Kultúra

Karácsony, könyvek

Az alábbi honlapon, az Irodalmi jelen oldalán több országból lehet karácsonyi helyzetjelentést olvasni. Az olasz részt én írtam, olvassátok, jó szívvel ajánlom.

“Azt hiszem, Olaszországban (fogyasztói társadalom „oblige”) nem a könyv jut először az emberek eszébe, amikor ajándékot keresnek, pedig a választék hatalmas. A városokban egymást érik a nagyobb könyvesboltok, nagy kultúrája van a „kávézó-könyvesboltoknak”, ahol az ember akár órákat el tud tölteni egy kávé mellett, a kiválasztott könyveket olvasgatva. Nagyon hangulatos program, hétvégenként, de akár egy rendes hétköznap is televan minden könyvesbolt, az emberek szívesen üldögélnek az este (hétvégén is) későig nyitvatartó üzletekben. Mindegyik üzletláncnak más a jellege, a hangulata, ezért könnyen felismerhetők, azonosíthatók, miközben azért persze nagyjából ugyanaz a választék.

Figyelemre méltó a gyerekszekció, a kincsesláda-könyvtől kezdve az egészen kicsiknek ajánlott, kivehető figurákkal tarkított textil könyvecskéken át a szerepjátékos, vagy a dobozban más, kapcsolódó játékkal kínált olvasnivalóig minden megtalálható. Ennél a korcsoportnál nagy hangsúlyt fektetnek az interaktivitásra.

Hogy mit olvasnak idén a felnőttek? Az eheti hivatalos eladási listák első helyén egy szakácskönyv áll, egy televíziós riporternő első könyve sikerén (Cotto e mangiato – a lista 5. helyén) felbuzdulva írt egy másikat is, Benvenuti nella mia cucina, a most divatos „könnyű receptek sietős háziasszonyoknak” stílusban. Biztatóbb a lista második helyén álló Il cimitero di Praga (A prágai temető), Umberto Eco új regénye. A harmadik helyen Giorgio Faletti Appunti di un venditore di donne (Egy nőárus jegyzetei) található, a címadó sztori hátterében a vörös brigádok éppen elrabolják Aldo Moro-t, Szicíliában a maffiavezérek elfojtanak minden civil ellenállást, és a ’80-as évekre meggazdagodó Milánó árnyoldalai is láthatóvá válnak – mindezek az olaszokat a mai napig élénken foglalkoztató témák. Érdekes viszont, hogy az északi krimi, ami az utóbbi időben egész Európát lázban tartja, mintha kicsit kevésbé érdekelné a helyieket.

Sok maffiával, camorra-val foglalkozó könyv van, és nemcsak a Saviano Gomorra-ja miatt, hanem azért is, mert van piaca az olasz társadalom problémáit komolyan, vagy félig komolyan, netán ironikusan boncolgató könyveknek (és persze éppen most a Berlusconit kifigurázó kiadványoknak is).

Fontos megjegyezni, hogy a könyv nem olcsó mulatság errefelé. Franciaországgal összevetve, jó negyedével/harmadával drágábban árulnak mindent, és sokszor feleannyiért sikerül megvenni ugyanazt a könyvet angolul, mintha olaszul venném (igen, bevallom, ha fordításról van szó, szívesen olvasom angolul is).

Firenzében a legnagyobb könyvesboltok (mind a központban) a Martelli, La Feltrinelli , Melbookstore, Edison, természetesen mindegyikben jelentős részt foglal el a turistáknak szóló (legalább tíz nyelven kínált) firenzei / toszkánai / olaszországi úti-, szakács- és történelmi könyvek szekciója (ki kell szolgálni azt az évi 8 millió turistát, aki idelátogat). Az Edisonban (Piazza della Repubblica 27) van a legjobb kávé és sütemény, éjfélig nyitva tart, csak nehéz szabad széket találni, mert az emberek előszeretettel üldögélnek akár órákig is a megszerzett helyen. A MelBookstore-ban (Via de’Cerretani 16) valamiért kevésbé szeretnek kávézni az emberek, de itt van a legnagyobb választék a különlegesebb szociológiai, antropológiai, meg általában a humán tudományokhoz kapcsolható könyvekből, méghozzá a leárazott/használt könyvek sarkában (itt sikerült pl. a magyar ’56-ról angol nyelvű tanulmányt beszereznem), de ha ez érdekel valakit, annak fel kell készülnie a hosszas keresgélésre, egy-két példányban árusított könyvekről lévén szó. A Martelli (Via de Martelli 22) felső szintjén szintén sok humán tudomány van, és ha még feljebb megyünk, nagyon szimpatikus tetőteraszra bukkanunk, ami önkiszolgáló kávézóként működik. Télen egy üvegtető alatt lehet üldögélni, de a legjobban tavasszal és ősszel lehet élvezni a helyet.

A helyiek panaszosan szokták megállapítani, hogy egyre kevesebb kis könyvesbolt van (és ez igaz minden másra is – cd, ruházat, élelmiszer – minden terméktípusnál a nagyobb boltok, láncok felfalják a régi, hagyományos üzleteket). Egy ilyen lánchoz tartozik, de speciális kínálattal a La Feltrinelli Internazionale (Via Cavour 12), ide érdemes betérni, mert sok érdekes (és elég olcsón árult) könyvet lehet találni angolul, németül és franciául. És vannak persze azért a „librerie antiche”-ok is, már amelyik eddig ellenállt a nagyok versenyének – ilyen szimpatikus hely, például, a Via di Martelli-n lévő Libreria Giorni, vagy a Gozzini (Via Ricasoli 49), amely 1850-től (Olaszország egyik legrégebbi könyvesboltjaként) árul új és antik könyveket, litográfiákat, grafikákat, térképeket.”

 

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s