Étel - ital

A toszkàn konyha jellegzetessègei – 1

Nemrèg magyar ismeroseink jàrtak errefelè ès kèrdezgettèk, mit èrdemes a vedèglokben keresni, mik a helyi specialitàsok. Csodàk csodàja eloszor nem is egy pasta ugrott be, hanem megannyi màs finom ètel.

Kezdjunk tehàt neki a toszkàn konyha bemutatàsànak, mondjuk a hùsokkal. Az errefelè legelterjedtebb marhahùssal.

Mindenekelott ugorjunk neki egy emberes bistecca fiorentina-nak. Ez az amerikaik T-bone-jànak felel meg nagyjàbòl, bàr a helyiek itt ùgy tartjàk, hogy kulonleges vàgàsi technikàval èrik el azt a valamit, amit aztàn (grillen vagy kemencèben) megsutve a bistecca fiornetinàt kapjuk. Nem lènyegtelen az sem, hogy egy ùn. chianina fajtàjù szarvasmarha (itt elterjedt fajta) adja a jò minosègu hùst.

Mivel legalàbb kètujjnyi magasnak kell lennie, 1kg aminimàlis sùlya, ìgy tehàt  nem egyemberes dolog (erre nem àrt odafigyelni az ètteremben). Ha jòl kèszìtik el, omlòs, porhanyòs, nem teljesen àtsult, de nagyon nagyon finom.

Ha nemtàn otthon kìsèrleteznènk vele, akkor nèhàny fontos tudnivalò:

  • SOSEM sòzzàk elore, csak fogyasztàsnàl
  • ne tegyuk hutobol kivève egybol a sutobe
  • amikor kèszen van, egy 5-10 percet hagyjuk àllni szeletelàs elott, ezzel lesz teljes a sutèsi ideje.

Ha valaki a sertèshùssal kezdenè, akkor a cinta senese fajtàjù sertèsbol vegyen, mert nagyon jò minosègu ès finom hùst kap. Gyakran eszem èn is bistecca-t, sertèsbol. Natùr (sò, bors ès olaj nèlkul) sutjuk meg egy teflonedènyben, ès pàr perc alatt porhanyòsra sul.

Ha nemcsak a szìnhùst ennènk, akkor kòstoljuk meg a lampredotto-t (egyfajta pacal, a harmadik gyomorbòl, ami àllìtòlag mèg finomabb),ez hagyomànyos utcai ètel, mozgò àrusoknàl is remek jòt lehet kapni vàrosszerte.

Igy nèz ki nyersen ès szendvicsben:)

Ha nem kimondottan pacalra vàgyunk, akkor ribollita-kòstolòt tartsunk, szintèn a mozgòàrusoknàl kaphatò, ebèdidoben. Ez egy paraszti ètel volt, ès a ribollita nèv onnan jon, hogy a heti hùsmaradèkokat pènteken ujbòl àtfoztek, sokfèle hozzàadott zoldsèggel (ri-bollita).

Van benne kelkàposzta, rèpa, hagyma, bab –  nèha mèg ennèl is tobb, nèha csak az, amit otthon talàltak. Mindenestre egy òràkon àt lassù tuzon kèszìtett ètelrol van szò, amit aztàn a tàl aljàra fektetett kenyèrszeletekre szednek (szigorùan sòtlan kenyèr, Toszkànàban vagyunk!).

Vègul ne felejsuk el ezek mellett a màjat, ami a crostini toscani fontos osszetevoje, de sokszor sertèshàlòba tekerve is sutik.

Advertisements

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s