Firenze

Március 25 a firenzei újév ünnepe

Ilyet még nem hallottam, hogy nemcsak kínai újév van, hanem firenzei is… és van!

A közepkortől kezdve 1750 március 25-ig ünnepelték is ezt a napot, ami egyben  Jèzus fogantatásának ünnepe az Egyházban (nemhiába Gábor-nap, mivel Gábriel, az isteni hírnök vitte a hírt). Ezt a napot vették indulópontnak a firenzei naptárban, és minden évben nagy ünnepségeket rendeztek, nemcsak egyházi, hanem városi részvétellel a Santissima Annunziata bazilika központi helyszínén.

Így aztán ide szerveznek idén is szervezett látogatásokat márciusban (előjegyezni a 055-2616056 számon lehet, hetfőtől péntekig  9h-12h, maximum 30 fős csoportoknak).

Programon lesz  még március 25-én a Corteo della Repubblica Fiorentina (menet), amely 16h-kor indul a piazzetta di Parte Guelfa, és a via Porta Rossa, via Calimala, piazza della Repubblica, via degli Speziali, via Calzaiuoli, piazza Duomo, via dei Servi útvonalon halad majd, hogy végül a piazza della Santissima Annunziata-ra érve  16.45-kor Cappella della Sacra Effige dell’Annunziata előtt tisztelegjen.

2 című bejegyzés “Március 25 a firenzei újév ünnepe” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. És azt tudtad, hogy a Santa Maria Novella templomban a homlokzatban található rózsaablakon van egy pici lyuk, amelyen pont március 25-én úgy süt be a nap, hogy a bal oldalhajó egyik oszlopán elhelyezett pulpitusnak azt a domborművét világítja meg, ami az Annunciazionét ábrázolja? Legalábbis így volt, amikor a szószéket készítették a 15. sz.-ban (a szobrász Brunelleschi fogadott fia, Andrea Cavalcanti). Nekem sajnos nem volt még alkalmam ellenőrizni…
    😉

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s