Munka-tapasztalat, Munkakeresès

A munkaszerződésekről – 1

Mivel sokan keresnek munkàt Olaszorszàgban, ès szerencsès esetben ez sikerul is, nem àrt tisztàban lenni a munkaszerzodèsek tìpusaival. Elso – ès fontos – lèpès, hogy tudjuk melyik hogyan mukodik.

Ime tehàt a lehetsèges szerzodèsek listàja:

Alkalmazottkènt:

Contratto a tempo indeterminato – hatàrozatlan idore szòlò munkaszerzodès

Nagyjàbòl ùgy mukodik, mint Magyarorszàgon. Ez a legbiztosabb szerzodèstìpus, nehèz az ilyennel rendelkezo dolgozòkat elbocsàtani (csak àtszervezès, illetve àltala elkovetett sùlyos hiba esetèn). A munkàltatònak fizetnie kell a tàrsadalombiztosìtàst, az egyèb munkaadòi terheket, illetve a nyugdìjjàrulèkot. Az alkalmazottnak jàr bizonyos szàmù szabadsàg, esetleg 13. havi fizetès, ès nok esetèben (most torvènyileg màr a fèrfiaknak is lehetsèges) gyermek szuletèse utàn ellàtàs, ès 5 hònapig megtartjàk az àllàsàt. Ha fel akar mondani a dolgozò, felmondàsi idejèt ki kell toltenie ès jàr neki a “liquidazione”, avagy a ” trattamento di fine rapporto”, ami annàl magasabb, minèl tobb idot dolgozott ott az ember.

Contratto a tempo determinato –hatàrozott idore szòlò munkaszerzodès

Elmèletileg csak kulonleges esetekben lehetne alkalmazni, de manapsàg gyakorlatilag Olaszorszàg jò rèsze (foleg a fiatalabbak) egymàst koveto hatàrozott ideju szerzodèsekkel dolgoznak akàr hosszù èvekig is. Mivel elèg nehèz elbocsàtani a dolgozòt, ellenben megengedett adott idore szerzodèst kotni, hàt persze a vàllalatok èlnek ezzel a lehetosèggel. Elmèletileg osszesen 3 èvig tarthatna az ilyen alkalmazàs, de nekem is van kollègàm, aki ilyen-olyan szerzodèstìpusokkal màr otodik ève dolgozik nàlunk, ès nem is nagyon van kilàtàsban, hogy àllandòsìtanàk. Elmèletileg ugyanannyi szabadsàg ès jàrandòsàg jàr az ilyen dolgozònak is, mint az àllandò alkalmazottaknak –persze idoarànyosan (noknek fontos tudni, hogy az anyasàgi jarandòssàgok is ugyanùgy jàrnak). Ugyanakkor ezt sem mindig tartjàk be (pl. sokszor nem adnak ètkezèsi jegyet). Nem àrt tudni, hogy ha nincs èrvènyes szerodès, de mègis ott dolgozik az ember, automatikusan hatàrozatlan szerzodèskènt kezelendo a munkaviszonya.

Contratto di inserimento – be- vagy visszailleszkedèsi szerzodès

Amit az àllami szfèràban contratto di formazione e lavoro-nak hìvnak, azt a privàt szektorban contratto di inserimento-nak. Olyanok èlhetnek vele, akik kèpzès, vagy hosszabb nem aktìv idoszak utàn tèrnek (vissza) dolgozni. Amolyan gyakorlat-munka egyben. 18-29 èves fiatalok, tartòsan munkanèlkuli 29-32 kozottiek, ès munkanèlkuli otven felettiek, kèt èv kihagyàs (munkanèlkulisèg vagy egyèb – ide tartoznak a htb-k is) utàn bàrmilyen korù ember, illetve bàrmilyen fogyatèkossàggal èlo szemèly kotheti a munkaadòval. Olyan regiòkban èlo nok is, ahol a fèrfi aktivitàsi ràta magasabb, mint a noi – ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden no igènybe veheti.  Idotartalma 9-18 hònap lehet. A vàllalat kulonbozo àllami tàmogatàsokat vehet igènybe, ha ilyen szerzodèseket kot (legalàbb 12 hònapra). Egyebekben a hatàrozatlan ideju szerzodès szerinti jogok ès kotelessègek jellemzik

Somministrazione di mano d’opera 

Ez gyakorlatilag a munkaerokozvetìtèst fedi. Azaz engem egy ugynoksèg alkalmaz, aztàn kikozvetìt adott munkàra egy bàrmely màs vàllalathoz. Itt tehàt kètfèle szerzodèsrol kell beszèlni: a kozvetìto cèg ès a munkaerot igènybevevo cèg kozott, illetve a kovetìtocèg ès alkalmazottja kozott lètrejovorol. Mindketto lehet hatàrozott vagy hatàrozatlan ideju.

