Zöld szemmel

Nejlonzacskó

Végre, végre, január 1-jétől tilos a biológiailag nem lebomló (non biodegradabile) zacskók gyártása, kereskedelme és használata (a meglevő készleteket még kimeríthetik…). Ugyan egy éves késéssel, de sikerült Olaszországnak is átvennie az uniós direktívát, mely erről rendelkezik.

A nejlonzacskók – ilyen mennyiségben főleg – nagyon is szennyezik a környezetet, és ugye hányszor találkozunk velük a tengerben is? Bálnák és más állatok számára veszélyforrás lehet a felgyűlt zacskóhegy, sőt, ha elfogyasztják, akkor nemcsak kívülről, hanem belülről is veszélyezteti őket. Tiltásuk viszont kisebbfajta forradalmat fog kirobbantani az olasz fogyasztási szokásokban, lévén az átlag olasz fogyasztó egyszerűen nem foglalkozik ilyesfajta természetvédelmi macerákkal, csak vásárol, lehetőleg mindent mindig nejlonba sokszor becsomagolva.

Hogy felvegye a kesztyűt a megrögzött nejlonosokkal, Firenze városa csatlakozott a “Porta la sporta” kampányhoz, és sokféle rendezvényen, programmal próbűlja majd meggyőzni a lakosságot (iskolákat, üzleteket) arról, hogy változtatni kellene.

Pár hónapja egyébként megjelentek már a lebomló anyagú zacskók, de egyelőre még drágábban, mint a hagyományosak: az Esselungaban pl. a rendesért 3 centet, az újért meg 4 centet kell fizetni (ez ugye 30%-os felár!), míg a Lidl-ben 5 centet. Szóval egyelőre még meg kell küzdeni az új tasakok elfogadásáért.

Az olaszok évente 24 milliárt zacskót “fogyasztanak el”, fejenként majdnem 400 db-ot. Ezek 30%-a szemét lesz, és így vagy úgy, de a környezetet szennyezi. Reméljük, hogy az új törvénynek sikerül ezen változtatnia.

2 című bejegyzés “Nejlonzacskó” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Complimenti!
  Először is: talán ez lenne a normális. (Hallom odahaza, M.o.-on is már ilyen biodegradabili zacsikat adnak nagyobb bevásárlóhelyeken – név nélkül).

  Másodszor: én pár éve élek Észak-Olaszországban, olasz párommal (azon belül is Lombardiában, Bergamo közelében,… ja, és nem Brescia-ban).
  Itt megjegyzem nagyon szigorú a szelektív hulladékgyújtés.
  Első évben sikerült hozzászoknom a “mit, mennyit, hol tároljam, hova dobjam”-életmódhoz. (hogy az olaszok hogy oldják meg- az még számomra is kérdés- a szelektív szemétfelhalmozást? Pl, hogy a műanyagot csak havi 1 alkalommal viszik el (pedig vízből fogy a legtöbb ami a palackokat illeti), akárcsak a papírt és az üveget (az eltört, sérült üveg nem ömleszthető a ‘vetro’- szemétbe, mert veszélyes a kukásemberre nézve (is), tehát a külön elszállításáról neked kell gondoskodni).
  Kiskuka, nagykuka a konyhai szemétnek (‘umido’), papírt csak papírdobozban viszik el, a műanyagot csak elmosva, átlátszó sárga műanyag zsákban, az általános szemét az egyedüli, ami non riciclabile (‘secco’, szürke átlátszó zsákban, de azon belül bármilyen átlátszatlan zacskóban lehet)…….

  Az elején fennakadtam egy-két apróságon (pl. zöröghetett valami a műanyag szemetünk alján-talán egy flakon kupakja volt?- na nem is vitte el a szemetes. (azért utólag elvitettük, talán az illető is rájött, hogy túlzásokba esett. Itt megjegyzem az összes műanyag elmosva kerül(t) a szemeteszsákunkba, ahogy elő van írva- máskülönben megint nem viszik el).

  Azt hiszem az otthoniaknak is tanulságos lenne itt élni, rájönnének, hogy a (magyar) szelektív szeméttároló nem a hűtőszekrény, kerékabroncs és egyéb hulladék felhalmozására szolgál (értsd, ha már tele a kuka, miért ne rakjunk mellé is-ugye?-esete), sem nem a dühünk-szórakozásunk kiélésére (gyújtsuk fel a kukákat, ha látjuk, hogy mégsem viszik el a szemétkupacot. Pest megyei városból jövök, rendszeresen tették meg ezt)

  A lebomló zacsiknak egy szépséghibájuk van: nagyon könnyen szakadnak és ebből adódóan nagy mennyiség fogy belőle.
  Második évben rájöttek, hogy a nyári egyszer egy héten való “umido”-szállítás kevés (melegben gyorsan bomlik és szakad a zacskó a kukában), most már 2x fordul a teherautó……..

  Harmadik évünkben ott tartunk, hogy az éves szemétszállítási naptár mellé mellékeltek egy térképet a szeméttároló telepről (‘piattaforma ecologica’, ahova pl. a fémdobozos üdítőket, alumíniumot adjuk be, mert azt nem viszik el egyébként külön), és egy 2 oldalas felsorolást, mi tehető a “plastica”- szemétbe…..

  Remélem előbb-utóbb más régióban is megvalósul ez a fajta szemétgyűjtés.
  Minden csak kultúra, rend és fegyelem kérdése. Ha meg tudjuk szervezni és beépíteni az életünkbe a szelektív szemétgyűjtést (és valóban gondolunk másokra és a környezetünkre, a természet megóvására), akkor másnak is sikerülhet.
  Végképp dühvel tölt el, ha valaki egyszerűen figyelmetlen, lusta és nemtörődöm.

  ………………………………..
  Amit odahaza nem mondhattam el, itt az adatokból is egyértelműen kiderül (meg saját szemmel is láttam): örülök, hogy szemetünk valóban oda kerül, ahová rendeltetik. Lombardia egyébként az élen áll a hulladékfelhasználás eredményességét illetően. Csekély százalékban halmozódik fel (‘secco’) nem lebomló, nem újrahasznosítható hulladék.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s