Ügyintézés

Az olasz adminisztràciòròl…

Màr szinte nyugvòpontra jutottak az adminisztratìv hànyattatàsaim, illetve “csak” àt kell kèrnem a residenzàt az ùj lakàsunkba ès lejàrt a carta sanitàriam is, de mondjuk, hogy elmèletileg azt màr nem kell bizonygatnom, hogy jogosan vagyok itt. (Bàr nem kiabàlnàm el, mert a residenza àtìràsàhoz a neten fellelt informàciò szerint csak 6 valòszìnutlen dolgot kèrnek, mint pl. ricevuta di versamento dei contributi INPS – amit a munkaadò tesz meg, nem is èn, de most ezt hagyjuk is, majd elmesèlem, ha tùlleszek rajta.)

Tehàt màr majdnem azt hittem, hogy normalizàlòdik a helyzetem, erre levelet kuld a RAI. Na, vajon mièrt?? Hàt persze hogy fizetnem kellene a tèvèelofizetèst! Na de hogy az egyèbkènt tokèletesen lassù ès termèketlen, sajàt farkàba harapò adminisztratìv eljàràsok napi gyakorlatàban ezek a hivatalos letelepedèsem utàn 1 èvvel megtalàlnak, hogy fizessek. Azèrt az nem semmi…

A màsik kedvencem: a villanyszàmlàt a nevunkre irattuk az ùj lakàsban, ahogy kèrte a tulaj. 75 eurò (!) àtìràsi dìjjal meg is ùsztuk volna… Csakhogy! nem gondoltunk bele, ès a pàrom nevère kèrtuk az àtìràst. De o hivatalosan Bolognàban tartja a lakhelyèt (a residenzàt, csak domicilio-ja van itt), ami miatt az àramdìj 30%-al magasabb lenne neki, mint nekem, akinek a  residenziàja is elobb vagy utòbb itt lesz (ez csak az adminisztraciòs istenektol fugg ugye). Tehàt most ìrathatjuk àt az èn nevemre ùjabb 75 euròèrt. Jò. mi???

8 című bejegyzés “Az olasz adminisztràciòròl…” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Tevedtem, 85 euro volt az atiras a paromnak (telefonon intezve). Azota atirattuk az en nevemre, az viszont szemelyes ugyintezessel 80 euro volt. Hogy mi a feneert???

 2. Na még 1 (kicsit hülye) kérdés mára:
  Mennyi 1 m3 gáz és 1kW áram MÁSODIK LAKÁSBAN? Mi albérletben vagyunk, és az ingatlanosnak fizetjük ezt, hogy ne legyen kavar a bollettákkal, de azért nem kéne, hogy átverjen… Amúgy ez tartományonként változik gondolom, csak úgy hirtelen összehasonlításnak kíváncsi vagyok. (majd kinyomozom az ittenit is előbb-utóbb…)

  1. A szolgaltatasoknak atlagosan 30%-al tobb az ara, ha nem vagy residente. De szerintem menj fel a honlapjukra (villany, gaz stb) es nezd meg, hogy eppen a ti regiotokban hogyan arazzak…

 3. Hello! Ok, köszi, hát azért ez bonyibb, mint gondoltam, mert szabad piac van, és nincsenek fix árak… (?) na mindegy, asszem sajna nem ver át az ingatlanos hapi és tényleg ennyi…

 4. Vicces a RAI-os sztorid! A kozteve keze mindenhova eler! : ) Most, hogy itt Piemonteben az Olaszorszag-Új-Zéland focimeccs kellos kozepen megszakadt a RAI kozvetitese (technikai okokbol), amit nem is tudtak megjavitani a meccs vegeig, biztosan kevesebben fogjak fizetni az eves dijat! ; ))

 5. Nalunk is szep volt ez a RAI-os tortenet!!! Nekunk is megkuldtek az eves dij befizetesere a felszolitast. Mivel volt egy idoszak mikor TV sem volt a lakasban, igy ez ev januar 1-tol fizettuk be. Senki nem haborgott erte. 😀

 6. Szia!Minden háztartásnak kell,tv előfizetést fizetnije?Ha van tv-je ha nincsen akkor is?Mennyit kérnek,el előfizetés gyanánt?Bár én Budapesten csak Rait nézek ha tévézek,remélem azért hozzám nem kopognak be.:)

  1. Szia, elmeletileg, ha van teved, akkor fizetni is kell (ha nincs, akkor nem, de akkor az ellenorzestol sem kell felned). Az alap (azaz a Rai csatornakert) eves szinten kb 100 euro. Ha mindenfele kereskedelni csatornat is akarsz, akkor persze vannak a privat szolgaltatok (kb 20 euro / ho az alap)

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s