Étel - ital

La pappa al pomodoro

Ez egy elsore fura kinèzetu ètel, de konnyen elkèszìtheto ès nagyon takarèkos (maradèkokbòl is ossszedobhatò). Es nem utolsòsorban toszkàn hagyomàny.

Tehàt nègy szemèlyre vegyunk:

  • 40 dkg paradicsomot

  • 25 dkg szikkadt kenyeret (maradèk pl.)

  • 4 levèl bazslikomot

  • nèmi fokhagymàt

  • 1 kanàl paradicsomsurìtmènyt (hàmozott paradicsomkonzervet) – de èn ezzel ùgy vagyok, hogy ha felbontom, vagy mindet felhasznàlom, vagy fel sem bontom, csak kicsivel tobb friss paradicsomot hasznàlok

  • 0,8 l (kockàbòl kèszìtett vagy maradèk) hùslevest

  • fèl pohàr olìvaolajat (nem gyozom mondani, csakis extraszuz olajat hasznàlhatok!)

  • sòt, borsot.

Ontsuk az olajat egy fazèkba, ès egy percig pirìtsuk a fokhagymàt ès a bazsalikomot – ìgy lesz eros az ìze. Amikro màr èrezzuk az aromàt (ne ègessuk meg, mert megkeseredik), ontsuk hozzà a paradicsomsurìtmènyt (konzerv paradicsomot) ès az elozoleg meghàmozott ès felszeletelt paradicsomot. Hàmozni ùgy konnyu, ha forràsban levo vizbe màrtjuk a zoldsèget, de ha nincs ehhez kedvunk, szerintem megeh nagyon apròra vàgva hèjastul is.

Forraljuk fel az egèszet. Majd ontsuk hozzà a levest, ès az (igen) apròra feldarabolt kenyeret. 2-3 percig forraljuk, majd a tuzrol levève 1 òràn àt àllni hagyjuk.

Mielott tàlalnànk, jòl keverjuk ossze ès melegìtsuk fel. Melegben lehet langyosan, vagy akàr hidegen is tàlalni.

Kis olajjal meglocsolhatjuk a porciòkat.

Hagyomànyos receptkènt a vàltozatok szàma vègtelen, lehet gyombèrrel, curry-vel kèszìteni, esetleg pirìtott kenyèrkockàkkal.

Pappa_al_pomodoro

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s