Étel - ital

A gorgonzolas gnocchi

A gnocchit leginkabb paradicsomszósszal (sőt, sugo-val) ismerjük, netán a négysajtos változatban. De nem kell négyig elmenni a sajttal, elég a gorgonzola is, hogy jó kis (tápláló) tésztaételt kapjunk. Az elkészítése pofonegyszerű: felteszem a tésztavizet főni, és egy másik edényben a lehető legalacsonyabb tűzön megolvasztok kb. 5 dkg vajat és (két személyre) és 10-15 dkg gorgonzolát. Azért az alacsony tűz, mert semmiképp nem szabad odaégetni, csak lassan olvasztani. Ez a tészta készíthető más penészes sajttal is, mint a rocquefort (az erős ízek kedvelőinek), netán a danish blue (kipróbáltam már a sparban kapható viszonylag olcsó változattal is, működött), vagy más kéksajtok.

Tehát, ha forr a víz, sót bele, és aztán a gnocchit is. Ekkorra nagyjából már készen kell állnia a szósznak, mert a friss gnocchi néhány percet fő (1-2 percet nagyjából), tehát amint kiszedem a vízből, egyből megy a szószos edénybe, ahol meg egy fél percet összeengedem őket a tűz felett. Így elpárolog a maradék víz, és összeáll a tészta meg a szósz. Kész is van – mondtam, hogy egyszerű.

Reklámok

6 thoughts on “A gorgonzolas gnocchi”

  1. èn a gnocchit is otthon csinàlom.Kb. 60 dkg. (4 szemèlyre) megpucolt krumplit eldarabolva feltenni ès puhàra fòzni sòs vìzben.Utàna krumplinyomòval, mintha pùrèt csinàlnànk, jòl òsszenyomni, ès gyùròdeszkàn, 1 tojàssal, 1 ek. olìvaolajjal,kis sòval ès annyi liszttel, hogy rugalmas, de nem kemèny!!! tèsztàt kapjunk, kigyùrni.Aztàn kb. ujjnyi vastag kis “kìgyòkat” csinàlunk, azoakt kèssel, kb. 1-1,5 cm-es darbkàkra elvàgni ès kifòzni. Kissè maceràs, de sokkal jobb szerintem, mint a “bòti” nudli.
    Nekem van egy baràzdàs kis, direkt erre a cèlre valò fadeszkàm, azon vègiggòrgetm ès szèp csìkos lesz.De villàval is lehet.

  2. Mi akármilyen tésztát kezdünk el készíteni, a végén mindig sajtos-tejfölös tészta lesz pirított bacon-nel, s fogyókúrás napokon még egy kis juhtúró is kerül rá 🙂

  3. Az anyukam is maga csinalja a gnocchit, es biztos finomabb, mint a bolti.
    Ami a magyar sajtos-tejfolos valtozatot illeti, nekem is izlik, csak itt nincs rendes tejfol – epp tegnap keszitettem rakott kelkaposztat – joghurttal a tetejen 😦

  4. sziasztok. en a paromnak akarok csinalni 4 sajtos tesztat az evfordulonkra, es az erdekelne hogy mien sajtokat hasznalhatok, hogy tokeletes izkombinaciot kapjak. kerlek segitsetek.
    varom a valaszokat a baratinorbert01@gmail.com email cimre. nagyon szepen koszonom elore is. tovabbi szep napot.

    1. Szia, elmeletileg ezt a negy sajtot hasznaljak: fontina, emmenthal, gorgonzola, grana (parmezan). Nem tudom, hogy mindet megtalalod-e Mo-on is.. Sok udv

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s