Mindennapok

A valódi Olaszországról – 6

Kétmillió elveszett fiatal. Mármint a “nem dolgozó, nem tanuló” (Not in employment, education or training) fiatalokról van szó, amelyből a lakosság számához képest a legtöbb Olaszországban van. Általában 15 és 29 év közötti fiúkról van szó, akikre a hosszútávú társadalmi kirekesztődés veszélye is leselkedik (mert ugye ha nem kezd el építkezni ebben a korban, frusztrált lesz, egyre nehezebben áll neki munkát keresni, egyre lemondóbban áll a saját életéhez abban a korban, amikor éppen felnőtt életét kellene megalapoznia).

Tegyük hozzá az öregedő társadalmat (Európában a legöregebb), az Eu-ban legalacsonyabb gyerekszámot (ki fog majd annak idején a nyugdíjakra keresni??), hát mit mondjak, jól kinézünk.

Itt a legutóbbi bejegyzés a sorozatban.

Ha kedved van a tanulmányt olvasni, íme: sintesi_italia2009

Reklámok

6 című bejegyzés “A valódi Olaszországról – 6” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Igen, egyre tobb fiatal kerul ebbe az elkeserito szituacioba es ez szorosan osszefugg az elozo bejegyzeseddel melyben a munkaszerzodesek dramai helyzeterol irtal. Nagyon nehez manapsag rendes, jol megfizetett es komoly allashoz jutni es a tobbi ‘nyugati’ orszaghoz kepest Olaszo. ketsegbeejtoen le van maradva. Persze azert szerintem a nehez gazdasagi es munkapiaci feltetelek meg nem indokoljak 100%-ban ezt a rengeteg ‘elveszett’ fiatalt. Ennek a generacionak egy resze elkenyelmesedett es elhetetlen fiatalokbol all, akik igazabol nem is akarjak probara tenni sajat magukat es helyt allni, inkabb a szuloi haz bekes melegebe feszkelik be magukat. Ahelyett, hogy mondjuk pl. egy masik varosban, megyeben vagy kulfoldon szereznenek tapasztalatot. Egyik baratnom egyszeruen ugy fogalmaz hogy “Non hanno voglia di sbattersi”, hat van ebben is valami.

    1. Ezzel ezer szazalekosan egyetertek… nekem is van egy olyan benyomasom, hogy kevesbe hajlandoak aldozatokat hozni, foleg, ha van hol lakni es ehen sem fognak halni (szulok). Dehat tudjuk, hogy a jolet elkenyelmesit….

  2. Én ismerek 1-2-ot a ketmilliobol. Ok speciel feketen dolgoznak, es a fizetesuk nagy resze a csaladjuk tartozasanak fizetesere megy el…

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s