Tévé-kultúra

Tüntettünk

én, aki ki nem állhatom a tömeget, tegnap tüntettem 🙂

A kezdeményezés eredete ugyan a női méltóság elleni támadásokat kritizáló fellépés volt, de az a felhívás néhány nap alatt átalakult egy (Ha nem most, mikor?) felkiáltással Berlusconit távozásra bírni akaró mozgalommá. Ugyan az állami tévé egyes csatornáján egy percet szenteltek a hírnek, és máshol is gondosan elmondták, hogy a tegnapi demonstráció csak az „intellektualoid szalonbal” és a „radical chic” meglevegőztetése volt, azért tegnap egymilliónyian mentek ki a városokban, falvakban Berlusconi ellen tüntetni.

És a részvételi arány minden előzetes várakozást felülmúlt. Az eseményen nem voltak politikai pártok logói, csak a mindenhol feltűnő fehér sál jelezte az összetartozást. És igen, mindenhol, így Firenzében is megjelent a baloldal értelmiségi holdudvara („katalogizáltuk”, valóban szinte mindenki ott volt), de a beszédeket nem pártok vagy politikai beállítottság okán mondtak.

A kulcsszó mindenhol a méltóság volt, a nők méltósága, de a férfiaké is, az ország méltóság, amelynek elege van a jelenlegi kormányfőből, a jelenlegi helyzetből.

A nők nem hajlandók a bunga bunga megközelítésben, a kormányfőnek (vagy körének) nyújtott „személyi szolgáltatások” jogán juttatott állások és munkahelyekben látni a jövőjüket, visszautasítják a médiában megjelenített, egyoldalú nőképet. Igen, a hetvenes évek feminista szlogenjeit is viszontláttuk, mert sokak szerint mindaz, amit a mozgalom az elmúlt évtizedekben elért a női jogok és főleg a nőkről kialakított szetereotípiák és szereplehetésőgek megváltoztatásában, az most néhány év alatt ismét eltűnt, egy és csakis egy szerepre redukálva a nők életlehetőségeit.

De nemcsak a nők tiltakoznak, tiltakozik egy ország is, mert a gazdasági válság, a munkaerőpiaci problémák, alulfoglalkoztatottság, munkanélküliség közepette hónapok óta egy témája van az olasz közéletnek: kivel és mikor bunga bungàzik Berlusconi, és mely törvények személyre szabásával tud megmenekülni az őt évek óta fenyegető perektől.

Ebből van elege a hatvanmilliós ország nagy részének.

És ehhez csatlakozott a szimpátiatüntetés Malmöben, Tokióban, Londonban, Párizsban, Nepálban, Washingtonban…

Ma még tart a számháború (a kormány szerint nem voltak annyian, természetesen), és továbbra is érkeznek a fotók, videók a tiltakozást összefogó honlapokra, de az biztos, hogy  a tegnapi nap ha többet nem is, azt kifejezte, hogy a helyzettel valamit kezdeni kell. Hogy innentől nem az az általánosan elfogadott hozzáállás, hogy „milyen fickós ez a Berlusconi”.

A téma ellenére nagyon jó hangulatú volt a tüntetés – Firenzében jó másfél órára beszorultunk a piazza Repubblica környékére, lévén olyan sokan voltunk, hogy az előre kialakított menettervet nem lehetett tartani (meg a középkori utcaszerkezetet nem is ilyesmire találták ki…). Rengeteg fiatal nő (tinédzser) is volt, nem beszélve a babakocsiban tolt, hordozóban cipelt babákról. A menet legalább 50%-ban férfiakból állt, tehát nem lehet kimondottan női tüntetésnek mondani.

Rómában egy évtizedek óta Afrikában nőkkel foglalkozó missziós nővér mondta talán a legérdekesebb és számomra legváratlanabb beszédet. Suor Eugenia Bonetti szavai: „Azoknak adok hangot, akiknek nincsen hangjuk – azoknak a modern rabszolgáknak, akik az országunkba jönnek, hogy egy jobb jövőt találjanak. Nekik és mindannyiunknak a nevében kérem, hogy a nők méltóságát ismerjék el. Ezeknek a rabszolgáknak a testvérei, anyja vagyunk, értük és magunkért kell kimondanunk, hogy elég, elég a nők világának méltatlan piacából, az alepvető emberi jogokból megtagadásából.” Aztán beszélt a botrányokról is: „Nem vesszük észre, hogy a női test prostituálása a mindennapjaink szerves része lett (ld. Ruby). Nem maradhatunk közömbösek ezzel a mentalitással szemben…”

Legalább egymillió ember nem is maradt közömbös…

Ja és a kedvencem az a piros polós kutya volt, amelyik a “cane etico e kantiano” feliratot hordozta…

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s