Étel - ital

A pesto-s lasagne

Hűvösebb időkre való recept, a tipikus emilia-romagnai tartalmas lasagnét ragozza a genovai pestoval, és mondhatom, az eredmény felséges.

Hozzávalók (kb. 4 személyre): 1 csomag lasagnetészta, két üveg zöld pesto (viszonylag olcsón és jót lehet kapni a Spar / Kaiser’s üzletekben), besamelmártás, valamint grana padana (esetleg parmezán) sajt.

Veszünk tehát egy csomag lasagnetésztát. Itt van néhány csapda, amit érdemes elkerülni. Mindenképp jó, ha drágább, de jobb minőségű tésztát választunk – meglátszik majd a végeredményen. Otthon inkább a szárított változata elérhető, de lehet, hogy néhol már friss tésztát is kínálnak, ami azért mindig jobb. Mindenesetre ne dőljünk be annak az ígéretnek, hogy nem kell előre megfőzni a lapokat (a friss tésztát is), minden saját és ismerősi tapasztalat szerint ezt nem lehet megspórolni, ha jó lasagnet akarunk.

Tehát előfőzzük a tésztalapokat, és közben készítünk egy besamel mártást. Ez utóbbi klasszikus receptje ehhez az adag tèsztàhoz: 8 dkg vajat tűzön megolvasztunk, beledobunk 8 dkg lisztet, jól átkeverjük, majd jöhet hozzá 8 dl tej. Kis tűzön csomómentesre főzzük (ne ijedjünk meg, ha először még göbös, általában simára lehet kevergetni, ha van türelmünk hozzá).

Ezután összeállítjuk a lasagnet: a tepsibe alulra vékonyan besamelmártás kerül, aztán erre rétegezzük felváltva a tésztát –ezt megkenjük jó bőven pestoval -, és a besamelmártást.

A végén jöhet a grana (vagy parmezán) sajt. Előmelegített sütőbe toljuk jó 40 percre (kislángon), addig, amíg teljesen el nem olvad és színt nem kap a sajt.

Advertisements

8 thoughts on “A pesto-s lasagne”

  1. Talan nem haszontalan, ha kiegesziteskent leirom (leven, hogy belefutottam ebbe a problemaba), hogy jo boven kell merni a besamel martast, mert a teszta (meg akkor is, ha elofozott) rengeteg nedvesseget magaba sziv. Viszont a fenti besamelrecept annyiban jo,hogy nem lesz tul suru.

    1. Újraforrástól számítva kb. hány percig főzöd elő a tésztát?

      A múltkor nagyon finom volt a lasagne amit hoztatok, annak megosztanád esetleg a receptjét?

      1. Aha, amint lesz időm, megírom. De addig is, a lasagne-nél (anyósom szerint, aki igazi mamma italiana a konyhában), még azt is elő kell főzni, amire az van írva, hogy mehet egyből a sütőbe, mert sok nedvességet elszív és száraz lesz. Szóval a megadott főzőidőnek kb 2/3-át főzöm, a többit meg már a sütőben összeállítva megteszi magától. De ha nincs megadva idő, az a fotnos, hogy amikor már hajlik a tészta a főzővízben, akkor lehet kihalászni és tovább dolgozni vele…

    1. Es az jobb is :)) Csak Mo-n nem mindig lehet kapni, vagy ha lehet, nem feltetlen nagyon jo minosegu.. 😦

  2. Szia! Azt írod, hogy egy csomag lasagne tészta. Ezt 250 grammos vgy 500 grammos tésztára érted, mert mindkettő van…
    Olaszországban ettem pesto-s lasegnet, és nagyon-nagyon ízlett, csak sajnos nagyon pici adag volt, most a recepted segítségével próbálom rekonstruálni és annyit enni belőle, amennyi jólesik 🙂
    Előre is köszönöm a válaszodat!

    1. 250 grammos. En is nagyon szeretem a pestos lasagne-t! A titka, hogy jo “nedves” legyen (eleg besamellel), ugy lesz pont jo, mikor osszesul…

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s