Étel - ital

Cukkinis rizottó

Nemrég Németországban voltam egy képzésen, és egy ottani kolléga elmesélte, hogy neki sosem sikerül az olyan nehezen és hosszadalmasan elkészítendő rizottó. Ezen jól elcsodálkoztam, mert ha valami könnyen és gyorsan elkészül, az pont a rizottó (gyors esti vacsorák tuti befutója). Így valahogy:

Fogok egy hagymát, apróra vágom és kis olajon megdinsztelem. Amíg ez megy, addig egy edényben felteszek vizet és beledobok egy húsleveskockát, hogy felolvadjon. Namost én is jobban szeretem, ha van maradék húsleves, és azzal tudom majd felönteni a rizottót, de ez nem mindig van így. Viszont vannak már olyan tartósító- és ízfokozómentes kockák (pl. star), amelyek jó ízűek és valóban zöldségből vannak.

Amikor megvan a hagyma, mehet bele egy jó pohár rizs (két személyre). Fontos, hogy rizottó-rizs legyen, ezt általában a csomagoláson  feltüntetik. De egyéni, hogy ki mit szeret, valaki a nem összetapadó rizst kedveli, valaki meg a masszává fővő féléket. Mi a hosszabb szemű, nem nagyon tapadóra szavazunk.

Szóval átkeverem a rizst a hagymás olajon, és mehet bele 1-2 kicsi, feldarabolt (félkörre vagy hosszú szálakra – mintha vastagabb gyufa lenne- vágott) cukkini. (ami a cukkinit illeti, a kicsiknek sokkal több íze van, mint a nagyra megnőni hagyottnak, én ezeket az aprókat keresem.)

És aztán egy pohár fehérbor, és a továbbiakban annyi leves (álleves:)) ami egy jó ujjnyival több, mint a rizs. Letakarom, és kb 15-16 perc alatt megfőzöm. Néha nem árt megkeverni, és ha kevés a lé, mehet bele még meleg leves. Igazi olasz háziasszonyok merőkanalanként adogatják hozzá percenként a melegen tartott levest, de én ennyire azért nem cifrázom.

A cukkinis változat nagyon jól bírja ha rákot is teszünk hozzá.

Sokan egyébként külön megpirítják a zöldséget és csak a már megfőtt rizshez adják hozzá, ízlés kérdsée, én szeretem, ha együtt főnek a hozzávalók.

A lényeg, hogy a rizottó nem száraz, hanem egy egészen kicsit leveses – persze nem is leves, hanem “éppen hogy” kicsit nedves.

Amikor lezártom a tüzet, hozzáadok 2 ek. reszelt parmezánt, és egy kanál vajat. Átkeverem és még 4-5 percig hagyom összeérni. Aztán lehet tálalni, reszelt parmezánnal meghintve.

Érdekesség, hogy a vaj rizottóhoz való hozzáadására van egy külön ige: “mantecare”. Biztos nem véletlen, hogy spanyol és portugál nyelven manteiga a vaj…

11 című bejegyzés “Cukkinis rizottó” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. E’n elòbb teszem bele (a hagymàra) a cukkinit (ill màs zoldsèget) ès csak 1-2 perccel utàna a rizst ès egyutt fòzòm òket. Kedvencem a most aktuàlis spàrgàs risotto.

    1. Aha, igaz, en is hol igy, hol ugy csinalom… Talan egy kicsit jobban megpirul igz a zoldseg.
      A spargasnal viszont csak nagyon a vegen kell beletenni a spargat, mert annak csak nehany perc fozes kell.

Hozzászólás a(z) Kinga bejegyzéshez Kilépés a válaszból