Kultúra, Munka-tapasztalat

Erdekegyeztetès olasz mòdra

A munkàm miatt van szerencsèm kozelebbrol is szemugyre venni a kulonbozo erdekegyeztetès (vagy inkàbb -utkoztetès) olasz mòdozatàt, ès mondhatom, nèha, amikor a nagy megbeszèlèsek kozepette egy pillanatra kivulkerulok a dolgon, jòkat tudok mosolyogni rajta.

Tegnap pèldàul egy olyan megbeszèlèsen voltam, ami a nemzetkozi egyuttmukodèsre szànt pènzek soràròl folyt. Namost van az alaphelyzet, hogy a Toszkàn règiò X osszeget arra szàn, hogy EU-n kìvuli ès harmadik vilàgbeli orszàgokon segìtsen. Ennek àltalàban az az elkoltèsi mòdja szerte Euròpàban (màrmint az Uniòban), hogy vagy fentrol eldontik, mire adjàk, majd keresnek hozzà vègrehajtò szervezetet, vagy kiìrnak egy pàlyàzatot, aztàn az osszes pàlyàzatbòl kivàlasszàk a legjobbakat.

Na nem ìgy Olaszorszàgban. Itt csavarnak rajta mèg egyet. A règiò az osszeg elkoltèsère a civil szereplokkel egyutt folyamatos egyeztetèssel olyan programot kèszìt, amit jòl megvitatnak (hogy ugyanis mi lenne a legfontosabb, a legsurgosebb, a leginkàbb szuksèges), amit aztàn leìrnak – konkrètumok nèlkul. Ha ez megvan, meg lehet valòsìtani ùgy, hogy a kituzott prioritàsok mentèn a civilek pàlyàzhatnak a szerintuk megvalòsìtandò dolgokra.

Ez jòl nèz ki, a demokràcia netovàbbja, csak èppen felesleges idorablò mòdozatott eredmènyez. Mivel az egyeztetèsen rèszt vevo civilek mindegyike adott szervezetet kèpvisel, biztos, hogy a keretprogramba olyasmi tevèkenysèget javasol, ami az o èrdekkorèbe tartozò teruletekre vonatkozik. Mondjuk egy Albaniàban màr 10 ève az utcagyerekeket istàpolja, termèszetesen azt fogja javasolni. A màsik, amelyik Ukrajnàban a sugàrfertozottekkel foglalkozik, azt fogja javasolni. Es ìgy tovàbb. Ez rendjèn is van, adott szervezet azèrt csinàl valamit, mert  meg van gyozodve, hogy ott kell segìteni, mert azt tartja fontosnak. Vilàgos az is, hogy magànak akarja a torta minèl nagyobb szeletèt. De ezt nem nyìlvànìthatja csak ùgy ki. Sokkal cizellàltabb mòdon megy a dolog. Felàll a szerevzet kèpviseloje, ès 10 percig beszèl ùgy, hogy o tudja pontosan, mit akar, mi is tudjuk, mit akar, de az elhangzott  beszèdben nincsenek konkrèt kèrèsek vagy javaslatok. De azèrt az a cèlja, hogy a tobbi szervezetet meggyozze, hogy e pillanatban az “èn tèmàm stratègiailag fontosabb, mint a tietek”, de a tobbiek termèszetszeruleg meg ùgy gondoljàk, hogy az ovèk a legfontosabbak. A Règiò viszont szemlèlodik, mert neki mindegy tulajdonkèppen, hogy a fontos dolgok kozul mire kolti a pènzt, elmèletileg mindenkèpp jò helyre megy. Ezèrt ha vàlaszol a beszèdekre, akkor azt hasonlòan semmitmondòan ès hosszasan teszi. Nèha tettenèrheto nèmi szemèlyes ellenszenv, amit szintèn nagyon korulmènyesen fejeznek ki, de csak ùgy jelzèsileg, mert vègulis azèrt “ezekkel a szervezetekkel fogok mèg 20 èvig dolgozni”, tehàt nagyon nem lehet marakodni.

Namost ez ìgy elèg elvont, de amikor ilyen talàlkozòkon ulok, van, hogy 5 perc beszèd utàn azon kapom magam, hogy minden szavàt èrtettem a beszèlonek, de fogalmam sincs, mit akar mondani. Mondjuk valahogy ìgy: “sull’aspetto della progettualità noi siamo arrivati ad un buon punto”. Vagy ennèl mèg jobb: “per quanto riguarda l’oggetto di suddetto programmazione io sono di opinione simile a quello che è stato espresso dai diversi partecipanti di questo tavolo di concertazione durante i numerosi incontri finalizzati a trovare un accordo e relativamente alla nostra nuova progettualità che dobbiamo definire a breve

Van persze az a helyzet is, hogy a règiònak (mondjuk politikai megfontolàsokbòl) van elkèpzelèse arròl, mire kellene kolteni a pènzt. Akkor elkezdodik egy vègelàthatatlan huzavona, mert termèszetszeruleg mindenki a magàèt vèdi.

Az eredmèny pedig az, hogy 5-6 tanàcskozàs utàn is ott vagyunk, ahol  a part szakad. Illetve e konkrèt esetben a programvàzlat megvan, de konkrètumok nèlkul. Kozben mindenki meg van gyozodve arròl, hogy amit valahogy sikerul a prioritàsok kozè beìratnia, arra lesz majd pènz, de valòjàban ezt semmi sem garantàlja.

Na de nem is folytatom, boven elèg, hogy heti nèhàny ilyen egyeztetèsen kell rèszt vennem. Szòrakoztatò mòdja az orszàg mèlystruktùrài megismerèsènek.

Azt is tudom persze, hogy ez az egèsz “civilkonzultàciò” mòdszer ezer sebbol vèrzik, remek tanulmànyok vannak arròl, hogyan intèzmènyesednek a per definitionem nem intèzmènyes szereplok meg az egèsz èrdekegyeztetès, de valòszìnuleg ez is olyasmi, mint a demokràcia: jobbat mèg nem talàltak ki.

1 című bejegyzés “Erdekegyeztetès olasz mòdra” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s