Étel - ital

Gombás levél

Előételnek javasolják, de nekem (dupla adagban) tökéletesen megfelel főételnek is, annyira finom.

Elkészítése sem nagyon bonyolult, főleg, ha élünk a félkész termékekkel:)

Kell tehát hozzá egy tekercs leveles tészta (ebből 4 adag előétel vagy 2 adag főétel lesz), lehetőleg a friss fajtából, amivel csak annyi a teendő, hogy kitekerjük és már süthetjük is.

De ehhez gyújtsuk be 200 fokra a sütőt és hagyjuk melegedni.

Az eredeti recept szerint némi pirított fenyőmag is kell az ételhez, de szerintem ha nincs benne, attól még finom lesz. Aki viszont hajlandó fenyőmagba invesztálni (tudom, nem olcsó mulatság, de kevés is elég belőle), az vegyen egy marékkal és száraz serpenyőben, gyakori keveréssel pirítsa át. Ha megvan, akkor tegyük egy tálkába. Közben pucoljunk meg egy kisebb hagymát, és egy sárgarépát – a hagymát apróra, a répát vékony pálcikákra vágva kis olajon kezdjük megdinsztelni.

Amíg dinsztelődik, kb. 60 dkg gombát tisztítsunk meg (ez mondjuk hosszabb folyamat, vagy előre készítsük el, vagy vegyük meg tisztítva és feldarabolva, esetleg használjunk jó minőségű konzervet). Ha van rá lehetőség, érdemes gombakeveréket venni, kicsit erősebb lesz az íze, mint a sampinyonnak, bár azzal is finom.

Amikor a répa-hagyma keverék már átsült, dobjuk rá a gombát. Közben a kiterített leveles tésztát vágjuk négybe, szurkáljuk meg, és toljuk a meleg sütőbe. A sütési idő nagyjából 10 perc, de mindenképp addig tart, amíg elkezd színt kapni a tészta.

Ez a tíz perc elég arra, hogy a gombát ízesítsük: petrezselyem, bors, és kevés só jön hozzá (gombát nagyon könnyű elsózni, ezért inkább utána sózzunk, kóstolással), illetve ha pirítottunk fenyőmagot, azt is most dobjuk hozzá.

Ezzel tulajdonképpen kész is vagyunk. Amikor megvan a tészta, tegyük tányérokra, jöhet rá egy jó adag gombás keverék, és ha van otthon, akkor némi friss rucolalevél, és parmezán forgács.

Advertisements

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s