Munkakeresès

Változtak az uniós munkanélküli-ellátás szabályai: kik igényelhetik?

A HVG-ben talàltam, èrdekes lehet màsoknak is.

Megváltoztak az európai uniós munkanélküli-ellátás szabályai, így május elseje óta azok a magyar állampolgárok, akik egy másik tagállamban végeztek munkát, ugyanolyan feltételek mellett jogosultak a munkaviszony megszűnése után ellátásért folyamodni az adott tagállamban, mint annak állampolgárai – hívja fel a figyelmet az Állami Foglalkoztatási Szolgálat a honlapján található tájékoztatóban.

Az Európai Bizottság tavaly fogadta el a szociális biztonsági rendszerek koordinációjáról szóló szabályhoz kapcsolódó végrehajtási rendeletet, így 2010. május elsejétől megváltoztak az uniós munkanélküli-ellátás szabályai is – mondta Lengyelné Varga Nóra, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal EU-integrációs kirendeltségének vezetője.

Azok a magyar állampolgárok, akik egy másik tagállamban végeztek munkát, ugyanolyan feltételek mellett jogosultak a munkaviszony megszűnése után ellátásért folyamodni az adott tagállamban, mint annak állampolgárai, feltéve, ha az volt az utolsó munkavégzés helye – mondta Lengyelné Varga Nóra. Ha valaki az utolsó munkavégzés helye szerinti tagállamban jogosult munkanélküli-ellátásra, akkor mindenképpen érdemes ott igényelnie azt – tette hozzá.

Minden országban más szabályok vonatkoznak a munkanélküli ellátásokra, a jogosultság általában attól függ, hogy a munkanélkülivé válást megelőzően mennyi időt töltött az illető munkaviszonyban, vagy mennyi volt az átalagkeresete. Azokban az uniós tagállamokban, amelyek még nem nyitották meg teljesen munkaerőpiacukat a magyar munkavállalók előtt – Németország és Ausztria -, előfordulhat, hogy – munkavállalási engedéllyel dolgozó munkavállalók esetén – nem igényelhető a munkanélküli ellátás. Speciális szabályok vonatkoznak a határmenti ingázókra, illetve a hazatérő munkavállalókra. Határmenti ingázónak számít az, aki munkáját nem a lakóhelye szerinti országban végzi, hanem másik tagállamban, de hetente legalább egyszer hazautazik. Az ingázó az ellátását csak a lakóhelye szerinti államban tudja igénybe venni.

Hazatérő munkavállaló az, aki másik tagállamban dolgozott és élt, de miután munkaviszonya megszűnt, nem kíván ott maradni, ahol dolgozott, hanem inkább hazatér, és Magyarország lesz újból a lakóhelye. Ebben az esetben választhat, hogy az ellátását attól az országtól szeretné igényelni, ahol addig a foglalkoztatása volt, vagy Magyarországtól.”

Reklámok

9 című bejegyzés “Változtak az uniós munkanélküli-ellátás szabályai: kik igényelhetik?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. csak ezt találtam a munkanélküli-keresőszóra, szóval itt teszem fel a kérdést

  – miért járhat mind a kétfajta munkanélkülisegély egyszerre??

  én eddig úgy tudtam, hogy vagy: requisiti ridotti; vagy ordinaria

  1. en ugy ertelmezem, hogy nem egyszerr jar: L’indennità di disoccupazione ordinaria non agricola con requisiti ridotti spetta ai lavoratori che non hanno diritto alla disoccupazione ordinaria, ma che possono far valere uno o più periodi di lavoro subordinato per almeno 78 giorni nell’anno solare, oltre ad un contributo utile versato prima del biennio precedente la domanda. Ha neked egyszerre adjak, az valaki benasagan mulik… Mint ahogy egy netes ismerosom ugy kapott ingyen bolcsodet Toszkanaban (!!!!!!!!!! igen, csodalkozzatok, nekunk meg a fizetos sem jar), hogy eddig kulfoldon eltek es ezt nem tudja a rendszer kezelni, tehat 0 euros tavalyi bevetellel szamolt. Namost orulok neki, hogy neki sikerult, de oszinten szolva mi itt szivunk, es nekunk meg semmi sem jar…

   1. de itt nincs arról szó, hogy mi van akkor ha jár az “ordinaria”, hogy akkor milyen kitételei vannak annak, hogy jár-e mellé a requisiti ridotti is vagy sem…

    ha jól tudom kell lennie 52 hét munkával töltött hétnek az igényléstől számított 2 évre visszamenőleg. ha ez nincs meg, akkor nem jár az ordinaria..

