Infrastruktúra, Munka-tapasztalat

A déli munkaerőpiaci helyzetről

Mivel nemrégen itt a blogon is érdeklődött valaki a dél-olaszországi életről, aztán a barátnőm is azt kérdezte tőlem a napokban, hogy áll a déli országrészben a nők foglalkoztatottsága, írnék erről néhány szót.

A párom családjának az egyik fele Pugliaban él, és most azért van Firenzében, mert a kisfiukat meg kell operálni (valószínűleg egy szülés közben történt orvosi műhiba miatt, ami az ottani helyi kórházban esett meg). Az ottani kórházban egy rettenetes műtétet vizionáltak, miután egy év késéssel észrevették a problémát (legkésőbb 5 hónaposan el kellett volna végezni a műtétet, de csak 14 hónapos korában vetette fel úgy mellesleg a helyi orvos, hogy lehetne valamit csinálni). Így aztán, ahogy ilyen esetekben a legtöbb déli teszi, vizsgálatot kértek egy északi (firenzei) kórházban, ahol elég hamar időpontot is kaptak az -itt rutinnak tűnő- műtétre.

Mivel ennek kapcsán most sokat találkozunk, többet tudunk beszélgetni is. Nekem az első meglepetés az volt, amikor teljes természetességgel elmesélték, hogy náluk az a normális, ha egy munkaadó a fizetési papíron aláírat a munkavállalóval mondjuk havi nettó 1200 eurót, meg egy 13. havi fizetést, miközben évente 12-szer 600 eurót ad neki (azaz ennyi a havi keresete!).

Épp az ellenkezője történik, mint Magyarországon (ahol ugye a minimálbér dívik, zsebbe fizetett egyebekkel), kevesebbet adnak ki, mint amit bevallanak, a különbözetből fedezik gyakorlatilag az összes munkavállalói költséget (sőt!). Mellesleg még csak nem is egy helyi kisvállalkozóról van szó, hanem egy nagynevű és világszerte ismert cégről, amelynek a helyi boltjában eladóként dolgozott a lány (könyvelőiskolát végzett, de ahogy mondják, arrafelé egyszerűen nincs cég, ahol egyáltalán könyvelni lehetne). Miután teherbe esett, megzsarolta a tulaj, hogy ha igénybeveszi a gyes itteni megfelelőjét (mindössze 6 hónapról van szó törvényileg), nem fogja visszavenni dolgozni, ezért végül – hogy, hogy nem – nem tartott rá igényt. Csakhogy a hatodik hónapban, átszervezésre hivatkozva felbontották a munkaszerződését. A törvényesség netovábbja, nem??

Én persze minden ilyenkor természetesen felmerülő megoldási lehetőséget végigkérdeztem: szakszervezet? Az gyakorlatilag nincs. Feljelentés? Ha megtudják, hogy „problémát” okoz, a városban soha senki nem fog neki munkát adni. Másik munkahely? Ugyan már, egyszerűen nincsenek cégek, vállalkozások a környéken. És itt körbe is értünk.

A kozmetikusom is pugliai. Ő is azért vándorolt északra, mert otthon 400 eurót kapna alkalmazottként. Alapíts saját céget, mondtam. Azzal az a gond, hogy mivel rengeteg olyan kozmetikus (fodrász stb. stb.) van, aki feketén házhoz megy, senki nem fizetné meg neki a hivatalos árakat, vagy ő is beállhatna a feketén dolgozók sorába. Mivel az emberek keveset keresnek, persze hogy a feketén (azaz olcsóbban) dolgozó szolgáltatásokat veszik igénybe, ami miatt nem is érdemes törvényesen működő céget nyitni, és ezzel bezárult a kör.

Ugyanakkor a kórházban csak a gyerekosztályon 4-5 pugliai család van ebben a pillanatban, műtétre várva. Ha eddig kétségeink voltak a déli orvosi ellátás minőségéről, ez sokat elmond a helyzetről.

Tegyük hozzá, hogy a déli országrészben Puglia a leginkább problémamentes övezet. Nincs pl. maffia – valahogy nem maradtak meg a környéken az elmúlt évtizedekben. A mezőgazdasági szektor működni látszik (hogy belül hogy van ez, azt még nem látom át teljesen). A tenger, a meleg, a mediterrán életérzés pedig garantált 🙂 

Csak dolgozni ne kelljen….

8 című bejegyzés “A déli munkaerőpiaci helyzetről” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Màr az is valami ha van munkaszerzòdèse…ezt ò is tudja, gondolom azèrt is fogadta el a havi 1200 helyett a 600-t..

 2. “Nincs pl. maffia – valahogy nem maradtak meg a környéken az elmúlt évtizedekben.”
  Hát ez baromira nem igaz. A SCU sajnos erősebb, mint valaha, lehet hogy a krízis miatt. Brindisiben, de egész Salentoban NAPONTA gyújtanak fel üzleteket, lőnek le embereket a védelmi pénz miatt, csak ezen a nyáron az egyik kedvenc kávézóm és halboltom mentek füstbe:(

  A többi teljesen igaz, főleg gyerekkórház ügyben. A jó orvosok már rég elmenekültek északra. Van egy súlyos sztorim erről. Volt a nyelvsuliban egy Kenyából érkezett osztálytársnőm. Az hagyján, hogy szépségkirálynőkkel vetekedhetne, de most nem is ez a lényeg. Ő Kenyában végzett egészségügyi felsőoktatási intézményt, szakérettségi után + 2 év. Azért jött ide, hogy tanuljon és utána hazamenjen segíteni gyógyítani Kenyában (ja, elfelejtettem, nagyon gazdag családból származik, 3 nyelven beszél az olaszon kívül). Sehová sem vették fel itt, pedig kórházi takarítói állásra is pályázott, mert fekete és a helyiek nem bíznak egy fekete nővérben. Végre egy elhivatott ember, akár ingyen is melózna már egészségügyben, de nem kell. El is ment Angliába, ahol rögtön a legnagyobb örömmel felvették 1 héten belül.

 3. ja ide is írnom kell…én szépen hazajöttem szülni, a megbízható orvosomhoz, de olaszországnan én egy foghúzást sem engedek meg….tapasztalat..

  1. nekem eddig negativ tapasztalatom nem volt az egeszseguggyel, csak annyi, hogy hatalmas varolistak vannak, vagy fizethetsz azert, hogy privatban megcsinaljak az allammal szerzodott ellatok. Igaz, hogy szerencsere nem volt eddig gondom… a csaladban volt szules, mutet, es azok flottul mentek. A magyar eg-ugy sajnos nagyon nagyon lepusztult, es eddig innkabb mindig fizettem az otthoni ellatasert is -ami szomoru nagyon.

   1. igen itt csúnyák a kórházak, és hiányos a felszerelés is talán….de az orvosok tehetségesek.
    persze leginkább én is magánorvoshoz fordulok ha beavatkozásról van szó…
    kint lehet tip-top minden (bár a civitavecchio-i kórháznál csúnyábbat nem láttam még itthon sem)de mintha kevésbé lenne tehetségük az orvosláshoz. de ez az én benyomásom..

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s