Kultúra

Italia 150

Ahogy annak idején egy Massimo D’Azeglio nevű politikus, író mondta: “abbiamo fatto l’Italia, ora dobbiamo fare gli italiani”, azaz megcsináltuk Itáliát, most már az olaszokat kell “megcsinálnunk”….

Hát igen, a legnagyobb hiba, amibe egy külföldi belesétálhat, az az, hogy homogén társadalomnak és kultúrának hiszi Olaszországot.

Márpedig ez messze nem így van még ma sem, pedig eltelt azóta 150 év, hogy politikailag összehozták ezt az országot.

Hozzászólásokban említitek néha, hogy mennyire megkülönböztetik maguk az olaszok a más régióból jövőket – ma, hát képzeljük el, hogy volt ez régen.

Az első világháborúban a délen toborzott katonák egyszerűen nem értették a parancsokat, mivel az ő dialetto-juknak semmi köze nem volt az északi nyelvjárásokhoz, és ez persze rengeteg problémához vezetett.

De hogy közelebbi pélédát mondjunk, a hatvanas-hetvenes évek nagy gazdasági fellendülése idején Milánóban a kiadó lakásokra ki volt írva, hogy délieket nem fogadnak el albérlőként.

Ezért van az, hogy a mai napig fontosabb, hogy toszkán, vagy romagnai, vagy puglia-i vagy, mint az,  hogy olasz (persze az összes, régióhoz kapcsolódó sztereotípiával együtt). Ez utóbbit – mondják gyakran – csak a foci vébék idején szokták hangsúlyozni, akkor hirtelen mindenki olasznak érzi magát, egy rövid időre.

Fontos ugye a helyi gasztronómia, pontosan tudja mindenki, honnan jön mondjuk a parmezán, a San Daniele sonka, de a pappa di pomodoro vagy a coda vaccinara is – igen, csak az adott helyről, hiszen egészen mást eszik napi szinten egy milánói, mint mondjuk egy szárd. Ez adja egyébként a gasztronómia kultúrának azt a hatalmas változatosságát, amivel én sosem fogok tudni betelni, és megismerni is csak hosszú-hosszú évek alatt, ha egyáltalán (pedig igyekszem :))…

És persze a már említett dialektusok, hogy sok helyen a mai napig (főleg azoknál a pároknál, ahol mindkét fél helyi) dialektust beszélik otthon, és az olaszt mindenhol máshol. Ezért is viccesek a rai-nak a 150. évfordulóra készített reklámfilmjei – amelyek szerint ha az olaszok ugyanazok lennének, mint 150 éve,még mindig így beszélnének… 🙂

2 című bejegyzés “Italia 150” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Szia!

  Tudom, hogy az olaszok is vitatkoznak rajta, de kivancsi lennek, Te hallottad e, hogy a fenti mondast sokan Cavour-nak tudjak be.

  Mit gondolsz errol?

 2. Nekem sokan a mai napig nem hisznek, amikor mesélem, hogy Mo-on mindenki magyarul beszél, az ország másik végében élő is épp ugyanazokat a szavakat használja amit én.

  Azt sem hiszik el, hogy Mo-on nincs “észak-dél konfliktus”.

  Külön magyaráznom kell, hogy ez egy 1000 éves ország, aminek eleve a felét ellopták, és persze így már kb. negyedakkora, mint Olaszo; így tehát a “fiú” az mindenhol “fiú”. de még ha a szinoním szavakat használom, hát azt is ugyanúgy érti mindenki..

  Na itt a digóknál, próbáld meg azt mondani egy pugliainak, hogy “burdell”, vagy egy genovainak, hogy “guaglione” 😀

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s