Mindennapok

A szolgáltatások ára Olaszországban

Sokan keresnek információt a jelenlegi olaszországi árakról, mert sokszor nehéz felmérni kiköltözés, vagy adott esetben egy utazás előtt, mi mennyibe fog kerülni.

Az élelmiszerek áráról, valamint egy lakás bérleti díjáról és fenntartási költségeiről már írtam, itt az ideje, hogy a mindennapokban leggyakrabban igénybevett szolgáltatásokról is szót ejtsek.

Lássunk először két alapvető dolgot (legalábbis a nőknek :)), a fodrászt és a kozmetikust.

A fodrásznál egy mosás-vágás-szárítás 30-50 euróba kerül. Festésnél, egyéb nagyobb dolognál számítsunk 100-150 euróra is. Itt az a trükk, hogy az alapár nem olyan sok, egy vágás mondjuk 25 euróba kerül. Csakhogy! Olaszországban ez tényleg magát a vágást jelenti, azaz az elengedhetetlen mosás, netán egy balzsam használata mind-mind külön tétel, így érkezünk el a tétel kétszeresét kitevő végösszeghez. Az meg persze elég snassz, hogy otthon megmosott hajjal, és saját samponnal jelenjünk meg a fodrászunknál 🙂

Ja, és a férfiakról se feledkezzünk meg: nekik egy vágás 15-30 eurót kóstál.

(Update: az utóbbi időkben elterjedtek a kínai fodrászok, akik meglehetősen olcsón dolgoznak).

A kozmetikus sem olcsó mulatság, és a körülöttem levő nők sokkal ritkábban veszik igénybe, mint mondjuk a magyar nők. A szokásos szőrtelenítés kb. 45-50 euró, így érthető, miért választanak sokan otthoni megoldásokat. Az arcmasszázs, arctisztítás tételenként 40-50 euró között mozog, a félórás hátmasszázs is 35-40 euró körül van.

Ha netán wellness-szolgáltatásokat nyújtó helyre mennénk, akkor napi legalább 70-100 eurót rá kell, hogy szánjunk (esetleg csak délutáni igénybevételnél kevesebbet). Így már érthető, miért járnak olyan sokan a „keleti” országokba az ilyen kezelésekre…

És a sport, hát, az sem olcsó mulatság. Az alkalmi fizetés szinte nem létezik (nem térhetek be tehát egy órára tornázni), szinte mindig bérletet kell venni. Ezek ára pedig az egekben. A féléves mindennap du. 4-ig (azaz ugye a legalkalmatlanabb időpontban, kivéve, ha valaki képes reggel hatkor felkelni és hétkor tornázni) igénybevehető tornaórákra (lehet az aerobic, pilates, jóga stb.) a bérlet kb. 500 euró. Mivel szerintem az emberek nagy többsége nem tud naponta egy órát rászánni (jó, ha hetente egyszer elmegy), ki sem számolom, mennyibe kerül az neki óránként. Ennél olcsóbb a Circolo Arci-kban tartott sporttevékenység, érdemes a lakhelyeden utánanézni.

De térjünk át a szépségápolásról az autóra. A garázsbérlés ára 130-200 euró között van. Ez nem haszontalan pénzkidobás, mivel hihetetlen sok autó van mindenhol, akár napi egy órát is (és mennyi benzint!) megspórolhatunk azzal, hogy nem kell a tömb körül körözve helyet keresni, vagy a heti utcatakarításkor nem kell máshová átállni. Nem beszélve arról, mennyire nemtörődömök az olaszok, ha az ajtó – a bevásárlószatyor – nekicsapódik a mellettük álló autónak, ha annyira kicsi a hely, hogy csak koccanva tudják betenni az autót, esetleg feldől a motor és ráesik az autónkra. Az autók kötelező biztosítása nagyon változó, függ a földrajzi helytől, a tulaj nemétől, életkorától, az autótól, de mondjuk, hogy általában éves szinten 1000 euró körül van.

A parkolás ára is változó, de a legolcsóbb 1 euró / óra szokott lenni (vidéken lehet ennél kevesebb, de városban ritka még ez is), de mondjuk Firenzében a pályaudvar alatti parkolóban óránként 3 eurót kell fizetni.

Az autómosás sem olcsó: egy önkiszolgáló vizes öblítésnél kb. 6-10 euró megy el, a kézi mosás ennek legalább a duplája.

