Mindennapok

A valódi Olaszországról – 3

Az előzőekben már olvashattatok a munkaerőpiaci helyzetről, meg a gyerekvállalás nehézsègeiről, ami aztán sokban magyaràzza a mai bejegyzésem témáját is.

A bevándorlók, és főleg a keletről ideérkező badante-k, colf-ok helyzetéről írok ma.

Az olasz évtizedekig (sőt, évszázadokig) kivándorló nemzet volt, gondoljunk csak Little Italy-ra, vagy ahogy svájci barátnőm gyerekkorából emlékszik: a fél osztálya olasz volt (Németországban, Franciaországban – eltérő mértékben ugyan, de hasonlóan. Erről is írok majd egyszer…) Ha manapság délen (nekem pugliai tapasztalatom van) beszélgetésbe elegyedik az ember, nincs olyan család, akinek nem lenne valahol külföldön rokona, vagy maga meg nem próbálta volna a németországi munkavállalást. Ehhez képest amióta beütött a jólét (mondjuk a hatvanas évektől, de különösen a 90-es években), valahogy egyre kevésbè akaródzik elmenniuk innen, ami rendben is van, miért kellene kivándorolniuk. Mostanában inkább csak azok a diplomás fiatalok indulnak neki, akiknek itt semmi esélyük normális munkát találni és még nyelveket is beszélnek (elég ritka).

De nem is ez a bejegyzés témája, hanem az, hogy a hiányzó jóléti szolgáltatások (bölcsőde, idősgondozàs), az idősödő társadalom, valamint a munkaerőpiacon jelenlévő nők (kb. 47 %-os az arányuk, de a nagy részük főleg északon dolgozik, délen még dívik a htb életmód) helyzete azt eredményezi, hogy nagy szükség  van baby sitterekre, háztartási segítségre, idősek mellett dolgozó badante-kra.

Persze a családok jövedelme nem olyan magas (de ha magas is, valahogy ebben a szektorban mindenhol él és virul a feketemunka), leginkább havi szinten párszáz euróért, netán egy szobát (ellátást) biztosítva fogadnak segìtsèget.

Sok kelet-euròpai nő van (romàn, ukràn, bolgàr), de làthatò mèrtèkben vannak jelen dèl-ameriakaiak, fülöp-szigetekiek is.

Mivel a munkàm miatt èrintőlegesen foglalkozom az ilyen badante-k problèmàival is, hihetetlen dolgok derülnek ki. Szinte pàrhuzamos vilàgokban èlünk Olaszorszàgban (mint sok màs nyugati orszàgban is). Akiket személyesen is ismerek, nagyrèszt 20-35 közötti nők (romàn, ukràn), sokszor diplomàval, akik havi 300-400 euròèrt, meg egy szobàèrt gürcölnek teljesen kiszolgàltatott  helyzetben (nem ritka az erőszak, a lelki terror a munkaadòk rèszèről, akik persze tehetik, a feketèn itt tartòzkodò segìtsèg sosem tesz panaszt semmilyen fòrumon).

Ha jòl alakul a dolog, akkor a segìtő ha elvègezte munkàjàt, vàllalhat màs helyen is takarìtàst, gyerekvigyàzàst. Ezzel a reggel 7-este 9-ig tartò munkàval nagyjàbòl 1000 euròt is osszeszedhet, amit aztàn szigorùan hazaküld / hazavisz.

Mert ez àm a dolog màsik ràkfenèje, ezek a nők olyan tàrsadalmakbòl jönnek, ahol gyakran az egèsz csalàd (fèrjet is ideèrtve) tengeti èletèt otthon, ès vàrja a hazaküldött pènzt. Gyakran gyerekeket is maguk mögött hagynak (mondjuk nagyszülőknèl), amivel vègkèpp odaköti őket a csalàd. Ők pedig èjt nappallà tève dolgoznak a vàltozàs legcsekèlyebb remènye nèlkül, amìg bìrjàk.

