Munkakeresès, Vállalkozó - nõk

Munka partita IVA-val

Többekkel beszélgetve felmerült az az igen gyakori probléma, hogy kiérkezvén Olaszországba munkát éppen találnának, de feketén. Vagy legalábbis oly módon, hogy az aktuális munkaadónak ne kelljen alkalmazni az illetőt (nincs déjá vu érzésünk egy kicsikét???? Sokszor azt gondolom, azért érzik a magyarok itt olyan otthonosan magukat, mert a simlisségek ugyanúgy működnek, mint otthon…). Ilyenkor lehetséges, hogy “számlaképessé tegyük magunkat”, már ha ez megfelel a munkaadónak. Ennek persze millió változata lehetséges, de ha csak egyedül vagy, legkézenfekvőbb a Partita IVA vállalkozási forma.

Ez amolyan “egyéni vállalkozó”-szerűség, de persze nem lehet ezeket a kategóriákat egy az egyben megfeleltetni egymásnak. A partita IVA nyitásához annyi kell, hogy elmegy az ember egy könyvelőhöz (commercialista) és kiválaszt bizonyos tevékenységfajtákat, amit felvesz a partita IVA tevékenységei közé, amiről aztán majd számlát tud adni. Két dolog fontos ebben a fázisban: a könyvelők árai közt nagy különbségek lehetnek, és mivel elméletileg az a könyvelő fogja a dolgaid követni, érdemes előre felmérni, mennyibe fog ez neked éves szinten kerülni. A másik, hogy a legtöbb tevékenységhez valamilyen képzettséget kérnek. Itt a tolmácsolást-fordítást veszem példának, mert ahhoz Magyarországon adott vizsgákat kell felmutatni. Itt – a legtöbb forrásom szerint – igazándiból önbevalló módon megy a dolog, azaz a könyvelő nem fog diplomákat nézegetni, ha te azt állítod, hogy értesz hozzá, el fogja fogadni (kivéve mondjuk az orvos vagy egyéb hasonló képzettséget, érthető okokból). Másrészt elég liberális a szabályozás, visszatérve a tolmács-fordító példánkhoz, abból indulnak ki, hogy ha nem jól csinálod, úgysem fogsz belőle megélni. Ja, és ne feledkezzünk meg az jolly joker “egyéb” kategóriáról, illetve a tanácsadás-szerű “minden és bármi lehet” fedőtevékenységekről.

Ha mégis olyan tevékenységet szeretnél végezni, amihez kérnek végzettséget (és nehéz lenne az esetleg meglévő otthonit honosíttatni), érdemes megnézni a régiód, városod honlapján éppen kínált kurzusokat. Ha munkanélküli vagy, de már hivatalosan is itt élsz, jogod van ezek elvégzésére. Fontos még, hogy mérd fel előre, milyen költségei vannak a saját magad alkalmazásának. Nagyjából 50%-nyi itt is az elvonások (kötelezően befizetendők) mértéke, és a nyugdíjalap képzésére is figyelj, arra külön kell fizetned. Mondanom sem kell, hogy ez nem elhanyagolható dolog, mert kár lenne 30 év múlva azzal szembesülni, hogy nem lesz elég nyugdíjad.

Sokan mondják, hogy Magyarországon nyitnának vállalkozást és azzal számláznának az olasz munkákért. Elméletileg semmi akadálya nincs (annyi fontos tennivaló van vele, hogy az otthoni vállalkozás nyitásánál rögtön kell európai adószámot is kérni, anélkül nem tudsz itt számlázni). Fel kell mérni, hogy hányszor kell emiatt évente hazamenned (otthoni könyvelő stb.), plusz az Európai egészségügyi kártya is inkább a sürgősségi ellátásokra jó, ha a későbbiekben krónikus betegséged lenne, nem tudom, mennyire lennél jogosult az ellátásra (kivéve, ha megszerzed az olasz állampolgárságot, akkor minden ellátás jár a mai helyzet szerint). Továbbá a nyugdíjad is otthon gyűlik, és azt ma senki sem tudja garantálni, hogy annak idején mit fog majd érni egy magyar nyugdíj Olaszországban…

Egyébként ha vállalkozásról, jogokról és kötelezettségekről szeretnél érdeklődni, érdemes a szakszervezetek ezzel foglalkozó csoportjait felkeresni, minden városban megtalálható a CISL (www.cisl.it) vagy a CGIL (www.cgil.it) helyi szervezete, és biztos, hogy van ilyen tanácsadásuk. A neten érdemes megkeresni a pontos elérhetőségeiket. A CISL-nek van migráns dolgozókkal foglalkozó szervezete, és mindenféle tanácsadó, és jogsegély-szolgálata. (Tipp: még adóbevallást is kedvezményesen csinálnak, ha egyszer szükséged lesz rá magánszemélyként…)