A városi buszjegyek Firenzében 1,20 euróba kerülnek (ha 10-es/20-as tömböt veszünk, akkor 1 euróba), Bolognában csak 1 euróba – viszont adott időtartamra érvényesek, át lehet velük szállni más járműre is (csak Budapesten van az a rablás, hogy minden átszálláskor újabbat kell lyukasztani).

A vonat: Firenze-Róma (270 km) viszonylatban a gyorsvonat (freccia rossa stb, azaz valóban gyors, nem csak annak csúfolják) retúrjegye 70-90 euró (attól függ, hogy egy nap alatt megfordulsz-e).  A lassabb normál vonat oda-vissza kb. 50 euró. A 15 km-es viszonylatú retúrjegy 3,60 euró, a 30 km-es 7,20 euró. A gyorsvonatokra viszont lehet előre olcsóbban is jegyet váltani a trenitalia vagy az italotreno honlapján.

Ami szerintem sokkal olcsóbb, mint Magyarországon, azok a kombinált bérletek. Ha valaki mondjuk 30 km-re lakik Firenzétől, és naponta tömegközlekedéssel jár be a városba, akkor 100 euróból vonatot és buszt, valamint a városi közlekedést is igénybe veheti. Ezekhez a bérletárakhoz bizonyítani kell, hogy alkalmazott az ember és adott helyre jár dolgozni.

A tisztítóban egy tétel 5-10 euró körül mozog (de persze függ attól, mit kell tisztítani). Érdekességképp (bár nekünk nem nagyon van szőnyegünk) egy kiló szőnyeg tisztítása 4,50 euró.

És a banki szolgáltatások: a legegyszerűbb alapszámla és kapcsolódó „bancomat” kártya (Unicredit banknál) 1 euró / hónap, de ezzel például külföldön már nem tudunk fizetni. Ha netán creditcard-ot szeretnénk, több szolgáltatást nyújtó bankszámlával, az akár havi 10 euróba is kerülhet.

A sky-tévéadók előfizetése havi kb. 30 euróba kerül (rengeteg csatornával), csakúgy, mint egy valamirevaló internet-előfizetés.

Fix otthoni telefonvonal havi ára 25-30 euró, a mobilok akár előfizetéssel, akár feltöltősként már havi 10-12 euróért is vannak, ezért lehet lehet 150-250 ingyen percet, 150-250 ingyen sms-t és 1-2 giga internetet kapni.

9 című bejegyzés “A szolgáltatások ára Olaszországban” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Mi internet ADSL elòfizetèst vettùnk igènybe, korlàtlan, szèlessàvù, ez 20-25 euro kèthavonta.
  Szerintem a fodràsz-kozmetikus tarifàk vàrosonkènt eltèròek, sòt megyènkènt. èn vàgàs-beszàrìtàsèrt mèg soha nem fizettem 35 eurònàl tòbbet.Na jò, mondjuk èn egy kis vàrosban èlek.
  Azt mindenki tudja, hogy dèlen az èletszìnvonal alacsonyabb, ìgy az àrak is, de viszont munkàt mèg nehezebb ott talàlni.
  Ezèrt is jòn sok dèlolasz èszakra munkàt keresni ès nagyobbrèszt csalàdostul, rokonostul letelepedni.
  Ruhàzkodàs: szerintem otthon Magyarorszàgon a butik àrak majdnem magasabbak, mint itt egy rendes ùzletben. èn a gyerekeimnek elèg sokszor vàsàrolok a Benetton-boltokban, elèg jò àraik vannak, fòleg àrleszàllìtàskor, januàrban, ès jùliustòl, a Saldi.Nem utolsòsorban minòsègiek a termèkeik, nem ùgy, mint a kìnai holmik, amikbòl màr sajnos itt is milliò van.

  1. Ami a dèlolasz àrakat illeti, nem mondanàm, h sokkal olcsòbb, sòt..legalàbbis ami a mindennapos kiadàsokat illeti (pl èlelmiszer boltok, ruhàzat stb). Amiben ott tènyleg spòrolni lehet èszakhoz kèpest, az pl albèrletek, a lakàsok ès nèhàny szolgàltatàs (fodràsz, kozmetikus, pizza) àra, de az is varostòl ès kòrnyèktòl fùggò. A règi bevàlt jò kis piacokon sem lehet màr jòl vàsàrolni, jobban megèri a rendes ùzletekben leèrtèkelèskor vàsàrolni….

