Étel - ital, Firenze

Egy kis fagyilògia

Az olaszok 90%-a fogyasztja, akik èvente kb 2 milliàrd (csalàdonkènt 82!) euròt koltenek fagylaltra az Olaszorszàg-szerte talàlhatò 30 000 fagyizòban, vagy a 93 000, a fagyi mellett màst is àrusìtò helyeken (pl. bàr, ètterem, uzletek).

Hogy rogton egy helyi specialitàssal kezdjek, beszèljunk a  buontalenti-ròl. Egy 14. szàzadi firenzei èpìtèsz talàlta fel a tojàs-cukor-tej alapù (a vanìliàhoz nekem kìsèrtetisen hasonlò) fagylaltot.

Az olasz fagylalt-mesterek kèsobb is elkàpràztattàk a vilàgot: elèg a szicìliai Francesco Procopio-ra gondolni, aki szorbetjeivel elkàpràztatta a pàrizsiakat a Cafè Procope-ban, vagy a genovai Giovanni Bosio-ra, aki 1770-ben megnyitotta az elso fagyizòt Amerikàban.  A sok olasz fagylalttal kapcsolatos marketingfogàsròl, talàlmànyròl màr ne is beszèljunk: ki ne gondolna valami jòra a fagylaltos kocsi (az a kèzi, tologatòs), az uveges kirakat (kioszk), ès a franchise rendszerben àrult olasz fagyi làttàn?

Valamilyen fagylalt mindenkinek jut: a fogyòkùràzòknak a szorbetet ajànljàk, a koleszterinszintjuktol szenvedoknek a kàvès granitàt, ètvàgytalansàg ellen meg johet a csoki-vanìlia 🙂

Ha fagyi-korùtra èrkezunk Firenzèbe, ne hagyjuk ki a Bandiani-t (Viale dei Mille 20/R 50131), ami 1922 -ben ezen a nèven megalkotta a tejszìnìzu fagyit, aminek a receptjèt azòta sem tudtàk kiderìteni.

Aztàn a Grom-ot is làtogassuk meg, errol màr ìrtam, ès azòta is tartom, hogy a legjobbak egyike (van belole New York-ban ès Pàrizsban is).

De azèrt a maiano-i fagyizòròl se feledkezzunk meg…

Es addig is làtogassunk el a màjus 29-31 kozott a Firenze-szerte tartandò Firenze gelato festival-ra.

Advertisements

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s