Munka-tapasztalat, Munkakeresès

A munkaszerződésekről – 2

Az onàllò munkavègzès formài

1. lavoro occasionale ordinario – rendes alkalmi munka (sokszor prestazione occasionale  – alkalmi munka). Ez maximum 30 nap lehet egy èvben, ès nem lèpheti tùl a bruttò 5000 euròs hatàrt.

2. Libera professione con partita IVA – azaz “AFA-s vàllalkozàs, szabadùszò”. Leggyakrabban az ugyvèdek, muvèszek, szakmunkàkat vègzo “szakik”, konyvelok, èpìtèszek, foldmèrok vàlasztjàk, de gyakorlatilag minden speciàlis szaktudàst igènylo szakmàra ràhùzhatò.

Akik valamilyen bejegyzett, hivatalos szaknèvsorban szerepelnek, azoknak mindenkèpp kell partita IVA-t nyitniuk.

3. Contratto di associazione in partecipazione – ritka fajta, akkor hasznàljàk, ha a munkavàllalò  munkàjàèrt cserèbe nem fizetèst, hanem a vàllalat bevètelèbol rèszesedèst kap (leginkàbb a kereskedelemben hasznàljàk).

4. Lavoro occasionale accessorio – hàztartàs koruli kisebb munkàk, magàntanìtàs, otthoni betegellàtàs esetèn ebben a formàban lehet hivatalosan is bejelenteni a munkavàllalòt. Legfeljebb èvi 30 nap ès 3000 eurò mèrtèkben.

5. Contratto di appalto: kozbeszerzes

Alàrendelt, de fuggetlen munkavègzès formài:

1. Contratto di agenzia (ugynokok ès kèpviselok)

 2. Contratto a progetto – projektmunka

Ez az igazi jolly joker. Mert bàr elmèletileg adott projektre szòlna, legfeljebb egy èvre, gyakorlatilag èvekig el lehet vele dolgozgatni – mivel mindig egy màsik tìpusù projektet ìrunk az ùjabb szerzodèsbe (mondjuk pl. konyvelès egy èvig, aztàn elszàmolàs, kèsobb banki kèpviselet – na ugye hogy ez mind màs hivatalosan, pedig ugyanaz a munka?) Betegsèg esetèn maximum 30 napi ellàtàs jàr, illetve legfeljebb a teljes projekt idotartamànak 1/6-a. Terhessèg esetèn 180 nappal meghosszabbodik a hatàrido. A munkavàllò is fizeti az adòt stb-t, ès a munkaadò is.

Teljesen legàlis ès bevett mòdja a “szabad munkavàllalàsnak” (ès a dolgozònak talàn a legelonyosebb), ha van partita IVA-ja, amivel nèha szàmlàz, de kozben projektszerzodèseket is kot. Neki ìgy kevesebbe kerul a nyugdìjjàrulèk, de biztosìtott idonek szàmìt mindenkèpp. 

Egyèb formàk:

1. Gyakorlat: szakmai vagy nyàri. Nemcsak fiataloknak. Ha valaki munkanèlkuli, vàllalhat gyakorlatot, ekozben nem torlik a munkanèlkuliek kozul. Igaz, hogy legfeljebb 100-200 euròt keres a munkàjàval. Viszont van esèlye, hogy a vègèn megkedvelik ès felveszik. A gyakorlat normàl esetben legfeljebb 6 hònapig tarthat, egyetemistàknak 12, fogyatèkkal èloknek 24 hònapig.

Szerintem ez olyan szempontbòl nem rossz, hogy itt is kìvulrol nehèz bekerulni a munkaeropiacra, ha megismernek, valamilyen munkateruleten mozog az ember, akkor konnyebben talàl àllandò munkàt is.

A nyàri gyakorlat ellenben diàkoknak, legfeljebb 3 hònapra szòlhat. (legfeljebb 600 euròt lehet vele keresni, de az alacsonyabb fizetès a valòszìnu).

2 című bejegyzés “A munkaszerződésekről – 2” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Sziasztok!

    A partita IVA-ról nem tudnátok írni több információt? Hol lehet igényelni, mik a feltélek, mennyiért, milyen szabályok vonatkoznak rá stb. Hogyan adóznak ez után? Stb.
    Köszi a segítséget!

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s