    és ma amikor bent voltam az UIL-ben, azt mondta a srác, hogy : ehh sí, hai diritto a tutte e due, e mi ha fatto compilare due fascicoli… boh

   2. L’indennità di disoccupazione ordinaria non agricola con requisiti ridotti – nekem ez azt jelenti, hogy vagy vagy. De mint tudjuk, nem vagzok olasz ugyintezo. (Raadasul, nem tudom milyen szersodesed volt, de ha jol emlekszem, akkor turizmusban dolgoztal: ott meg neha a szezonalis alkalmazottakra ervenyes szabalyozast v eszik figyelembe, es az bokezu. Es meg: attol, hogy kitoltetett tobb papirt is, nem biztos, hoyg lesz mindegyikbol valami. Sztem nem tudta, mi legyen, es a biztonsag kedveert kitoltette mindet.

 2. egy kicsit utánaolvastam a neten, és bár sehol sem találtam egyértelmű választ, elvileg: míg a r.ridotti az előzőévben nem munkával töltött napokra irányul (tehát múltbeli), addig az ordinaria azokra a napokra/hónapokra vonatkozik, ami az igénylés dátuma után jön (tehát a jövőbeli munkanélkülinek fizet addig amíg…)

  és igen, valóban tudjuk, hogy nem vagy olasz ügyintéző, ezért a kommentek nem azért érkeznek, hogy hivatalos választ kapjunk egy adott témában, hanem mert hátha valakinek van már vmi tapasztalata ill. érintett lehet a témában…

  a pasas amúgy azt mondta, mindkettő jár, kitöltöttük mind a két adatlapot, és hozzátette, hogy az ordinaria késve fog érkezni, mert nem adtam be az igénylésem a szerződés lejárta után 7 napon belül, míg a r.ridotti eleve januárban lesz elbírálva, úgyogy abból csak majd március felé lesz vmi – de ők egyértelműen látják a szgépen, hogy ki mire jogosult és mire nem. legalábbis én tavaly kaptam is egy nyomtatott példányt az eddigi összes munkahelyemről alkotott táblázatról… volt ott ledolgozott hetek számától a “redditi”-ig minden.

  Mo-on volt már valaki munkanélkülin? milyen, hogy megy ott? – mármint nekem ez új, hogy van egyáltalán 2 féle cucc

  1. Ecco!!
   Ho trovato qsto!

   “Infine, per chiarire meglio le possibili fattispecie concrete, occorre distinguere: il lavoratore che presenta la domanda per l’indennità con requisiti normali entro il termine, otterrà la prestazione richiesta, naturalmente con la decorrenza determinata dalla data di presentazione della domanda; quindi, nell’istruttoria della pratica, un periodo può essere considerato non indennizzabile, restando tale anche se successivamente viene chiesta l’indennità con requisiti ridotti; il lavoratore che, invece, presenta la suddetta domanda oltre il termine decade dal diritto di ottenere l’indennità con requisiti normali, ma, visto che le modalità di presentazione sono diverse rispetto a quanto previsto per l’indennità con requisiti ridotti, ciò non fa perdere anche l’eventuale diritto ad ottenere quest’ultima indennità.

   È possibile percepire nello stesso anno entrambe le disoccupazioni?
   Le due disoccupazioni non sono incompatibili, eccetto quando l’ordinaria con requisiti normali, richiesta l’anno precedente, ha già coperto tutti i periodi di disoccupazione dell’anno di riferimento, o nello stesso anno solare è stata erogata per un numero di giorni pari o superiori a 180.
   In tutti gli altri casi si ha diritto all’una e all’altra.”

   INPS messaggio 16 ottobre 2003 n. 895
   Indennità di disoccupazione con requisiti normali e ridotti: regime generale di non cumulabilità delle prestazioni e specifiche deroghe.

  2. Az ugyintezos mondat vicc volt (sajnos irasbannem mindig jon at :))) Illetve inkabb amolyan ironikus reagalas arra, hogy mennyire kovethetoek ebben az orszagban a szabalyok, jogok, ugyintezes… 🙂
   Egyebkent ugyes vagy, ha talaltal vonatkozo leirast, arra lehet tamaszkodni.
   Mo-n az elmult evekben nagyon megvaltozott az ugyintezes rendszere, tehat nem tudok naprakesz infokkal szolgalni.

 3. Valaki volt már munkanélkülin Süd-Tirolban?Csak mert én már több mint 3 hónapja regisztráltattam magam a munkaügyi központban, de sajnos mindezidáig nem kaptam semmit.Mikorra várható a kiutalása körülbelül?7éve dolgozok kint,mégsem tudom ez hogy működik,mert sehol nemtalálok ezzel a témával kapcsolatban semmit.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s