 2. Igen, ez egy fontos dolog, en sem gyozom elegszer hangsulyozni: az arak nagyon valtozoak, attol fuggoen, hogy hol el az ember. Firenze (meg Milano es Roma) draga varos, de peldaul Riccione is – bar kisvaros, de mivel sok a turista – vetekszik a Firenzei arakkal (fodrasz; es az ettermek – nagyon dragak). Mig egy margherita pizzaert mondjuk Carpegnaban (a hegyekben) 3,50 eurot kernek, Firenzeben mar 5,50-et, Riccioneban konnyen 6,50-7 eurot is elkernek.

 3. Sziasztok!
  Van valakinek ötlete azzal kapcsolatban, hogy a barátommal milyen telefontársaság szolgáltatását vehetnénk igénybe, ha én Magyarországról szeretnék neki sms-t küldeni, ő pedig Olaszországból nekem. Van vmilyen EU-s sms opció esetleg valamelyik társaságnál? Ha valaki körüljárta ezt a témát, legyen szíves segítsen! Én még nem beszélek túl jól olaszul, ezért az sms egyszerűbb és többet tanulok belőle, mintha beszélni próbálnék, ezért érdekel ez a megoldás. Neki nincs internet elérhetősége, ezért csak a telefon érdekel. Köszönöm

  1. Szia, az smst illetoen nem tudok jo szolgaltatot, de ha telefonalni akartok (olasz mobilrol magyar vonalasra), akkor keressetek a “minuti mobil”-t. Neten kellene feliratkozni, a http://www.iminuti.it oldalon. Idonkent toltesz ra valamennyi eurot es nagyon olcson tudsz vele telefonalni.

 4. Sport ügyben: Délen a sportok átlagos havi ára 35-40 euró. A feleségem capoeira órája a legdrágább a városban 50 euró:)
  Ha be akartok iratkozni egy palestrába, akkor általában 20 euró a beiratkozás díja (Leccében 2 euróért is találtam már!) A beiratkozási árban általában benne van egy félévnyi biztosítás is, ami sztem nagyon korrekt és vendégbarát megoldás.

  Víz, gáz: nagyon fontos, hogy ha a nevetekre kötitek a szerződést, akkor legyen rezidenciátok, különben 15%+ simán rámegy. Nem is szólva arról, hogy itt Brindisiben vannak olyan menő városrészek, pl. Casale, ahol pluszdíjat kell fizetned az ilyen szolgáltatásokért, mert elegáns helyen laksz, általában ez is 15%. Más kérdés, hogy viszont cserébe minden olcsóbb, kicsit elhűlve olvastam a fenti árakat. Itt egy jó alap pizza csak 3 euró, a 6,6-os sör meg 2!!! bárban:)
  Munka az egyáltalán nincs a nyár kivételével. Kicsit olyan, mint otthon: onnan lehet megismerni a diplomást, hogy halászhálót húz, vagy viszi a tálcát.

  1. Koszi a kiegeszitest. Azt tudom, hogy delen olcsobb az elet, de igy legalabb latjuk a konkretumokat is…. Firenze nagyon draga, Bologna is hasonlo, es Riccione/Rimini is (az meg a turizmus miatt). En ezt a harom varost ismerem jobban, illetve tudom, hogy az 1600 lakosu Carpegnaban egyes szolgaltatasok olcsobbak pl. a fodrasz), ellenben az elelmiszerarak sokszor magasabbak, mint itt. Ez nyilvan azert van, mert osszesen ket kisebb bolt van, es ok annyit kernek, amennyit akarnak. Ha valakinek nem jo, elmehet messzebbre nagybevasarlast vegezni:)
   Vannak persze olyan megoldasok itt is, hogy az ismerosom ismerose (mar ha van) hazhoz jon es “feketen” levagja a hajam, de egyreszt ehhez tenyleg ismerni kell az illetot (ki tudja, milyen szolgaltatast nyujt), masreszt nyilvan egy fokkal kenyelmetlenebb, mintha normalisan elmennel egy fodraszhoz. A tornara meg ez a megoldas sincs 😦

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s