Mindennapok

A valódi Olaszországról – 4

“Miért nem dolgozol?” – ezt kérdezték nőktől, akiknek több, mint fele Olaszországban egyáltalán nem dolgozik (már a háztartáson kívül). Ezzel Európában a sereghajtók közt vannak, szinte minden országban arányaiban több nő dolgozik, mint itt.

A felmérés 2007-es adatokkal dolgozik, de sajnos a helyzet azóta egyáltalán nem javult, sőt – a válságnak köszönhetően – inkább romlott.

25 és 45 közötti nőket kérdeztek, akik leginkább a családdal és a hiányzó szolgáltatásokkal indokolták “hátébéségüket”.

Mert gyakorlatilag egyedül intéznek minden a háztartással kapcsolatos feladatot, és mert gyerekre kell vigyázni, vagy beteg és magáról gondoskodni képtelen hozzátartozóról kell gondoskodni. Nincsenek bölcsődék, és általában segíteni tudó családtagok sem a közelben (gyakorlatilag az a nyerő, akinek van nagymama a közelben, mert az állam a mai napig normálisnak tartja, hogy családilag oldják meg ezt a problémát). Nincs kultúrája a családbarát munkahelynek (igen, én magam is reggel 9-től este 7-ig dolgozom, időnként még tovább is).

És ne tagadjuk, a tanulmány szerint is dúl a hagyományos szemlélet, amit a legtöbben  a saját családjukból hoznak (általában a saját anyukájuk is htb), és szerintük jól is van ez így.

Nagyjából ezeket a magyarázatokat adták a megkérdezettek, amivel ugye ismét összefoglaltuk, mennyire le van maradva Olaszország sok más “nyugati” országhoz képest a család és a munka modernebb felfogásában.

Nagyon számít ám, hogy hol lakik a megkérdezett (délen jóval nagyobb eséllyel marad otthon, ott kevésbé éri meg doglozni), és az is, milyen iskolai végzettsége van (minél magasabb, annál valószínűbb, hogy dolgozik).

Persze a hagyományosabb szemléletű olvasók ezt normálisnak is tarthatják, csak azt nem tudom, hogy a htb-knek annak idején majd miből lesz nyugdíjuk (most is hány megözvegyült mamma él 400-500 euróból…), vagy ha a férjnek problémái akadnak, vajon hogy fogják majd átvészelni? Nem beszélve egy válásról (amire itt is a házaspárok 50%-nak esélye van).  De még ha a negatív forgatókönyveket el is kerüljük, akkor is felteszem, hogy sok otthon maradni kényszerült nőnek lenne kedve és tudása a háztartási munkáknál érdekfeszítőbb dolgokhoz is. Főleg, ha már a gyerekek is nagyobbak.   De valójában ezekkel a problémákkal senki sem foglalkozik a politikai mainstream-ben. Néha elhangoznak szlogenízű beszédek és nyilatkozatok, de komolyan nincs napirenden a probléma.

“A valódi Olaszországról” sorozat legutóbbi bejegyzése itt.

5 című bejegyzés “A valódi Olaszországról – 4” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. …..igen, leginkàbb ez a baj,hogy nincs napirenden a tèma,mint megoldandò vagy àtgondolandò,-milliòkat èrinto-problèma .

  2. Egyszer volt egy a világ dolgozó gyerekeit bemutató sorozat, félelmetes volt, és abban volt szó arról, hogy a brazil utcagyerekek szexuális szolgáltatásaiért évente hánymillió olasz családapa utazik Dél-Amerikába.
    Egyszerűen nem is értettem, hogy egy ilyen bigott katolikus ország hogy termel ki ilyen érzelemvilágú és igényszintű férfiakat.
    És hogy miből van pénzük évente milliószám ezért az iszonyatért méregdrága repjegyekre.
    Hát a nők nyugdíján spórolják meg, igen Innen már ez is jobban látszik…

    1. Igen, nagyon divik a prostitucio errefele (bar nem tudom, nem ugy tunik, hogy pl. Nemeto-ban kevesbe lenne jelen). De: ez mar reges reg nem bigott katolikus orszag. Legfeljebb a kulsosegekben, de egyebkent nem…

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s