Étel - ital

Kihagyhatatlan sajtok – 2

Az előző bejegyzésben a főbb kemény és félkemény sajtokról beszéltem, most folytassuk tehàt onnan.

Erős ízű, zsíros félkemény tehéntejből készült sajt (erős kesernyés utóízzel) a taleggio, Bergamo, Como, Milánó környékén gyártják, nagyjából a csizma szárának tetején mindenhol. Ez már elég erős ízű ahhoz, hogy csak az igazán sajtimádók értékeljék.

A robiola alapvetően tehéntejből, némi kecske és juhtej hozzáadásával készül. Az íze visszafogott, enyhén édeskés.

A toma piemontese alakilag olyan, mint egy camembert, az íze az egészen semlegestől a nagyon erősig (éretten) sokféle lehet. Sokszor (főleg télen) serpenyőben átsütve tálalják.

Ha valaki turistaként jön Olaszországba, mindenképp kóstolja meg a mozzarellá-t, ugyanis az otthon ilyen névvel árult termékek a közelébe sem jöhetnek az eredetinek. A bivalytejből készült változata egy kicsit erősebb ízű, de a jó mozzarella mindenképp tejszínes ízű és nem rágós. Finom variánsa a burrata, ami belül szinte folyékony tejszínt tartalmaz, akik szeretik a vajas ízeket, ezt is értékelni fogják.

A szinte kenhető kategóriában, valamint a (zöld)penészes sajtok közt indul a gorgonzola, amit jellegzetesen erős íze miatt a sajtimádóknak lehetetlen kihagyni. Magában, paradicsommal, kenyérrel remek nyári vacsora, de a gorgonzolas gnocchi is felejthetetlen.

Ha ennél enyhébb ízre vágyunk, akkor próbáljuk ki a bolognai strachino-t, ami a fejés utolsó részében lefejt tejből készül, ami miatt enyhén kesernyés az íze. Emilia Romagnaban kihagyhatatlan helyi étel a piadina strachino-rucola.

Végül már az édességek felé átvezető „sajt” (nekünk inkább talán túró) a ricotta. A mi túrónknál sokkal édesebb és zsírosabb sajt, amit tehéntejes változatában enyhébb ízben élvezhetünk, mondjuk desszertként, esetleg szendvicsben felvágott alatt. De az erősebb, csípős ízű ricotta di pecora elengedhetetlen a szicíliai cannolo elkészítéséhez, aminél ismertebb déli édesség kevés van.

Reklámok

1 című bejegyzés “Kihagyhatatlan sajtok – 2” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s