Munkakeresès

Munkakeresés

Az elmúlt egy évben, mióta „blogolok”, sokan megkerestetek a munkakereséssel kapcsolatosan. Külön bejegyzésekben írtam már, hogyan lehet Magyarországról nekiindulni, mi jellemző az itteni munkaerőpiacra, és sokat beszéltünk a nagyon keresett ápolói szakmáról, illetve az azzal kapcsolatos lehetőségekről. Ugyanakkor jó néhány olyan magyar lány / nő van, aki itt él már egy ideje, de mivel a családalapítással kezdte a letelepedést, már régóta vagy még egyáltalán nem dolgozott Olaszországban, netán egy ideje keresgél, de még nem talált nekivaló munkát. Nekik szól ez a bejegyzés.

Az olasz munkaerőpiacot országon belülről sem egyszerű bevenni, főleg, ha nem tudsz értékes szakmai tapasztalatokat felmutatni, esetleg a képzettséged is elavult már egy kicsit. A sokat emlegetett ismeretségi kör kapcsolatait is csak akkor tudod igazán igénybevenni, ha bevethető vagy, és jó szívvel tudnak ajánlani egy adott munkára.

Honnan kezdjük tehát a dolgot?

Először is gondold végig, mihez értesz, milyen képzettséged van. Jó pár év után visszamenni még annak sem könnyű, aki adott munkakörbe, már ismert kollégák közé tér vissza. Nagyon fontos, hogy felfrissítsd (netán megtanuld használni) a most már szinten mindenhez alapvető word, excel es internet használatát. Ha számítógépet utoljára tíz éve láttál, akkor bizony fel kell gyűrni az ingujjat. Egyrészt nekiállhatsz az otthoni gépen egyedül gyakorlatozni, vagy kérhetsz segítséget ismerőstől, de ha minden kötél szakad, 50-60 euróért találhatsz olyan tanfolyamot, ahol ezeket az alapokat megtanítják neked (és állítom, hogy a legtöbbünknek még tudnak újat mutatni az alaptanfolyamon is…).

Ezután jön a nyelvtudás. Tudom, most azt mondjátok: „dehát én beszélek olaszul”, és ez valószínűleg igaz is, hiszen remekül eltársalogsz a boltban, a gyerek iskolájában, akár még ügyet is intézel. De tudsz-e például rendes hivatalos levelet írni?? Akármilyen irodai munka alapfeltétele, hogy nem jöhetsz zavarba, ha két perc alatt hivatalos mailben vagy levélben kell valakivel kapcsolatba lépni, és elfogadhatatlan, hogy nyelvtani hibákkal adj ki a kezedből bármiféle irományt. Ajánlom, hogy akár neten is (de vannak ilyen kiadványok a könyvesboltokban) keress sokféle hivatalos levelet, és szégyen-nem szégyen, vágj be kívülről jó pár hivatalos formulát.

Ezután érkeztünk el a tulajdonképpeni szaktudáshoz. Az eredeti végzettséged érdekel valóban? Netán van is olyan cég a környéken, ahol eladható lenne? Akkor állj neki, és frissítsd fel a tudásod. Lehet autodidakta módon, de akkor tényleg keress meg minden olyan újdonságot, amivel eddig még nem találkoztál a szakmai előéletedben. És lehet (talán sokévi kihagyás után jobb is) egy továbbképzésre beiratkozva.

Az is lehet, hogy egészen másba kezdenél, mert az első választásod nem volt az igazi. Itt is mindenekelőtt nézz körül, hogy a környékeden milyen cégek vannak, mi az eladható tudás. Felesleges bútorkárpit-varrónőnek tanulni, ha a környéken nincs egy darab bútorgyártó cég sem…Persze ez csak példa, de azt hiszem, értitek miről van szó.

Másik fontos dolog a diplomásoknak: hajlamosak vagyunk képzettséget képzettségre halmozni (master, ilyen specializáció, olyan doktori), miközben a legtöbb esetben mindez teljesen felesleges egy adott munka betöltéséhez. Persze ha személyes érdeklődésből csinálod, a saját épülésedre, az remek, de ne várdd, hogy egy akármilyen cím vagy diploma megszerzésével automatikusan jönnek az állásajánlatok is.

