Ügyintézés

Lakást bérelnénk Firenzében…

Most, hogy az olasz politikai élet kicsit nyugvópontra jutott (azaz épp nincsenek hangos botrányok), hadd meséljek egy épp most folyó személyes „projektünkről”.

Eldöntöttük végre, hogy lakást váltunk. Az összes híradás arról szól, hogy válság van, mindenhol mennek lefelé az ingatlanárak, és ha most nem, hát  mikor váltson az ember lakást. Na nem venni (ahhoz azért nagy bátorság kell, hogy családi segítség vagy valami egyéb háttér nélkül ma Olaszországban valaki belevágjon – e tekintetben ugyanaz van, mint otthon), “csak” bérelni. Bár nem véletlen ragaszkodnak itt is, mint otthon, a saját lakáshoz (az emberek nagy része saját tulajdonú lakásban lakik): ha mar ki kell egy vagon pénzt dobni havonta, legalább legyen egyben befektetés is.

Na mindegy, béreljünk tehát nagyobb lakást. Hónapok óta bújom a hirdetéseket (minden fórumon), és határozott véleményem, hogy a jó lakások egyáltalán nem olcsóbbak, mint eddig. Statisztikailag biztos van kimutatható csökkenés, amennyiben az előnytelen tulajdonságokkal rendelkező (rossz környék, rossz beosztás, földszint stb.) lakásokat olcsóbban ki lehet venni, de a jó minőséget továbbra is meg kell fizetni. Kiegyeztünk magunkkal havi 1000 eurós határban. Ami rengetegnek tûnik (és biztosíthatok mindenkit, nem csak Mo-n), de ezen az áron azt, amit mi szeretnénk, nem lehet kapni. Két hálót, rendes konyhát, garázst (vagy fix autóhelyet) és teraszt szeretnénk, jó környéken. Hat, ez a nem létező kategória. Jó környéken nagyon kevés lakás forog. Hogy meg megfelelő is legyen, na azt ennyiért, szinte lehetetlen.

Közben egyébként rengeteg lakás áll üresen (tízes nagyságrendű százaléka a lakásoknak). Sok olasz család is a konzervatív befektetések híve, azaz lakás(oka)t vásárolt amikor meg volt rendes vásárlóereje (mikor volt az màr…). Csakhogy, a kiadás nem feltétlen előnyös, a bevételeit hozzácsapják a fizetéséből származókhoz és egy pillanat alatt átlèpi azt  határt, ahol nagyjából a felét be kell fizetni adó és társaiba. Ha meg azt is tudjuk, hogy az olasz törvények eredményesen védik a bérlőket – például az aktuális szomszédunk ellen mar az egész épület felszólalt, levelet írt, panaszt tett minden fórumon (tényleg elviselhetetlen), 8 hònapja nem is fizet, mégsem tudták még kirakni. A szerződés nélküli kiadást csak ismerősnél kockáztatják a tulajok, mert ha pl. Unión kívüli illegálisan itt tartózkodó embereknek adják ki feketén, azt kockáztatják, hogy elvesztik a lakást. Mindent összevetve nem jobb, ha üresen áll????

Akik ezzel együtt kiadják a lakásukat, nagyreszt màr rég szétdarabolták a nagyobb lakásokat, mert egy nagyot sosem tudna annyiért kiadni, mint ugyanott három kicsit (most is egy ilyen szétdarabolásból eredő lakásban lakunk, intim közelségben a fent leírt szomszéddal), így aztán a kínálat leginkább a nappali-konyha + szoba körben mozog, ami hàt nem túl barátságos például vendéget fogadni, vagy egy gyerekes családnak.

Hozzátenném, hogy az az évenkénti 8 millió turista is torzítja a piacot, mert sokkal jövedelmezőbb mondjuk bed and breakfast fenntartani egy nagy lakásban, mint kiadni egy adott összegért. És a gazdag amerikai család sarja sem tétovázik havi akár 1300-1500 eurót is kiadni egy bilocale-ért, amikor a „kötelező” európai évét jön itt eltölteni…

Tudva mindezt, csoda, ha normális lakást talál az ember normális helyen… nekünk egyelőre még nem sikerült. Hogy irigylem azokat, akik kisebb és kevésbé felkapott helyen laknak, és a turistákkal sem kell (teljesen irracionális) árharcba menni egy lakásért….

3 című bejegyzés “Lakást bérelnénk Firenzében…” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Nyugis politikai élet? – Azt olvasom, hogy a tantermi feszületek miatt vannak most kiborulva.
  Ami a bérlést illeti: Svájcban az egyetlen ok, ami miatt könnyű kirakni a bérlőt, az, ha nem fizet.

  1. Igen, szerintem, amint leirtam, azonnal tortent valami, ahogy mindig 🙂 optimista voltam egy percre 🙂

 2. Igen, itt olaszban gyakori, ha valaki nem fizet bèrleti dìjat. ès nagyon nehèz kirakni bizonyos bèrlòket, ezèrt.
  A bevàndorolt marokkòik nagy rèszènèl ez màr gyakorlat.
  Meg a dèlolaszok, akik èszakra jònnek.
  Màs: gondoltam, talàn ìrsz èpp a tantermi feszùletekròl, mint èrdekesègkèpp…:)) Jò nagy vitàt vàltott ki, az igaz.Pro ès kontro.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s