Visszatérve még a partita IVA-hoz, olasz ismerőseim kikísérletezték a legjobb mixet: van partita IVA-d, azzal évente adott összeget számlázol is, de közben, ha lehet vállalsz munkákat contratto a progetto formában is. Ennek előnye, hogy a tb-t és a nyugdíjat a contratto-k után általad és a munkaadó által befizetett járulékok biztosítják, és ebben az esetben kevesebb ilyen járulékot fizethetsz a számlázott tevékenységeid után.

22 című bejegyzés “Munka partita IVA-val” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. èn az alkalmi forditàsokat eddig mindig “Ritenuta d’acconto”-s verziòban csinàltam. ehhez nem kell P.IVA a megbizo kifizeti a jàrulèkokat adott hò 16-àn ès ètkuldi a papirt errol…. èn meg megkapom a “tiszta” (màr a jàrulèkmentes) rèszt. Csak meg kell àllapodni errol elore ès mèg konyvelo sem kell hozzà. Minden cègnek van szàmivteli rèsze, ok ezt tudjàk, tokèletesen legàlis eljàràs. 🙂
  egyèbkènt remek leìràs, gratula

  1. Igen, termeszetesen sokfele lehetoseg van az alkalmi munkara (ehhez kapcsolodoan erdemes a szerzodesfajtakrol irt ket bejegyzesemet elolvasni a “munkakereses” rovatban). En is tobbfele szerzodesekkel dolgozom egyebkent. De azert ha hosszutavon szabaduszo vagy, vagy ebbol akarsz kizarolag elni, nem art, ha szamlakepes vagy…

 2. Sziasztok.

  Nekem “partita iva”-m van nem rég óta, mint képzömüvész. de nem tiszta a nyugdijbefizetés. Hogyan kell fizetnem a nyugdíjpénztárba?
  Külön számlára nekem kell oda havonta átutalnom?

  Hogyan lehet olaszországban élve, nyugdijra szert tennem?

  Mivel bevételem nem rendszeres és nagyon kevés, eddig nem utaltam át semmit.

  Üdv.
  M. Zoltán

  1. Ime a valasz: magadnak kell minden kereseted utan befizetni a penzt.
   Az INPS -nel fel kell iratkoznod a gestione separata-ra, es aztan a beveteleid utan 17,80%-ot befizetni.
   En azt javasolnam, hogy menj be a helyi INPS-hez (en a neten kerestem INPS Massa kulcsszoval es ezt adta ki: http://www.inps.it/AgendaSedi/Provincia.asp?citta=MS
   Masreszt kaphatsz tanacsot (ingyen) a Prometeo 3 sportelloban, mint atipikus dolgozo. http://www.prometeo3.it/sportelli_orari.php?CodProvince=45 ezen az oldalon talalod a cimet es a nyitvatartast.
   Ezt kulon ajanlom, mert azert hoztuk letre a szolgaltatast, hogy minden ilyen dologra valaszt adjon (mi koordinaljuk a sportello-kat)
   Facebook oldala is van: http://www.facebook.com/pages/Dedicato-ai-lavoratori-atipici-sportello-Prometeo-Cisl-Ms/262970921325
   Es ime a leiras:
   Cos’è la gestione separata I.N.P.S.?
   A partire dal 1996, tutti i lavoratori autonomi e parasubordinati devono iscriversi alla Gestione Separata istituita presso l’I.N.P.S. e, in questo modo, destinare una quota del proprio reddito alla pensione.
   L’aliquota attuale, se non si è iscritti a nessun’altra forma di previdenza obbligatoria, è del 17,80% (18,80% per i redditi superiori a 37.883 euro).
   Per quanto riguarda i liberi professionisti, titolari di partita I.V.A., il contributo è completamente a carico del lavoratore che provvede anche ad effettuare il versamento. Invece, nel caso dei parasubordinati, il versamento è effettuato dal committente ed è per due terzi a carico dell’azienda e per un terzo a carico del collaboratore.
   È importante ricordare che la pensione maturata attraverso la gestione separata si calcola con il metodo contributivo.
   Secondo questo metodo alla fine della vita lavorativa tutti i contributi versati vengono sommati per dare luogo alla “base contributiva complessiva” su cui si calcola la pensione.
   In pratica, quindi, l’ammontare della pensione dipenderà unicamente ed in modo direttamente proporzionale da quanto si è guadagnato. Proprio per questo, molti lavoratori autonomi e parasubordinati scelgono di affiancare alla previdenza pubblica i fondi pensione privati istituiti da banche ed assicurazioni.

