Zöld szemmel

Gyűjtőhelyeket a régiségek reciklálásának! Anti-lomi tervek

A www.168ora.hu-n talàltam:

“Nem csupán magyar jelenség, hogy az emberek, hivatalosan meghirdetett vagy spontán lomtalanítás címén megszabadulnak felesleges, de még használható tárgyaiktól. Olaszországban is így van ez, és e tárgyak szorgalmas begyűjtői ott is elsősorban cigányok. Most terv született a megunt régiségek „reciklálásáról”.

Hivatalos adatok szerint Itáliában naponta 90 ezer tárgy kerül így az utcára, és a „lomi-üzlet” évente több száz millió eurót hoz művelőinek. Ennek a haszonélvezője az a mintegy 30 ezer roma, akiknek többsége EU-n kívüli bevándorló. Ha minden „guberált” tárgyat 1 euró értékűnek veszünk, akkor egy „lomis” családnak e tevékenység évi 8.000 eurót is hozhat.

A szemétbe dobott tárgyak 30-40 százaléka valóban újrafelhasználható: játékok, edények, elektromos berendezések, költözésekkor elhagyott tárgyak, még ruhák is. Ezért az Occhio del Riciclone azt indítványozta, hogy hozzanak létre az újrafelhasználáson alapuló ökológiai szigeteket, ahová operátorok békés hadserege gyűjtené be a felhasználható tárgyakat és őket bíznák meg az újraeladásokkal is. Ilyenre van már példa Franciaországban és Nagy-Britanniában is. E szigeteken ellenőriznék, fertőtlenítenék a tárgyakat raktározásuk és eladásuk előtt.

A kezdeményezés máris sikeresnek mondható, hiszen országos szinten legalább 3 ezren jelentkeztek, főleg a roma közösségekből, hogy a jövőben a reciklálás operátoraiként kívánják biztosítani legális megélhetésüket. Az ötlet tehát nemcsak gazdasági és környezetvédelmi, hanem a marginalizált rétegek társadalmi integráció szempontjából is hasznos lehet.

A használt cikkek reciklálásával foglalkozó szervezet, az Occhio alla Reciclone (szójáték a „ciklon szeme” kifejezéssel), amely június közepén országos hálózatot hozott létre (Rete degli Operatori Nazionali dell’Usato), a hagyományos ócskapiacok, utcai árusok ellenőrzésére, több éves interjúsorozatával kimutatta, hogy csak a 45 ezer római kukából és szemétlerakóból egyenként naponta minimum 2 használható tárgyat bányásznak ki.”

Reklámok

2 című bejegyzés “Gyűjtőhelyeket a régiségek reciklálásának! Anti-lomi tervek” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s