Infrastruktúra

Otthon, édes

Fél Olaszország próbálja megoldani a fiatalok bérlakáshoz jutását, főleg, mióta a volt gazdasági miniszter Tommaso Padoa Schioppa “bamboccioni” elnevezése állandó jelzője lett a 30-as, 40 -es éveikben is a szüleiknél ragadó fiataloknak. De valahogy ez az igyekezet eddig semmiféle sikerrel nem járt. Főleg a nagyvárosokban nehéz megoldani, hogy az alkalmi (ha egyáltalán) munkákból élő fiatalok havonta akár 700-800 euró plusz rezsit kicsit nehezen adnak ki egy garzonért.

 Így aztán a 20-34 éves fiatalok 2/3-a továbbra is a szülőket boldogítja. Nem mellesleg és nagyon is hozzátartozik aképhez, hogy a 20-30 évesek 30%-ának semmilyen munkája nincs úgy egyébként, akinek meg van, az általában alkalmi, határozott idejű és leginkább 1000 eurónál kevesebb fizetést jelent.

Van olyan is, aki persze kényelemből marad otthon, mivel a szülői házban ellátják és ez a szülő generáció már nagyon laza, tehát még csak nem is “csesztetik” a kedves csemetét.

A nagyvárosokban izzasztó árak vannak, mert ugye kis helyen nem fér el sok lakás, és ezzel együtt is van kb. 1 millió kiadatlan (üresen álló) lakás országszerte, merthogy az olaszok szívesen teszik megtakarított pénzüket ingatlanba, de lévén a bérlővédő törvények és az adózási szabályok olyanok, amilyenek, inkább megtartják maguknak (gyerekeiknek), üresen. Ha pedig kiadják, nagyjából harmadik generációig (viccelek, elég egy, de az keressen jól és / vagy legyen vagyonos) kell a felmenőknek kezességet vállalni a kedves fiatal bérleti díjának kifizetésére.

Ahhoz,  hogy ezzel valamit kezdeni lehessen, az államnak kellene valahogy közbelépni, bérlakás-építéssel, méghozzá SOK bérlakás építésével. Mivel sok a nagyon alacsony jövedelmű bevándorló család, ha nincs elég nyomott árú bérlakás, akkor szinte csak ők fognak hozzájutni, olaszok nem. És akkor továbbra is lehet anyucinál, apucinál lakni…

Bolzanoban év végére 60 bérlakást adnak át a social housing program keretében, ami a tervezett ezernek még nagyon a kis töredéke.

Bologna új portált hoz létre, a “Bolgona Homeline”-t, ahol a kiadók és bérlők közti kommunikációt segítenék – megjegyzem, eddig sem a kommunikációval volt baj…

Északon, Friuli Venezia Giulia tartományban eddig a voucherekkel próbálkoztak, ami nem volt igazán sikeres.

Leginkább a tulajdonosokat kellene meggyőzni arról, hogy kiadják a lakásokat, de mivel mindenki ismer személyesen legalább egy tulajt, aki nem bírja kitenni (mindenféle humanitárius megfontoslásból hozott törvény miatt) a nem fizető, bérlakását szétszedő lakót, ehhez azért sokat kellene tenni…

Ja, még valami: nagyon olcsón lehet viszont lakást bérelni a kis (hegyi) falvakban, Carpegnaban 300-350 euróért már 60 m2-et is lehet kapni, a kérdés, hogy munkát is talál-e arrafelé az ember.

