Étel - ital

Sformato di patate

minthogy legutóbb valaki, aki a származásom felől érdeklődött, megtudván, hogy magyar vagyok, azt találta mondani: hogy akkor “sok krumplit eszel” (és tényleg), íme egy krumpli-recept. Nekem egyik kedvencem (a parmigiana di melanzane-vel együtt, amiről legközelebb írok majd).

Tehát, veszek négy nagy krumplit (kb. 1 kg), amit megtisztítva, feldarabolva  sós vízben megfőzök.

Ha megvan, megtöröm, és kb. 3 dl tejjel és egy diónyi vajjal kikeverem (pürévé).

Ebbe jöhet felszeletelt és kis kockákra vágott főtt sonka (netán mortadella), mozzarella, vagy aki pikánsan szereti, annak csípős kolbász. Mindenből  10- 10 dkg, vagy amennyi akad otthon, nagyon kreatív a recept….

Majd adjunk hozzá 2-3 felvert tojást,  egy nagy marék reszelt grana-t vagy parmezánt, némi borsot és ha kell, akkor még sót (kóstolni kötelező) és máris mehet egy kikent tepsiben a 180 fokos sütőbe úgy 30-40 percre (vagy amíg színt nem kap). A párom családjában egy tojássárgát kikevernek egy további marék parmezánnal és azt teszik a tetejére, így garantált a szép és ropogós felszín.

Reklámok

6 thoughts on “Sformato di patate”

  1. 🙂
    Ezt nehéz lenne nem eltalálni.

    Van a krumplis v. rizses v. tésztás nemzet. Nagyon más variáció nincs 🙂

  2. Ha már konyha.. kérdezem tőled, és mindenkitől aki esetleg olvasná.. Ti találtatok már olyan túrót ami hasonlít a magyarhoz? Nem az a krémesebb.. hanem olyan darabos féle, mint a jó kis zacskós Okéé!! se nem sós, se nem édes 🙂
    És ha igen, melyik az? (megpusztulok egy túrós rétesért)

    és találtatok ti már mák-diódarálót? és karalábét? ezt egyszer láttam egy receptben, de még soha egyik zöldségesnél sem.

    1. Szia, gyere csak kommentelni is 🙂
      Turo nincs se egen, se foldon… en otthonrol hozom es lefagyasztom. Azutan mar muszaj valahogy megsutni, megfozni, de izre jo meg mindig. A rakoczi turosomert mindenki odavan :))
      Daralo: meg kell daralni kavedaraloval 🙂 a makor cukorral keverve tudod daralni.
      Karalabe es feherrepa szinten eselytelen…

      1. na ettől féltem 😦

        anya most küldött egy csomagot darált mákkal és dióval, nemsokára jön a disznóvágós csomag is, már alig várom..
        de nagyon nehéz azzal megbarátkoznia az alföldi belemnek, hogy nincsenek még alapanyagjaim sem ahhoz, hogy összeüssek pl egy túrós csuszát…
        még a tésztáját csak megcsinálja az ember lánya valahogy.. nade
        -füstölt szalonna?
        – túró?
        – tejföl?
        Hát hogy maradjon így talpon egy “hetyke magyar lány”?

      2. tejfol szokott lenni nagzobb aruhazakban – nemet gyartmany.. Illetve a roman termekeket arusito boltban is 🙂 Ott savanyu kaposzta is 🙂

  3. igen találtam már román boltban tejfölt de az semmiresejó 😦
    fura íze van

    karácsonyra kaptam egy kispoharas tejfölt ajándékba az egyik barátunktól aki az egyik barátját kérte meg hogy szerezzen ahahha

    hetekig bosztottam 🙂 francia cucc volt, de ugyanolyan, mint a magyar, ha jól emlékszem “french cream” volt. “gnam” persze azóta sem találtam sehol.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s