Étel - ital

Pizza, néhány érdekesség

A pizza olyan étel, amit mindenki ismerni vél. Azért biztosan van néhány anekdota, tény és szám, amit eddig nem tudtunk róla.

Úgy mesélik például, hogy I Ferdinánd király (1751-1825) parasztnak öltözve szökött ki Nápoly szegénynegyedeibe, hogy pizzát egyen, amit a királynő szigorúan tiltott az udvarban.

Ma ilyen problémája nem lenne, hiszen 25 000 pizzéria évente egy lakosra számítva 45 pizzát készít el.

A pizza Nápolyban született 1720 táján, és eredetileg a szegények eledele volt, amit az utcán árultak, amolyan korabeli fast food-ként. Miután Ferdinánd király pizza iránti gyengéje kiderült, a gazdag nemesek is elkezdtek érdeklődni iránta. Ez az eredeti pizza szegényebb volt, csak olaj és fokhagyma volt rajta ízesítésként, esetleg némi oregánó. De ezt az alapot aztán hamar elkezdték variálni, haldarabokkal, sajttal. A margarita pizza megjelenése egyes vélemények szerint Savoyai Margit királynőhöz köthető, úgy 1849 környékén, mások ellenben úgy tartják, azért kapta a nevét, mert a sajtdarabokat úgy helyezték el rajta, mint egy virág szirmait.

Ma a pizza talán a legismertebb olasz szó szerte a világban. A Dante Alighieri Társaság egy online felmérése alapján ez így van, a pizza szót ismerik a legtöbb országban, ezt követi a cappuccino, aztán a spaghetti és végül az espresso.

Olaszországban ahogy mondtam az elején, nagyjából 25 000 pizzéria létezik, ami egyben 120 000 munkahelyet is jelent, 5 milliárd euró forgalommal. Még a felméréseknél maradva, úgy tűnik, hogy az ebédszünetet tartók 29 %-a valamilyen tésztaételt, 26%-a viszont pizzát választ ebédjének.

A pizza típusú ételek archaikus ételek, hiszen szinte mindenhol megtalálható a mediterráneumban (és nem csak ott) a liszt – víz alapú tészták lapos, kisütött változata. Maga a szó eredete is vitatott, de legvalószínűbb, hogy a görög pita és a longobárd bizzo-pizzo (kenyérdarab) szó környékén érdemes keresni.

A pizza olyannyira nápolyi, hogy Milánóban például az ötvenes években nem olasz ételként tekintettek rá, hanem mint a déli bevándorlók magukkal hozott étele, a déliek jelenlétét jelezte.

3 című bejegyzés “Pizza, néhány érdekesség” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Ha már pizza, utolsó heteinkben fedeztük fel Ritával Firenzében a belvárosban a La Pizza Vera Napolitana nevezetű egyszerű kis pizzázót, emlékeim szerint valahol a Via de’ Cerchi és a Via Dante Alighieri egyik sarkán lehet, ahol egy kis tér is van. Egy pici, kis “talponálló-szerű” hely, a Via de’ Cerchi-n sétálva be is lehet látni a konyhájába, belül pedig állva, vagy néhány széken ülve lehet elfogyasztani a pizzát. Komolyan mondom, soha életemben olyan finom pizzát nem ettem, mint ott (Olaszországot is beleértve)!!! Szeleteket is lehet venni, de egész pizzát is lehet rendelni, egy szelet ára emlékeim szerint 2 EUR. Kétszer voltunk ott, de mindkétszer úgy távoztunk, hogy alig fértünk ki az ajtón. 🙂 Egyszerűen mindent meg kellett kóstolnunk, és amíg ott ettünk folyamatosan készültek az újabb és újabb fajta pizzák…

  2. Egy legenda szerint a pizza ugy szuletett , hogy egy halasz hamar visszatert a halaszatrol . A felesege kenyeret keszitett eppen , de a teszta meg nem volt teljesen megkelve a ferj meg ehes volt nagyon ….Az asszony ekkor kiszaggatott egy darab tesztat , tenyerevel meglapitotta es a kemencebe tolta – elkeszult a hamarkenyer… Az uranak nagyon megtetsztt a dolog es meghagyta , hogy maskor is ugy csinalja . A feleseg kedveskedni akart az uranak es kovetkezo alkalommal ratett a tesztara egy kis maradek halat es illatos fuszereket…

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s