Ez a munkaerot kèro cègnek elonyosebb, mert nem neki kell alkalmazni ès az ezzel jàrò kotelezettsègeket vàllalni. Elmèletileg a munkavàllalònak nem lehetne ebbol hàtrànya, dehàt …

Apprendistato – gyakorlat

Fiatalok 15-24 èv kozott, egyes dèli teruleteken (Euròpai szociàlis Alap 1 ès 2 –es cèlteruletein) 26 èves korig, illetve speciàlis szakmàk esetèn 29 èves korig kothetik. Legalàbb 18 hònapra szòl, legfeljebb 5 èvre. Az ugyanott dolgozòk fizetèsènek adott szàzalèkàt kapjàk (legfeljebb nèhàny szàz euròt)

Part-time – rèszmunkaido

Lehet “vìzszintes” – minden munkanap adott òra -,   vagy “fuggoleges” – egy hèten nèhàny nap teljes munkaidoben, esetleg “ciklikus” – azaz adott periòdusban (mondjuk minden hònapban) meghatàrozott idoszakban.
Lavoro ripartito (job-sharing) 

Amikor kèt vagy tobb munkavàllalò egy adott munkakorben egy teljes àllàst megoszt. Fontos, hogy tisztàn ès èrthetoen szerepeljen a szerzodèsben a megosztàs minden aspektusa.

 Contratto di lavoro a domicilio – otthoni munkavègzèsrol szerzodès

 Contratto di lavoro intermittente – amikor egy alkalmazott adott munkàra rendelkezère àll, de nem vègzi azt àllandò jellegel, hanem csak adott alkalmakkor, adott idokozonkènt. Ez ùjdonsàg Olaszorszàgban, a szàmlàzàssal bedolgozàst hivatott kivàltani. 

Telelavoro (lavoro a distanza) – tàvmunka

6 című bejegyzés “A munkaszerződésekről – 1” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Kezdjük az elején.Kicsit furcsállottam az itt olvasott,bejegyzéseket,a munkaidőkről,és a hozzá állásról.Kétkezi munkásként,úgy érzem igazán mélyen megismertem az olasz embereket,a munkakörülményeiket,mindennapjaikat,gondjaikat,életfelfogásukat.A munka kezdete:reggel 7óra,mindenki már túl van a cappucino+cornetto őrületén,és meghökkentő erőbedobással azon vannak ,hogy pénzt keressenek,és bizony tudnak is dolgozni rendesen.Bár,logika nem mindig van abban amit csinálnak,de ők úgy érzik az úgy helyes.Az ebéd szent,mindenki eszik,percre pontosan betartva az időt,viszont a svéd csavar-a délután már kicsit lassabban telik,16.00 körül az összes olasz eltűnik.Munka közben szeretnek viccelődni,de közel sem olyan durván mint a magyarok.Tisztelik ha jól dolgozol,és meg is mondják.Nyílt szívű,teli érzésekkel típusú emberek,akik mindenüket oda adják,ha maguk közé fogadtak.
  Több mint 3 évig dolgoztam velük,sajnos most itthonról írok,de bár voltak negatívumok,javarészt csak jó emlékeim vannak,és bármikor szívesen visszamennék,ha lenne rá lehetőségem.

  1. Szia, nyilvan sokat szamit a munka tipusa, a szektor, amiben dolgozol. Amikrol en irok, ez nagyon konkretan a settore di formazione, szakszerveztek munkaja, irodai munka, es itt nagyon nem latom azt a hatalmas hajlandosagot dolgozni, “termelni”. Illetve: sokan probalnak haladni a dolgaikkal, de sokan meg totalisan el vannak punnyadva. Ahogy ez a”szellemi munkaknal ” lenni szokott, sokszor nem merheto az aktivitasuk (ha pl egy regionalis vezeto elmegy targyalni a regioval, akkor mibol tudom meg, hogy rendesen dolgozott-e? Esetleg szuperul dolgozott, napokat targyalt, de a korulmenyek miatt nem sikerult atvinnie azt, amit akart. )
   De mondok mast is, sokszor dolgozom a vonatokat gyarto ansaldo bredaval, meg a nem is tudom mit gyarto (szupertitkos dolgokat, nem szabad egyedul kozlekedni sem a ceg teruleten…) selex galileo-val, ahol projektmenedzsereket kepzunk. Koztuk is van, aki nagyon ratermettnek tunik, es nagyon hajtja a munkat, meg olyan is, aki akar orakat is beszel, de nagyjabol nulla a tartalma a mondanivalojanak. Ehhez kepest persze a ketkezi munka merheto. Megcsinaltal X dolgot, vagy nem csinaltal meg. Aztan persze ahogy mondod is, lehet, hogy nincs logika a hogyanban. De ez meg valoszinuleg mindenhol elofordul….

  2. Tisztelt zsolt, olaszorszàgi magyarok.

   tanàcsra lenne szuksègem a munkaszerzodèsekrol. Romàban èlek, vasàrnap àllàsinterjura megyek Forli-ba, de nics ismeretem a szerzodèsek tipusairol.