 3. Sziasztok!Most szeretnèk èn is Partita Iva-t kivàltani,kèzmuves cimen,azt szeretnèm kèrdezni,hogy a fizetendo jàrulèkban benne van az egèszsègugyi ellàtàs is?Lejàrt az EU kàrtyàm ès nem tudom hogy igènyelhetek-e màsikat vagy egyàltalàn megtehetem e.Elore is koszonom a vàlaszt!

  1. Szia, ha van partita ivad, ketheted a residenzat es a tessera sanitaria-t is. Mar azelott, hogy barmi jarulekot fizettel volna. Igy onnantol jar az ellatas (betegszabi nem). De a piva nyitashoz sztem konzultalj egy commercialista-val, mert nem mindegy, hogy milyet nyitsz (forfettario stb). Illetve egy csomo bejelentesi kotelezettseged van, amit tudni kell. Merre laksz??

   1. Koszonom a gyors vàlaszt!Abruzzo,Chieti megyèben Lancianotol nem messze.Mr van Konyvelom,igaz elèg nehèzkes.Mi az a PIVA?

   2. Szia, a PIVA = Partita IVA :)) A jó könyvelő nagyon fontos lenne, mert kell ahhoz, hogy mindenféle járulék befizetésére figyelmeztessen (eleve kiszámolja mennyit kell), megcsinálja a bevallásokat, tanácsot ad, hogy forfettario-t vagy milyen PIVA-t nyiss (rengeteg teendő van vele). Viszont nem tudják általában, hogy a PIVA birtoklása mire jogosít fel külföldiként (mert az olasz ügyfeleknek persze ez nem fontos). Mindenesetre amint a kezedben van a PIVA visszaigazolása (az adóhivataltól), azzal mehetsz is residenzat (comune) es tessera sanitariat kérni (Asl).

   3. Annyi a roviditès,nem kapcsoltam,hogy mi az a Piva 😀 Nem tudom,hogy tudod-e,de januàrtol vàltoztattak a jàrulèk fizetès terèn.En kèzmuves vagyok,ez èv januàrtol van arra lehetosèg-ez fontos lehet màsoknak is-hogy a jovedelem utàn kell 20%-ot kell fizetni èvi 1szer.Ebben elvileg minden jàrulèk benne van.Nyilvàn igy nagyon pici nyugdij lesz a vège,de kezdèsnek nagyon kedvezo.Nagyon sokat segitettèl,koszonom!Holnap megyek a konyvelohoz,ha megtudok valami hasznosat,irok!Ci sentiamo!

   4. Igen, ez az un. Regime Forfettario. Evi 35.000 eurós bevetelig. Mint otthon a “kata” vagy “eva” vagy hogy hívják most 🙂

   5. Hàt majdnem,csak a KATA-nàl minden honapban 50 000 ft,ha keresel,ha nem.Itt meg most a kereset utàn fizetsz 20%-ot.Juhè! 😀

   6. O igen, otthon még Oo-nál is sikeresebben próbálják meg lehúzni a vállalkozókat :((

   7. Mindennek van elonye ès hàtrànya!Indulàsnak jobb ez az uj olasz rendszer,viszont kb semmi nyugdijam nem lesz igy,persze kèsobb lehet vàltani 😀

   8. Hat ha megnyugtat, sztem otthon sem lesz nyugdija a vallalkozoknak… 🙄

   9. Igen,ez nagyon megnyugtato…… Jaj dehogyis!
    Uj fejlemènyek vannak,Carta d’identita-t kell csinàltatnom…..amihez ugye kell a Residenza,amit màr probàltam tobbszor kèrni a commune-tol,de tojtak rà.Holnap reggel a baràtommal megyek,hàtha igy vègre sikerul!Nem egyszeru ez a burokràcia…..
    Minden tiszteletem azokè,akik ezt egyedul vègig csinàltàk/csinàljàk!
    Ha vègre kèsz lesz a muhelyem/uzletem szivesen làtlak majd! 😀

 4. Hello, honnan lehet megtudni, hogy fotós tevékenységhez kérnek-e képzettségről papírt a partida IVA nyitásakor, vagy később?

  1. Még annyi, hogy ha a commercialista-t megkéred, hogy nyisson neked PIVA-t, hivatalból is meg fogja mondani, mi kell hozzá.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s