Az èn ismerőseim között van egy 30 éves román làny, aki 8 ève itt èl, így gürcölve, közben 11 ève hàzas, a fèrje vagy otthon vàrja a pènzt, de volt idő, hogy megpròbàlt itt dolgozni, csak sajnos közben verte a felesègèt, aki mindezzel dacolva tavaly gyereket is szült, ùgy, hogy 7 hònapos terhesen hazament, megszülte a gyerekèt, majd visszajött pènzt keresni – most mèg többet is, mert a gyereket Romàniàban gondozò (max 50 èves, nem dolgozò) anyja persze vàrja az ellàtàst.

Közben pedig – bàr 8 ève itt èl, fogalma nincs a lehetősègeiről – hogy pl. kellene hivatalos àllàs, amivel lakcìmet szerezhetne, netàn elvègezhetne egy ingyen tanfolyamot, amivel talàn lesz egyszer àllàsa is – lèvèn az egèszsègügyben jók a kilátásai, ott szinte màr nem is dolgozik olasz. Ha nem fizettèk ki, nem tudott ellenük fellèpni, mert attòl rettegett, hogy kidobjàk az orszàgbòl. Es ha lehet, inkàbb nem is eszik naponta 3x, mert azt a pènzt is hazaküldheti.

A màsik nő 35 èves, a fèrje utàn jött ki ùgy 10 ève, ugyanaz a sztori, a fèrje verte, pedig volt idő, hogy csak neki volt munkàja, de ő vègre, 15 èvnyi hàzassàg utàn elmenekült a pasitòl, ès a sajàt alkalmi munkàjàbòl tartja el magàt ès a lànyàt. Ez pèldàul valahol sikertörtènet, legalàbb mèg van esèlye, hogy egy ùj ès normàlis èletet èpìtsen fel magànak Olaszorszàgban.

Ami igazàn rèmisztő, az az, hogy generàciòk nőnek fel valahol Romàniàban ès Ukrajnàban anya nèlkul. Az anya a sajàt neveltetèse foglya, nem kèpes nemet mondani az otthoni èlősködő rokonoknak, az agresszìv fèrjnek, egyàltalàn a tàrsadalmi szokàsoknak, miközben itt egy màsik vilàgban mozog, anèlkul, hogy igazàn benne èlne.

Az olaszok rèszèrol az a szörnyű, hogy keveset beszèlnek erről, hasznàljàk ezeket az embereket, mert persze szüksègük van ràjuk, sajnàlkoznak a helyzetükön, de azèrt pl. bejelenteni őket, azt màr inkàbb nem…

A legundorìtòbb az volt ebben a tèmàban, amikor egy ONG azt a projektet talàlta javasolni, hogy “segìtsük Ukrajnàban – az anyjuk Olaszorszàgba tàvozàsa miatt otthonba adott gyerekek èrdekèben – az otthonokat”. Asszem ehhez nincs jò komment…

4 című bejegyzés “A valódi Olaszországról – 3” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Gondolom, bejelentve a családok nem tudnák megengedni maguknak, hogy gondozót fogadjanak.
    Pár éve egy osztrák politikus bukott le, aki egy feketén alkalmazott szlovák nővel gondoztatta anyósát.
    Amúgy ugyanez van Tajvanon, csak ott vietnamiak, indonézek és filipinák a dolgozók. Hozzatok össze egy projektet az öcsémmel 🙂

    De a megoldás valóban az lenne, hogy elég bölcsödét és normális gondozó otthonokat kellene megszervezni…

  2. Hat ez az, amig nincs rendes es hivatalos alternativa (elerheto bolcsode, idosotthon), meg amig a fizetesek vasarloerteke alacsony, persze hogy nem fog valtozni a helyzet. Ez viszont, akarhogy is nezzuk, az allam dolga lenne lerendezni, barmit is gondoljunk arrol, mi a szerepe ugy altalaban. Ahogy az iskolakat, ovodakat fenntartjak kerdes nelkul, a bolcsodeket is kellene.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s