eddig is szép felajánlásokat tettek (pl. az USA építi újjá a leomlott onnai középkori templomot), azt meg nehezen hiszem, hogy Obama hirtelen itt fog megvilágosodni (mert eddig nem tudta?), és zsebébe nyúl, hogy megmentse Aquilát (honnan venne újabb forrásokat?). Valószínűnek tűnik, ugyebár?

És közben a föld folyamatosan reng. A múlt héten is még 4-es erősségű rengések voltak, és ez valószínűleg nem fog alábbhagyni megilletődöttségében, hogy ilyen fontos emberek jöttek el ide. Nem is beszélve arról, mennyi plusz erőt kell biztosítani egy esetleges evakuáláshoz. Berlusconi szerint nem gond, ha nagyon reng a föld, összepakolják a hatalmasokat és csomagban átviszik őket Rómába. Amire Róma polgármestere – csak a miheztartás végett – azt felelte, hogy a város nincs felkészülve sem a fogadásukra, sem a védelmükre, így inkább nem kérne belőlük. Hát, reméljük a legjobbakat…

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s