Országjárás

Colle di Val d’Elsa

Nem tartozik a legismertebb turistalátványosságok közé (persze, annyi látnivaló van Toszkánában…) de ha Firenzéből Siena felé tartunk (a rettentő állapotú autópályán), mindenképp érdemes egy kitérőt tenni. Ahogy lekanyarodunk az autópályáról, azonnal a tipikus toszkán táj kellős közepén találjuk magunkat, és hosszúkás ciprusok meg olívafák keretezik a kilátást.

Maga a város egy domb gerincén húzódik hosszan, hosszan, és bár manapság nem tűnik ki gazdasági teljesítményével, a középkorban annyira ismert volt papíripara, hogy a spanyol királyi udvarnak is szállított.

Nagy és ismert volt tehát régen, és ennek a gazdasági hatalomnak a lenyomata a sok 15-16-17. században épült, most is remek állapotban tartott épület.

A hosszú település egyik végén levő kapun érünk a városba (kint több helyen parkolhatunk, mindenképp hagyjuk kint az autót), és onnantól elveszhetünk a kis sikátorokban, utcácskákban, vagy a városfal oldalsó részeiben. Két oldalról változó kilátás nyílik, hol itt, hol ott bukkanunk ki a várfalra. A középkori papíriparból már csak néhány kézműves maradt, most a kristálygyártásnak van a legnagyobb szerepe: lépten-nyomon különféle metszett, színes kristálytermékeket kínáló boltocskákba botlunk. Van aztán a szintén tipikusan toszkán mázas kerámiát kínáló bolt is, ha nem is akarunk bevásárolni, érdemes nézelődni, nagyon szép darabokat lehet látni.

A kis utcákban mindenfele kávézók (esetleg terasszal a várfalon), bárok vannak, érdemes betérni egyikbe-másikba, vagy csak úgy cél nélkül sétálgatni szerte a városban….

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s