Tehát a képzési lehetőségekről ejtsünk pár szót. Ahogy azt már sokszor – de sosem elégszer – leírtam, minden régiónak / megyének /akár városnak is van pénze képzéseket szervezni. Ezeken a képzéseken sokszor olcsón vagy ingyen részt vehetnek az ottani lakosok. Ezért azt ajánlom, menj fel a régiód honlapjára, és keress rá a képzési katalógusukra. Majdnem mindenhol működik a voucher rendszer is, azaz ottani lakosként igényelhetsz képzési bónokat, amit az ottani képzéseknél felhasználhatsz.

Csak példaként mondom: Firenzében a Francia Intézet francia nyelvtanfolyamaihoz is lehet vouchereket használni….

Ne légy félénk, akár hívd fel a régiód (tovább) képzésért (formazione continua) felelős részlegét és kérdezd ki őket. Olvasd végig a honlapjukon az összes ilyen jellegű hírt, leírást, és ha ezek után telefonálsz, akkor már konkrétumokra tudsz kérdezni, nem csak úgy általában. 

Másik lehetőség, hogy a szakszervezetek vagy más érdekvédelmi szervezetek (www.cisl.it, www.cgil.it, www.confartigianato.it, www.confindustria.it)  honlapján megkeresed a régiód képviseleteit, és ott is szétnézel. Sokszor ingyenesen kínálnak rövidebb kurzusokat (éppen most Toszkánában az adóbevallások elkészítéséhez képeznek embereket), sőt például a CISL ANOLF  nevű szervezete kimondottan a bevándorlók problémáival foglalkozik (és ugye mi is azok vagyunk :)).

Egy pár hónapos képzés abban is segít, hogy felvedd a munkaritmust, kipróbáld, hogy tudod a kinti elfoglaltságokat a családi kötelezettségekkel összeegyeztetni.

Ha már itt tartunk, és tudva, hogy szerte Olaszországban keresnek ápolókat, ha minimális affinitásod van a dologhoz, érdemes egy képzést elvégezni, mert az elkövetkezendő pár évben tuti lesz állásod…

Ha egyelőre semmi nincs kilátásban, akkor az is megoldás, hogy körülnézel, milyen társadalmi szervezetek vannak a környéken és akár önkéntes munkával is megpróbálsz a neked érdekesnek tűnőnek bedolgozni. Önkéntesként megismernek, te is kitanulod a rendszert és akár egy ottani álláskeresésnél előnyben is leszel.

Sokszor mondtam azt is a blogon, hogy ha van konkrét ötleted, akkor kezdj vállalkozásba. Nem feltétlen kell százezreket beleölni, sokszor elég egy jó ötlet és be kell vágni (ajánlom egyébként a www.gazdagmami.hu blogot, nagyon sok jó dolgot lehet belőle tanulni. Ha lelki támaszra vágysz, akkor nézz be a www.gazdagnok.hu-ra is).

A mostani olaszországi helyzetben az egészen biztos, hogy nekünk kell a munkaért tenni, megtalálni a lehetőségeket. Harminc-negyven évesen még semmiképp ne mondj le arról, hogy megteremtsd a saját bevételed, a függetlenséged, és akár a gyerekvállalás után is új életszakaszba kezdj.

Sok sikert hozzá 🙂

2 című bejegyzés “Munkakeresés” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Nem tudom, hogyan megy északon, de itt remek ingyenes tanfolyamok vannak. Az olasz nyelvi kurzus heti 3x 3 óra. AZ EU számítógépes jogosítvány 3 hét. Találtam ingyenes 380 órás pizzasütő tanfolyamot is, azzal mindig el lehet helyezkedni, csak addig ne kopjon fel az ember álla, amíg elvégzi:)

    1. Orulok, hogy emlited, errol irtam mar sokszor (es javaslom mindig mindenkinek), hogy a legtobb regio /megye/ varos szervez kepzeseket, ami a resztvevoknek ingyen (vagy olcson) van, mivel valamilyen egyeb forrasbol finanszirozzak. Erdemes utanajarni es kihasznalni alehetoseget. Ld errol. a munkakereses bejegyzest kb 10 napja – vagy egyszerubben a kepzesek, a valalkozo/nok es a munkakereses rovatokat :))

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s