Étel - ital

Rizsfánk – fritelle di riso

a mai napom úgy kezdődött, mint egy rémálom…. van ez így néha, projektleadási határidőknél meg szinte mindig. Ma délután egykor egy projektemnek a Toszkán Régió asztalán (na jó átvitten persze) kellett lennie, ha törik, ha szakad (szakadt egy kicsit, lévén még szombaton este 8-kor is azt írtuk). Ezért aztán nekiindultam kocsival a megadott címnek. Hozzátartozik, hogy ha lehet, hétköznap nem megyek kocsival a belvárosba, ha sietek, akkor meg főleg nem megyek ismeretlen helyre, mert ismeretlen helyen egyirányú utcákban ép elmét megőrizni, hát nehéz ügy.

Csakhogy, mire mindenki aláírta az űrlapot, minden adatot összeszedtem, 11h35 volt. Naszóval gugli map beható tanulmányozása után (amikor is próbáltam memorizálni, melyik utca merre egyirányú azon a környéken – a szemét gugli csak a leírást volt hajlandó kinyomtatni, magát a térképet nem…) elindultam. A gugli 13 percet írt normál menetidőnek, de mivel ő nem tud a dugókról, nekem eltartott vagy 20 percig is. Csakhogy! a gugli végkép nem számol a parkolási nehézségekkel – ezért aztán újabb 30 percet parkolóhely keresésével töltöttem  (és igen, elvégeztem minden kötelező gyakorlatot a témában – megpróbáltam olyan lyukba beállni, ahova előre láttam, hogy nem férek be, de kétségbeesésemben “hátha – egy ügyes manőverrel” felkiáltással mégis kipróbáltam, kedves autóstársaim nagy dudálásának közepette… stb stb).

Aztán végre   jó messze a céltól – találtam egy helyet (éppen azután, hogy megállapítottam, ellenőrök járják a terepet) így aztán hatalmas fékezéssel – és kezemet bocsánatkérőn lengetve a mögöttem levő felé – beálltam. (Na így kap minden más értelmet -amíg nem próbálod, azt hiszed, minden autós bunkó, pedig csak reménytelen…)

Persze csak 5 eurósom volt, a gép meg nem ad vissza. Leszólítom az egyetlen járókelőt, egy kismamát, akinél persze nincs pénz, meg semmi. De javasolja, hogy két utcával lejjebb van egy pékség. Ok, rohanok, berontok, és eldöntöm, hogy ha már váltani kell, megkóstolom a fritelle di risot.

Megvesz, visszarohan.

A kocsihoz legközelebbi parkolóautomata nem működik, rohanok a másikhoz, majd a jeggyel a kocsihoz, majd onnan a régióba – ahol végre, és még épp időben leadom a cuccot.

Megnyugodva visszetérek a kocsihoz, és itt jött a jutalom:  megkóstolom a fritelle-t.

Hmmm

Nagyon finom.

Szóval íme a recept – remélem nektek rohanás nélkül:

Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók (6 főre): 50 dkg rizs, 1 liter tej, 1 citrom reszelt héja, egy darab fahéj, 2 kispohár rum, 3 tojás, 4 kanál cukor, 3 kanál liszt, egy kis sütőpor, kis só.
Elkészítés: gyakorlatilag tejberizst készítünk, a tejbe beleszórjuk a citromhéjat meg a fahéjat, kis sót és mikor már meleg, a rizst is. Félpuhára főzzük (folyamatos keverés mellett),  majd, kihűtjük.

Aztán hozzáadjuk a rumot, a tojássárgákat, a cukrot, lisztet és a sütőport, és végül a felvert tojásfehérjéket. Kicsit hagyjuk pihenni, majd forró olajban kis gömböket süssünk belőle, míg szép aranysárga nem lesz.

2 című bejegyzés “Rizsfánk – fritelle di riso” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Ezek a jelenetek nagyon ismerősek… 🙂 És most, hogy Svédországból járok vissza Olaszországba, még nagyobb a kontraszt! 🙂 Ebből látszik, hogy az ember bármit képes megszokni…

  2. Ha már térkép és útvonal tervezés: http://www.viamichelin.com
    Klassz a recept és örülök hogy sikerült leadnod a projektet, remélem meg is fog valósulni 🙂

    Közlekedés témában nekem az volt a kedvencem, amikor Bp-en ültem a dugóban, gps 5 percre írta a célt, s én még 45 perc múlva sem tudtam megtippelni mikor érek oda 🙂

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s