Bejegyzések a témában:

https://olaszorszagbajottem.wordpress.com/tag/lakasberles-olaszorszag

8 című bejegyzés “Otthon, édes” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Eppen vmelyik este hallottam pàr percet az egyik nagyon kevès figyelemre mèltò tvmùsorbòl (azt hiszem a Presa Diretta volt), hogy kezdòdik az olasz- idèny Berlinben, ugyanis minden evben tavasszal a kisebb-nagyobb megtakaritàssal rendelkezò olaszok megrohanjàk a vàrost, hogy ott vegyenek lakàst. Pl egy nyugdijas holgy, akinek volt kb 50.000 euro megtakaritasa, vett Berlinben egy 60 nm-es lakàst….hàt Olaszorszagban (a nagyobb vàrosokat èrtve) mèg egy garàzst sem talàlt volna ennyièrt…ja, ès ott a privat szemèly, aki bèrbe adja a sajàt lakàsàt, nem adòzik a bevètel utàn….hàt ez is a kulonbsèg a mai Olaszo es Nèmeto kozott…

  1. igen, Berlinben valoban olcso, a gaz az, hogy annyi lakas all uresen, hogy kiadni is bajos oket, es alacsonyak a berleti dijak. Egyebkent az olaszok (azert nem nagy szamban) de Bp-es is befektettek az elmult evekben. Innen nezve brutalisan alacsonyak az otthoni arak….)

 2. attól félek csak, hogy ez a nagy gőzerővel történő lakásépítés vissza fog majd ütni pár év múlva.. az ilyenek nagyon ritkán sikerülnek a terv szerint.. hiszen a legtöbbször az új lakóparkokból 10 év rövidke távlatában igen hamar lesznek “betondzsungelek” és ugye tudjuk milyen híre van itt (is) a “casa-popolare” elnevezésnek..

  mondjuk (és ez csakis saját tapasztalat-észrevétel) szerintem a legnagyobb gond mégiscsak ott van, hogy a gyerek azt mondja: “hülye lennék elköltözni, amikor itt nem kell fizetnem rezsit, lakbért, etc” .. a szülő meg rákontráz, hogy “ó édeskicsi fiam nehogy kimerészkedj ebbe a kutya világba, jó neked itthon velünk” :-/

  hiszen ha hosszú évtizedek óta hiánycikk még maga az igény is arra, hogy olcsó lakások (nagy számban) legyenek a piacon, amik kielégíthetik a 20-30-as korosztályt… akkor nyilván ezek a kisebb-olcsóbb lakások megszűnnek..

  aztán persze lehet h én látom rosszul

  1. itt nem arrol van szo, hogy gozerovel epitkeznek, igazandibol a legtobb helyen regesreg nem epitkeznek (pl Firenzeben nem is nagyon van hova), az nyomja fel az arakat. Az, hogy vegre felhuznak par szaz olcso beru lakast, csepp a tengerben…

 3. Múltkor néztem a casa.it-t és ott már 50 ezer eurótól lehet lakásokat venni. Ennyire olcsó lenne Trieszt? Alig látok bevándorlókat a városban, az is igaz,
  lehet hogy sok a Szlovén áttelepült.

  1. Jelentòs kulonbsègek vannak orszagon belul, ami az ingatlanàrakat illeti. Nem nagyon ismerem a trieste-i lakàspiacot, de ahogy ismeròsòktòl hallom, ami ott 50.000 euro az itt firenzeben kb 100.000. Persze vàroson belul is vàltozòak az àrak (kozpont, kertvàros stb). Firenze kornyèki (20-30 km) kisvàrosban egy 60 nm-es lakàs 8-10 èves, (nappali fòzòsarokkal, hàlòszoba, kisszoba, furdòszoba, erkèly) kb 200-220.000 euro.

   1. huu, en nem nagyon tudok olyat elkepzelni, ami 50E euroert kaphato eszakon. Meg ha olcsobb is, mint Firenze, de meg a hegyekben sem kapni semmit 50E-ert. Biztos, hogy nem nuda proprieta volt? Vagy valami nagyon lepukkant istenhatamegetti romhalmaz???

 4. Valami nagyon lerobbant monolocale vagy appartamento lehet. De mondjuk akkor is, nagyon olcsónak tünik más városokhoz képest.Épp néztem hogy ennyi pénzért garázst mérnek például Genovában.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s