Infrastruktúra, Mindennapok

Hóhelyzet

Szinte napra pontosan egy évvel a tavalyi nagy havazás után érkezett az idei hó.

Mivel azt hittük, hogy a következő húsz évre letudtunk a dolgot, igazán senki nem készült fel rá.

Az még hagyján, hogy az autósoknak továbbra sincs téligumijuk, de hogy a város, a közútkezelő, az autópályakarbantartó sem tudott érdemben reagálni, az azért már nagy baj.

Péntek délután néhány óra alatt leesett 35 cm hó. A városból kivezető fő útvonalak nagyjából az első órában lefagytak, ezért aztán egyszerűen nem lehetett ki- és bejutni a városból/-ba. Tanusíthatom, hogy nem egyszerűen dugó volt, hanem útzár egész délután (mi kb. 5 km-t tettünk meg 5 óra alatt – de oda-vissza, azaz nagyjabol kettőt -, majd a végén feladtuk és gyalog mentünk haza az utolsó 5 km-en. Sőt, akik az autópályákon rekedtek – mivel elsőként a kapuk fagytak le, ezért azon nyomban lezárták őket, így aki fel talált menni a pályára, az másnap reggelig (!!) ottragadt – azok jártak pórul igazán. A vonatok nem közlekedtek, a városi autóbuszok pedig nagyjából ottragadtak, ahol a hó érte őket, további útszűkületeket okozva (“nincsen téligumival felszerelve” – aha értjük). Ja a reptér még dél körül bezárt, így gyakorlatilag a város megközelíthetetlen lett minden szempontból.

Namost a 6 órás (a többiekhez képest szerény) odisszeiánk alatt egy rendőrt, egy sószóró autót, egy hókotrót sem láttunk.

De még szombaton sem voltak a főbb útvonalak (pl. a Bolognese) megtisztítva.

Én tehát támogatom azt a class action-t, amit Rossi, a Toszkán régió elnöke tervez. Hajrá, ha a Benetton annyit kér az autópályákon, amennyit akar, akkor ne felejtsen el szolgáltatni sem, stb stb.

A bosszúság mellett azért gyönyörű ám a havas táj, főleg a hétvégi szikrázó napsütésben. Csak a rengeteg píneát sajnálom, ami egyáltalán nem bírja a terhelést, ezért mindenhol hatalmas darabok törtek le a fákból, további károkat okozva az alattuk álló autókban.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

8 című bejegyzés “Hóhelyzet” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. “Az autópályakarbantartó sem tudott érdemben reagálni” – mèg szerencse, hogy kedd òta màst sem lehetett hallani, csak hogy pèntekre nagy havazàs vàrhatò….mi lett volna, ha nem jeleztèk volna elòre?!
  Egyèbkènt kèsz ròhej, egy ekkora havazàs màs (normàlis) orszàgban meg sem kottyan….Es azt valaki megmagyaràznà, hogy ma hètfòn mièrt vannak zàrva az iskolàk???? Pànikolàs helyett tehetnènek vmit. Empoliban egèsz vasarnapig semmit (semmi sòzàs, hòkotròròl nem is àlmodozzunk) nem tettek, hogy eltakaritsàk az utakat, erre ma zàrva vannak az iskolàk, mert ugye nehèzkes a kòzlekedès….na abbahagyom, mert estig tudnàm mondani. Egy szònak is szàz a vège – ogni scusa è buona…, magyarul nem akaràsnak nyògès a vège. P.s. èn szombaton azèrt be tudtam menni firenzèbe dolgozni ès haza is èrtem-csak akarni kell..

 2. “mivel elsőként a kapuk fagytak le, ezért azon nyomban lezárták őket, így aki fel talált menni a pályára, az másnap reggelig (!!) ottragadt”

  :D:D:D:D jesszus. az lehetett ám az élmény.

  1. Viszont most hallottam, hogy karteritest akarnak kerni (a fogyasztovedok segitsegevel), orankent 20-25 eurot. Ami nem rossz, bar en ezzel egyutt sem szivesen toltottem volna az autopalyan azt a par orat… Ja, es nem artott eltenni a palyadij-igazolast, kulonben nehez lesz bizonyitani, hogy ott voltak…

 3. Miért csodálkozol, hogy se rendőrt, se sószórót nem láttatok?
  Valószínűleg azoknak sem volt téli gumijuk 🙂

   1. Igen, ezt hajtogatja mindenki, de azert nem most elòszòr havazott Toscana-ban….ès biztos vagyok benne, h legkozelebb ugyanez lesz a reakcio (azaz semmi)…

 4. Számomra ez már szinte bájos. Az olaszok úgy tesznek, mintha se hideg, se hó nem létezne az országukban. Pescarában 2 cm hó is tökéletesen elég volt ahhoz, hogy megbénítsa a várost. 😀
  Még jó, hogy ez az egész nem pár nappal ezelőtt jött, akkor nem tudtam volna hazajönni! 😮

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s