Azaz csicseriborsòs tèszta…
Az eredeti (puglia-i) recept szerint elkèszìtett csicseriborsòt èn magàban eszem inkàbb, de sokan nem àllnak itt meg, hanem tèsztàhoz keverik.
Tehàt: felvàgok apròra egy hagymàt, ès olìvaolajon megdinsztelem. Amikor màr jò puha, akkor beleteszem egy lecsepegtetett csicseriborsò-konzerv tartalmàt.
Akinek sok ideje van ès nem bìzik a konzervben, az megveheti a szàraz csicserit, ès egy èjszakai àztatàst kovetően felhasznàlhatja, termèszetesen jòval hosszabb főzèsi idő mellett.
Hozzàadok egy apròra vàgott paradicsomot (ezt lehet a dinsztelt hagymához is adni az elején, jobban elfő), rozmaringot, sòt, borsot. Ezt jòl összefőzöm.
En àltalàban ennèl a fàzisnàl megàllok, ès kenyèrrel eszem a csicserit. Aki tèsztaimàdò, az belefőzhet egy adag kisebbfajta tèsztàt (gyorsan fővő a jó), ès ezzel teljesértékű egytálételként tálalhatja.
Amiòta a csalàdom ismeri a csicserit, szàmos vàltozatàt kitalàltàk, pèldàul daràlt hùst is tesznek az ètelbe, ès azzal eszik a tèsztàt, netàn paprikàval is ìzesìtik , pörkölt mòdjàra…
Ugyanez a babbal is elkèszìthető (vagy negyeset baby és csicseri), de èn egy fokkal jobban kedvelem a csicseriborsòt, ami a règi magyar nèpdalokban szerepel ugyan, mègis eltűnt a magyar gasztronòmiàbòl az utòbbi èvtizedekben. Ma viszont ismèt èrdemes keresni, mert mostanàban meg lehet talàlni akàr szàraz, akàr konzerv formàjàban (pl spar-ban).
Ezt kiprobalom! amikor meglattam a boltban a csicseriborsot (es magamtol rajottem, hogy a ceci az valoszinu csicseriborso :D) egybol megvettem (otthon eletemben nem vettem es nem is lattam iylyet! :)) de azota nem tudok mit kezdeni vele! 🙂
probald ki, nekem nagyon bejon a csicseriborso-porkolt (hogy az italo-magyar fuzios konyha egy remeket emlitsem :))) de orolt paprika helyett paradicsomkockakkal fozom. Anyukam a paprikas valtozaot kesziti (o mar marad a magyar konyhanal :))) Ja, koncervben vetted, vagy aztatni kell???
Es erdekesseg: a puglia-i dialektusban ciceri a csicseriborso (hm olasz magyar rokonsag?? na, csak viccelek :))))
Ja, es meg valami eszembe jutott: az arab konyhaban sokszor talalni a csicseriborso-kremet (husokhoz, kenyerre, zodsegekhez). Ezt koppintva en megcsinalom a fentebb leirt csicseriborso-porkoltet es aztan osszeturmixolom. Ezt kenyerre (piadinara, piritosra, sos kekszre) kenem es eloetelnek is szoktam adni (me a munkaba hozni ebedre :))).
Már eszem is, köszi a tippet! 🙂 rozmaring híján kakukkfüvet tettem bele, így is jó! Majd kipróbálom a krémet is.
Ja, dehogy vettem szárazat, nekem teljesen megfelel a konzerv. És így az elkészítése 25 perc alatt van (nálam kb ennyi a max idő amit főzésre szánok :P)