   Olyan szerzodèst szeretnèk, ahol a munkaadò fizeti a jàrulèkokat (nyugdij, tb). Fontos lenne nekem, hogy bejelentett munkaidom legyen, mert a magyarorszàgi 20 èv min. munkaidobe i beszàmìtodjèk az olaszban dolgozott èveim.

   a “contratto di tempo determinato”-nàl is fizeti a munkaado a jàrulèkokat?

   a meghirdetett àllàs “collaborazione”-re szòl. nem tudom milyen munkaszerzodès vonatkozhat erre?

   koszonettel bàrminemu tanàcsot

   udvozlettel
   zoltàn

   1. Szia Zoltan,
    Massabol atkerultel Romaba???
    probalom roviden: ha van hivatalos szerzodes, akkor a munkaado fizet utanad jarulekokat, de nem egyforman.
    A contratto a tempo determinato es indeterminato az, ahol a legtobbet fizet. Es ahol van jogod a betegszabadsagra, munkanelkulire stb. (Most nem megyek bele, hogy a determinato-nal csak akkor, ha adott idot ledogloztal).
    A collaborazione az bizony a contratto a progetto lesz, aminel a munkaado fizet utanad, de nem olyan sokat (ergo megeri neki), es emiatt neked nem jar fizetett szabadsag, betegszabadsag, munkanelkuli (ha esetleg), es semmi mas. Tb is csak addig, amig ervenyes a szerzodesed (es minden alkalommal, ha lejar, ujra kell menned a tb-hez es intezni – az elso 5 evben. 5 ev ittlet utan adnak tobb idore is).
    Elmeletileg ezzel a contratto a progettoval (regi neven contratto a collaborazione continuativa) csak adott idotartamig lehetne foglalkoztatni, de ezt ugy oldjak meg, hogy amikro lejar az az ido, egy honapot otthon parkoltatnak es utana elorol kezdik az egeszet.
    Szoval: ha van lehetoseg determinatora, akkor inkabb az legyen, mert a contratto a progetto keves jogot ad (sajnos ismerem, 5 eve ilyennel dolgozom). Viszont: ha igy dolgoztatnak, akkor elmeletileg (jogilag) nem lehet kikotni, hogy milyen legyen amunkaidod, nem lehet kikotni, hogy hol dolgozz (csak azt, hogy el kell vegezned adott idopontig adott feladatot). Ha megis megteszik, azt szepen dokumentald (mailek, feladatleirasok, idotartamcsekkolas stb), mert adott ido elteltevel, ha bizonyitani tudod, hogy ugyan contratto a progettoval dolgoztatnak, de ugy bannak veled, mintha dipendente lennel, akkor be lehet oket perelni (vagy csak megfenyegetni), hogy jogod van a rendes munkaszerzodeshez. Ez eleg rosszul hangzik, de erdemes megcsinalni, mert szinte az egyetlen utja, hogy rendes munkaszerzodeshez juss. Tovabba: ajanlom ismet, hogy menj majd be a szerzodessel a szakszerevzethez es kerdezd meg oket, mik lesznek a lehetosegeid :))) Udv

 2. szia,

  koszonom vàlaszod. igen àtkerultem Romàba, de csak de februàr 15ig leszek itt. Utàna munkàt szeretnèk kapni Olaszban. Szeretnèk Firenzèbe visszatèrni, (van ott egy festoiskola ahovà beiratkoznèk) ès munkàt keresek ott, ezèrt is van szuksègem infora a szerzodèsekkel, mivel csak a partita iva-t ismerem.

  ha jòl èrtettem, akkor a contratto di progetto-nàl nekem kell az INPS-nek fizetni valamennyi szàzalèkot a fizetèsem utàn? (egy kis rèszèt ennèl a szerzodèsnèkl is azèert a munkaadò fizet?

  A betegsègbiztositàs hogyan alakul a contratto di progetto-nàl?

  ha netàn contrarro di tempo determinat-t ajànlanànak fel, ott teljes mèrtèkben fizeti a munkaadò a nyugdijat ès a betegsègbiztositàst vagy csak egy rèszèt ès a màsik rèszèt nekem kell fizetni?

  Egy utolsò kèrdès: ha munkaszerzodèsem van, akkor az automatikusan jelenti hogy betegsègbiztositàsom van?

  koszonettel
  zoltàn

  1. Szia, egyik tipusu contrattonal sem kell neked fizetni a munkaado koltsegeit. Azaz te fizeted az adot es a munkavallaloi jarulekokat, a munkaado meg azt, amit neki kell. Ez a contratto a progettonal neki kisebb, mint a tobbinel (determinato, indeterminato).
   De: betegbiztositasod ugy van a contratto a progettoval, hogy ellatnak, es kezelnek, de nincsen betegszabadsag!
   Nem jar.
   Egyik esetben sincsen automatikusan tb-kartyad, hanem amikor a kezedben van a szerzodes, akkor be kell menned az asl-hoz es ott kerni. Adni fognak, de csak arra az idore, ameddig a contratto tart. Fontos: Amikor bemesz, nem csak a contrattot vidd magaddal, hanem egy igazolast arrol, hogy hol a residenzad – ezt a helyi anagrafe hivatalban allitjak ki, enelkul nem tudsz intezkedni. Ha viszont mar tobb, mint 5 eve vagy (folyamatosan) residente Oo-ban, akkor tobb evre megadjak a tb-kartyat, akkor is, ha alkalmi munkaszerzodeseid vannak.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s